Svijet
U OBRANU SLOBODE MEDIJA

Američki mediji u kampanji protiv Donalda Trumpa
Objavljeno 16. kolovoza, 2018.
Više od 350 američkih medijskih kuća objavilo je u četvrtak uvodnike u kojima se obračunalo s napadima američkog predsjednika Donalda Trumpa na slobodu medija nakon što je list Boston Globe pozvao na nacionalnu kampanju te vrste.
Američki predsjednik učestalo članke koji su kritični prema njemu ili prenose informacije koje mu na neki način nanose štetu naziva "lažnim vijestima", dok je medije u više navrata nazvao "neprijateljima naroda". "Zamjena slobodnih medija medijima kojima upravlja država uvijek je bilo prvo načelo bilo kakvog koruptivnog režima da zavlada u zemlji", napisao je Globe.
New York Times, koji je svoj uvodnik objavio već u srijedu, istaknuo je kako je "inzistiranje na tome da istine koje ti se ne sviđaju predstavljaju ‘lažne vijesti‘ opasno za životnu snagu demokracije." "Bilo kakvo nazivanje novinara ‘neprijateljima naroda‘ opasno je i točka", ističe list. Početkom kolovoza glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders odbila je odgovoriti na pitanje vjeruje li da su mediji neprijatelji naroda. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike