Sport
DINAMO - OSIJEK

Osijek se ne treba nikoga bojati
Objavljeno 17. kolovoza, 2018.
Za bijelo-plave derbi će više biti test karaktera nego samog rezultata

Dinamo i Osijek, derbijem u Maksimiru, otvorit će 4. kolo HT Prve HNL. Bijelo-plavi taj okršaj dočekuju u odličnom raspoloženju koje je stvoreno kvalitetnim ulaskom u sezonu, ali to je susret u kojem će morati pokazati od kakvog su materijala napravljeni.


Čak rezultat i nije u prvom planu, nego pitanje je li Osijek u ovom trenutku ima gard pobjednika. Derbiji su utakmice u kojima su uvijek moguća sva tri znaka, a odlazak u dvorište najboljoj momčadi Hrvatske u posljednjih desetak godina nikada nije ugodan posao, pa taman i ako si lider na tablici. Zbog toga od osječke se momčadi ne može ultimativno tražiti pozitivan rezultat, nego isključivo odvažan stav i mentalitet koji treba krasiti vodeću momčad lige. U susretima poput ovog samopouzdanje igra jako veliku ulogu. Znali smo ranije doživjeti u Maksimiru utakmice u kojima se Dinamo baš "nudio", ali baš zbog manjka te vjere u vlastite mogućnosti Osijek je takve prilike znao propuštati.

Bjeličini drukčiji "modri"

Ovo je trenutak u kojem, ako Dinamo večeras nešto bude ponudio, Osijek bi to morao iskoristiti, jer nitko u našoj ligi ne može reći kako je u gostima kod Dinama favorit. Osječanin na klupi zagrebačke momčadi Nenad Bjelica donio je posve novi "look" u Maksimir. Zagrepčani izgledaju najkompaktnije još od vremena kada je na klupi sjedio Zoran Mamić. Bjelica inzistira na disciplini i momčadskom nogometu, jer to je jedini način na koji mogu biti konkurentni u Europi, a ako su tamo takvi, onda se o HNL-u nema mnogo toga pričati. Istina, dosad su prvenstvene utakmice igrali u šarenim sastavima, jer su štedjeli snagu za europske utakmice, pa će biti zanimljivo vidjeti kakav će sastav Bjelica suprotstaviti Osijeku, s obzirom na to da ga za pet dana čeka susret play-offa Lige prvaka protiv Young boysa. Međutim, ne treba dvojiti kako je Dinamova analitika itekako dobro prostudirala igru Osijeka i to je jedna od stvari o kojoj trener bijelo-plavih Zoran Zekić i njegov stručni stožer moraju voditi računa. Vidjelo se na ranijim prvenstvenim utakmicama kako u Dinamu dobro proanaliziraju suparnika i točno znaju gdje ga i kako treba napasti. Međutim, nije ni Zekić "veslo sisao" i on je sklon određenim taktičkim smicalicama, pa treba očekivati kako će i za Dinamo pripremiti poneku. Zapravo, neizvjesnost oko toga u kakvom će sastavu izići zagrebačka momčad daje Zekiću veću mogućnost posvećivanja načinu na koji će igrati njegova momčad. U biti to i jest najvažnija stvar, jer opterećivati se kvalitetama suparnika u ovakvoj utakmici nema smisla s obzirom na to da opasnost dolazi sa svih mogućih pozicija bez obzira na to tko će igrati. To su stvari koje igrači moraju prepoznati i neutralizirati na terenu, a ne u pripremama i analizama. One bi trebale pomagati kod suparničkih slabosti, a nije da ih Dinamo nema, samo je pitanje hoće li ih i u kojoj mjeri osječka momčad znati koristiti.

Što sprema Zekić?

Osijek je na posljednja četiri gostovanja u Maksimiru izgledao vrlo dobro. Međutim, tada je igrao protiv Dinama koji je ostavljao mnogo prostora iza leđa posljednje linije što je bilo kao naručeno za brzance koje Osijek ima u svojoj momčadi. Međutim, ovaj put ne treba očekivati baš takvu livadu između braniča i vratara Dinama. Bit će tu velike borbe za prostor, a Osijek će morati pripaziti i na brzu tranziciju koju Dinamo dosad nije imao. "Modri" su na svom stadionu uvijek težili dominaciji i pritisku, a sada im to nije prioritet. Uglavnom, osječku momčad čeka izazov posve drugačije tipa od onih na koje su navikli kada dolaze na noge Dinamu. Zbog toga Zekić sprema određene modifikacije u momčadi. Neće previše mijenjati ljude, jer za to ni nema prostora, ali treba očekivati kako će duplirati bokove, jer je to možda i najjača snaga Dinama. Vjerojatno će odstupiti od sustava s tri igrača u posljednjoj liniji, jer on ipak ostavlja te bočne pozicije izloženima. No, te taktičke stvari ostavimo Zekiću i njegovim suradnicima.

Ono što je daleko važnije jest mentalno stanje momčadi. Nakon tri startne pobjede ono bi moralo biti kvalitetno u svim oblicima. Kako je krenuo Osijek se definitivno ne treba nikoga bojati. Naravno, to ne znači ležeran pristup, nego samosvijest u vlastite vrijednosti. One do izražaja dolaze samo ako se igra pod punim gasom i izraženom kolektivnošću. Ovo nije utakmica u kojoj bilo koji igrač ima pravo sebe staviti ispred kolektiva i rezultata. Iziđu li na teren s takvim razmišljanjem, bijelo-plavi se mogu nadati pozitivnom rezultatu večerašnjeg susreta.
Dalibor Keler
Lider
U ZAGREBU GOSTUJU VODEĆI
TABLICA

1.Osijek**3**3**0**0**10:3**9

2.Rijeka**3**2**1**0**7:1**7

3.Lokomotiva**3**2**1**0**6:1**7

4.Dinamo**3**2**1**0**6:2**7

5.Inter**3**1**0**2**3:10**3

6.Slaven B.**3**0**2**1**5:6**2

7.Hajduk**3**0**2**1**3:6**2

8.Rudeš**3**0**1**2**3:5**1

9.Gorica**3**0**1**2**5:8**1

10.Istra 1961**3**0**1**2**1:7**1
PAROVI 34. KOLA

PETAK

20 sati

Dinamo - Osijek



SUBOTA



21 sat

Istra 1961 - Lokomotiva



NEDJELJA 18.30 sati

Rudeš - Rijeka

21 sat

Hajduk - Gorica



Slaven Belupo - Inter Zaprešić igraju 8. rujna
Možda ste propustili...

MURSA-OSIJEK UZVRATILA KAŠTELANIMA I PORAVNALA SERIJU

Odluka u finalisti doigravanja za prvaka pada u nedjelju

Najčitanije iz rubrike