Osijek
PORAST TURISTIČKIH DOLAZAKA I NOĆENJA U GRADU ZA 10 POSTO

U prvih sedam mjeseci Osijek posjetilo 32 tisuće turista, najviše iz Njemačke
Objavljeno 17. kolovoza, 2018.

Iako je Turistička zajednica grada Osijeka prošlu, 2017. proglasila rekordnom godinom prema broju turističkih dolazaka i noćenja u Osijeku, brojke koje bilježi informacijski sustav za prijavu i odjavu turista eVisitor pokazuje da je 2018. u prvih sedam mjeseci već nadmašila spomenutu rekordnu godinu. "Treba odmah reći da to nisu drastične razlike u brojkama, ali je riječ o porastu broja turista od oko deset posto. To pokazuje i da mi imamo konstantan rast dolazaka, što pokazuje sustav putem kojega dolazak turista precizno bilježimo već tri godine", naglašava direktor Turističke zajednice grada Osijeka Saša Uranjek.


Tako je Osijek u prvih sedam mjeseci ove godine zabilježio 31.745 turističkih dolazaka i 61.613 noćenja u turističkim kapacitetima. Zanimljivo je i da su mjeseci s najvećim brojem turista bili svibanj i lipanj, a najmanji broj turista očekivano je registriran u siječnju. To je oko tri tisuće dolazaka više i oko pet i pol tisuće noćenja više nego godinu prije.
U Turističkoj zajednici vjeruju kako je razlog tomu i to da je Osijek postao luka ukrcaja za kruzere. "To je svakako dodatna afirmacija za Osijek, koji je nekada bio samo dio tranzita. Naravno, imamo i kontinuirani razvoj eno-gastro scene te razvoj cikloturističke scene. Tako uskoro organiziramo festival BikeOs, koji će se održati u okviru Osječke ljetne noći, 24. kolovoza", kaže Uranjek i dodaje kako je velik broj kruzera sada, nažalost, zbog niskog vodostaja Dunava usidren između Budimpešte i Bratislave.
Zanimljivo je da najveći broj turista u Osijek dolazi iz Njemačke, a potom iz susjednih zemlja, točnije Srbije, Mađarske, Bosne i Hercegovine te Slovenije. Slovenci u Osijek rado dolaze upravo zbog gastronomske ponude. "Naš je glavni zadatak forsirati autohtonu gastronomsku ponudu, i to u modernom aranžmanu. Ujedno trebamo turistima koji dolaze u Osijek ponuditi i uvid u osječko okruženje. Tako se najčešće Osijek nudi zajedno s Baranjom, vinskim cestama, Erdutom, Đakovom i ukupnom bogatom gastronomskom i vinskom ponudom, a to je vrlo zanimljivo upravo turistima iz Slovenije", naglašava Uranjek.
Podsjetimo i da je Osijek prošle godine proglašen najboljom kontinetalnom destinacijom u Hrvatskoj. Zanimljiv podatak koji inače navode turisti je da Osijek oduševljava i vozačima automobila koji redovito propuštaju pješake na prijelazima, što je navodno u mnogim drugim gradovima samo iznimka. Osijek je lani posjetilo 53.000 turista, a zajedno su ostvarili 102.000 noćenja. Ipak, u ukupnom hrvatskom turističkom prihodu kontinentalni turizam sudjeluje sa samo dva posto. Kao najposjećenije manifestacije lani su izdvojene nadaleko poznati Pannonian Challenge, ali i brojni sportski događaji, Dani piva, Advent te Uskršnji sajam. No, stručnjaci napominju da je, unatoč ovim brojkama, popunjenost smještajnih kapaciteta još uvijek samo oko 30 posto. To znači da od 30 dana u mjesecu neki hotel ima samo deset popunjenih noći. Stoga se u promicanju turističke ponude još mora mnogo raditi, a cilj je turističkih djelatnika da Osijek postane mala “city-break” destinacija za dvodnevni ili trodnevni odmor. N. Z. Eberhard
PONIŠTEN NATJEČAJ ZA DIREKTORA
Natječaj za novog direktora Turističke zajednice grada Osijeka, raspisan sredinom svibnja, a na koji je pristiglo čak sedam prijava na kraju je ipak poništen. Naime, nakon što je natječaj bio završen i zamolbe otvorene, Vijeće turističke zajednice poslalo je zamolbe Ministarstvu turizma zbog dodatnih tumačenja vezanih uz uvjete za zapošljavanje na ovom radnom mjestu. Kako neslužbeno doznajemo Ministarstvo je savjetovalo TZ da ipak poništi natječaj i zbog njegovih manjkavosti raspiše novi. Iako se u kuloarima već šapuće o potencijalnim kandidatima za ovo radno mjesto, novi natječaj za sada još nije raspisan i vjerojatno se za to čeka kraj godišnjih odmora.
Mislav Pavošević

turistički vodič

ISKUSTVA S JADRANA

Poznati osječki turistički vodič Mislav Pavošević vratio se ovih dana s godišnjeg odmora na Krku i u Rijeci i kao turistički djelatnik ostao zatečen neljubaznošću osoblja koje radi na Jadranu. "Bilo je uistinu divnih ljudi, konobara, ali dogodio mi se i cijeli niz nevjerojatnih situacija. Od činjenice da se na Krku gotovo ne može posjesti pizza jer su svi pizza-majstori otišli u inozemstvo, pa nude samo domaća jela po cijeni od 90 kuna. Zatim komentar konobara u Rijeci da nas treba pretući jer smo naručili samo kolu, vodu i hamburgere, dok mi je vozač gradskog autobusa na upit vozi li na kolodvor, ljutito odgovorio da vozi samo pored kolodvora", ispričao nam je Pavošević.
Možda ste propustili...

STRUČNI SKUP O SIMULIRANIM SUĐENJIMA

Stekli znanja o važnosti sudstva

U STUDIJSKOJ ČITAONICI GISKO-A

Predstavljanje zbirke “Iz inata baća”

“LAŽI O SRPSKOM ANTIFAŠIZMU I ANTISEMITIZMU”

O knjizi Mihovila Biočića u Osijeku

Najčitanije iz rubrike