Ekonomija
SVJETSKA TRŽIŠTA

Na Wall Streetu zabilježen najveći pad S&P indeksa
Objavljeno 17. kolovoza, 2018.
Na Wall Streetu je S&P 500 indeks jučer zabilježio najveći dnevni pad još od kraja lipnja, a i ostali indeksi bili su u znatnom minusu jer investitori bježe od rizičnih ulaganja zbog eskalacije trgovinskih napetosti. S&P 500 indeks spustio se 0,76 posto, na 2.818 bodova. Njujorški Dow Jones oslabio je 137,5 bodova ili 0,54 posto, na 25.162 boda, a tehnološki Nasdaq za 1,23 posto, na 7.774 boda.
Trgovinske napetosti intenzivirane su nakon odluke turskog predsjednika Tayyipa Erdogana da udvostruči carine na uvoz nekih američkih proizvoda, dok je Kina podnijela žalbu Svjetskoj trgovisnkoj organizaciji (WTO) zbog američkih trgovinskih politika. Cijene dionica industrijskih kompanija, ponajviše senzitivnih na carine, pale su u prosjeku za 0,5 posto.
„Kombinacija straha od širenja zaraze izvan granica Turske i mogućnost gospodarskog usporavanja Kine uznemirili su tržišta diljem svijeta”, ocjenjuje JJ Kinahan, tržišni strateg pri TD Ameritradeu.
Znatno su pale i cijene dionica energetskih kompanija, u prosjeku za 3,5 posto, nakon što je dan prije cijena barela američke nafte potonula 3,2 posto zbog neočekivanog skoka američkih zaliha gorivna. Riječ je o najvećem padu cijena dionica energetskog sektora od 5. veljače. Još veći gubitak pretrpjele su dionice metalskih i rudarskih kompanija, u prosjeku za 4,8 posto. Tim dionicama odmogao je kratki skok dolarovog indeksa na najvišu razinu u posljenjih 13 mjeseci, prije nego se ponovo spustio, završivši dan gotovo bez promjena.
Dobrih vijesti nije bilo ni iz korporativnog sektora. Kineska tehnološka kompanija Tencnet izvijestila je o prvom padu profita u proteklih gotovo 13 godina. To je spustilo cijene Tencentovih dionica za gotovo deset posto, a negativno je utjecalo i na izvedbu cijelog tehnološkog sektora. Među većim gubitnicama bila je i dionica Tesle, spustivši se za 2,6 posto, jer je američka Komisija za vrijednosnice poslala subpoenu kompaniji vezano uz najavu izvršnog direktora Elona Muska da planira delistirati kompaniju s burze. Na europskim burzama, pak, srijeda je bila najlošiji dan još od objave rezultata britanskog referenduma o izlasku iz EU-a.
Pod pritiskom odluke Turske da udvostruči carine na uvoz automobila, duhanskih proizvoda i alkohola iz SAD-a, londonski FTSE indeks potonuo je 1,5 posto, na 7.497 bodova. Frankfurtski DAX spustio se 1,6 posto, na 12.163 boda, a pariški CAC za 1,8 posto na 5.305 bodova. Hina
Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike