Osijek
ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

Odobrena kupnja udjela u RRA SiB-u
Objavljeno 16. kolovoza, 2018.
Vijećnike je zanimalo tko je i kojim sredstvima kupio stan u Bruxellesu, a upozoreno je i na nalaz Državne revizije

I vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije prihvatili su prijedlog o prihvaćanju Odluke o stjecanju poslovnog udjela u trgovačkom društvu Regionalna razvojna agencije Slavonije i Baranje. Jučer je, naime, zbog hitnosti održana sjednica Županijske skupštine na kojoj je 45 vijećnika većinom glasova prihvatilo prijedlog župana da Županija postane jedini vlasnik RRA. Podsjetimo, prošloga je tjedna održana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su gradski vijećnici odobrili da se Županiji, uz naknadu od 1,7 milijuna kuna, proda gradski udjel u vlasništvu.


Ta je kupoprodaja posljedica stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona o regionalnom razvoju, zbog čega je Županija imala obvezu osnovati Javnu ustanovu - Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije, koja bi se bavila istom djelatnošću kojom se do sada bavio RRA. A da ne bi postojala dva istovjetna društva Županija će cjelokupnu gospodarsku djelatnost RRA prebaciti na Javnu ustanovu. Pri tome se podrazumijeva da time Javna ustanova preuzima sve obveze, sve poslove, sve EU projekte te sve djelatnike RRA. Agenciju je osnovao Grad Osijek 2005. godine, a Osječko-baranjska županija godinu dana kasnije postala je suvlasnik s 50 posto udjela.
U središtu zanimanja šire javnosti RRA našla se kada je kapitalom svojih osnivača kupila poslovni ured u Bruxellesu. A ta je imovna bila predmet rasprave na jučerašnjoj Skupštini. Vijećnik Nedeljko Bosanac (Most), ne dovodeći u pitanje opravdanost ove odluke, inzistirao je na odgovoru na pitanje tko je i kojim sredstvima kupio stan u Bruxellesu. Stjepan Ribić, direktor RRA, podsjetio je kako je stan kupila upravo RRA te je ona i dalje vlasnik, i to sredstvima koji su osigurali Grad i Županija.
- U to vrijeme još uvijek jedinice lokalne samouprave nisu smjele kupovati nekretnine u inozemstvu, pa je to riješeno kroz osnivanje Agencije - podsjetio je Ribić. Bosanac je bio ustrajan da mu se odgovori iz kojih su izvora Grad i Županija osigurali sredstva, ali taj mu odgovor jučer nije ponuđen. No to nije bio kraj ove teme, vijećnik Goran Soldo (HSS) podsjetio je na nalaz Državne revizije koja je zabilježila nepravilnost u radu RRA - zbog nepravilno obračunanog poreza traži se uplata više od milijun kuna. Ribić odgovara kako je na to rješenje uložena žalba te podsjeća na to o čemu je riječ. RRA je, naime, bio nositelj izrade Masterplana prometnog razvitka koji je 97 posto financiran nepovratnim EU sredstvima.
- Revizori su naveli da je pogreška u tome što taj plan nismo preprodali po većoj cijene od nabavne i na taj iznos obračunali PDV. No da smo to učinili morali bismo vratiti europska sredstva i na pet bismo godina dobili zabranu prijave projekta. Drugostupanjsko tijelo u Ministarstvu financija odlučuje o našoj tužbi - obrazložio je Ribić.
Naposljetku, prilikom glasovanja pet vijećnika iz redova oporbenih Mosta i Živog zida bili su protiv usvajanja odluke o kupnji gradskog udjela i RRA.
Dario Kuštro
DOKTORIRAO VIJEĆNIK AMBRUŠ
Nezavisni vijećnik Denis Ambruš pridružio se skupini županijskih vijećnika s titulom doktora znanosti. Ambruš je na beogradskom Arhitektonskom fakultetu doktorirao na polju urbanizma - Arhitektonski i urbanistički modeli integracije gradskog središta i priobalja. “U vremenu od 60 godina s projekcijom u budućnost proučio sam iskustva Beča, Bratislave, Ljubljane, Beograda, Zagreba i, naravno, Osijeka”, rekao je Ambruš. Zanimljivo, ovo bi možda ostalo nezabilježeno da mu javnu čestitku s govornice nije uputio, jučer aktivni dr. sc. Bosanac.
Nedeljko Bosanac

županijski vijećnik (Most)

Predlažem da se Grad Osijek odrekne pripadajuće naknade u iznosu od 1,7 milijuna kuna te da Osječko-baranjska županija taj novac preusmjeri za potrebe rada Veterinarske stanice Osijek.
Najčitanije iz rubrike