Tehno
SAVJETUJEMO:

Čistim računalom do pouzdanosti u radu
Objavljeno 17. kolovoza, 2018.
Nužno je računalo i prostor oko njega držati čistim, a za tu priliku odabrali smo vrhunska sredstva

Iako je proljeće već daleko iza nas, a već se bližimo i kraju ljeta, računalo valja u svako doba godine održavati čistim. To je možda i posebno važno ljeti kada se računala zagrijavaju više i zbog visoke temperature zraka. Čistim računalom, ali i radnim okruženjem oko računala, osim što ćemo imati daleko ugodniji rad, postići ćemo i ponešto bolje performanse te znatno produljiti vijek trajanja samog računala i uređaja koje koristimo. Uzmemo li u obzir kako se rukama i računalnom periferijom lako prenose mnoge bakterije, razloga za čisto računalo još je i više, što zbog nas kao vlasnika računala, što zbog drugih koji će se poslužiti našim računalom. Uporabom tehničkih pomagala, kemijskih proizvoda poput u našem slučaju korištenih SBox sredstava i komprimiranog zraka, te dobre volje mogu se postići zavidni rezultati, a u sljedećem članku opisujemo kako do njihova ostvarenja.Rat prašini

Glavni uzročnik svakog nereda i prljavštine unutar računala uglavnom je prašina koju je, možemo reći, nemoguće izbjeći. Kod računala koja su smještena na podu, a koja uz to ventilatore za cirkulaciju zraka imaju smještene pri dnu kućišta, količina prašine može biti „impresivna". Nakupine prašine posebno su opasnije ljeti kada zbog zagrijavanja može doći do kvara na komponentama. Uređaj koji će nam pomoći u rješavanju bilo kakvih problema s prašinom i računalom je nezamjenjivi vakuumski čistač, popularno zvani usisavač. Prilikom usisavanja prašine valja snagu usisavanja smanjiti na minimalnu. Svaki dio unutrašnjosti računala oprezno ćemo očistiti od prašine, prilikom usisavanja ventilatora i rebara baze hladnjaka možemo snagu usisavanja pojačati za koji stupanj. Od velike pomoći prilikom čišćenja rebara hladnjaka i drugih teško dostupnih mjesta bit će komprimirani zrak koji je moguće pronaći u svakoj bolje opremljenoj prodavaonici računala. Ako posjedujete kompresor, izvor komprimiranog zraka bit će neiscrpan, no valja pripaziti na pritisak izlaza zraka i prema potrebi ga smanjiti na minimalne vrijednosti jer kako snagom usisavanja možemo oštetiti pojedine dijelove, isto se može dogoditi snažnim pritiskom komprimiranog zraka. Isto tako, prilikom njegove uporabe potrebno je koristiti ga u vrlo kratkim intervalima, u protivnom pak zbog pada temperature može doći do kondenzacije vlage i oštećenja komponenti. Također, ako unutrašnjost računala čistimo komprimiranim zrakom unutar zatvorene prostorije, valja pokraj ispuha zraka imati uključen i vakuumski čistač, u protivnom stvoriti ćemo kaos prašine unutar prostorije. To valja imati na umu prilikom "istjerivanja" prašine iz rebara hladnjaka. Prilikom našeg čišćenja koristili smo komprimirani zrak SBox CS-400 koji je moguće nabaviti u prodavaonicama Šmit Electronic. Uklanjanjem prašine završavamo s čišćenjem unutrašnjosti računala te eventualno treba pokoji kabel skloniti ako se prepriječio zračnom putu unutar računala. Bilo kakva sredstva za čišćenje unutrašnjosti računala su nepoželjna i riskantna za uporabu.

Periferija

Nakon unutrašnjosti kućišta računala, možemo ga prebrisati čistom krpom i kakvim antistatičkim sredstvom poput S-Box sredstva za čišćenje zaslona CS-5005, a koje smo također pribavili u prodavaonicama Šmit Electronic. Valja znati kako će gotovo svako sredstvo svoj posao odraditi u redu, no svakako preporučujemo nabavu sredstava iz računalnih prodavaonica unutar kojih ćete pronaći specijalizirane proizvode za pojedine dijelove računala, odnosno materijale od kojih su napravljeni. Kemijski proizvod uvijek je potrebno prvo nanijeti na krpu te potom prebrisati dio koji čistimo. Pri uzimanju krpe preporučujemo izbjegavanje papira i drugih materijala koji se "cufaju" (ostavljaju svoje dijelove prilikom korištenja), a kao vrlo pogodna pokazala se obična kuhinjska krpa, a pogriješiti se nikako ne može kupnjom specijalizirane krpe od mikrovlakana. Uz CS-5005 u paketu stiže i krpa, pa je i taj problem riješen. Tipkovnicu prije kemijskog tretmana valja ispuhati komprimiranim zrakom. Potom istim tretmanom kao i kod kućišta računala, tipkovnicu i priključni kabel valja prebrisati krpom s prethodno nanesenim sredstvom za čišćenje. Prilikom čišćenja monitora potrebno je pripaziti na pritisak te površinu sa što manje ili bez pritiska prebrisati (osobito kod LCD ekrana). Pisač, skener ili multifunkcijski uređaj također ćemo prebrisati kemijskim sredstvom te ispuhati komprimiranim zrakom. Kako smo očistili navedene dijelove računala, na isti ćemo način postupiti i s drugim uređajima. Nakon što smo očistili uređaje, korisno je i kod svakog prebrisati priključne kabele i ukloniti nakupljenu prašinu. Konektore na kabelima, matičnoj ploči računala i ostalim uređajima dovoljno je ispuhati komprimiranim zrakom, a nikako primjenjivati sredstva koja bi se mogla naći među spojevima i izazvati kvar. Kada je sve čisto, nastavite svoj radni prostor održavati čistim. Za brzinsko održavanje računala najbolje je pri ruci imati maramice koje u sebi već sadrže sredstva za čišćenje, poput SBox maramica CS-08 koje je također moguće naći u prodavaonicama Šmit Electronic (www.smit-electronic.hr).
Marin Režić
Prilikom čišćenja monitora potrebno je pripaziti na pritisak te površinu sa što manje ili bez pritiska prebrisati
Kućišta računala možemo prebrisati čistom krpom i kakvim antistatičkim sredstvom