Novosti
U VOĆINU OBITELJI S BROJNOM DJECOM

Poštovanje obiteljima koje služe životu
Objavljeno 15. kolovoza, 2018.

Na tradicionalnom hodočašću obitelji s brojnom djecom,  koje se svake godine održava na blagdan Uznesenja  Blažene Djevice Marije, više od tisuću vjernika i ove je  godine utjehu i nadu za svoje teškoće potražilo u  marijanskom svetištu Gospe Voćinske, Majke od Utočišta.
Velika hodočašća u Voćin tradicionalno se održavaju 21.  kolovoza i na blagdan Male Gospe, ali u novije vrijeme  pojačanom brigom za obitelji s brojnom djecom pokazalo se prikladnim da se upravo na Veliku Gospu održi  hodočašće takvih obitelji. Na području Požeške biskupije  pretpostavlja se da je oko 500 obitelji s brojnom djecom.
– Na Veliku Gospu u središtu naše pozornosti je žena  opredijeljena za život i to je svojevrsni primjer i nadahnuće našim obiteljima s brojnom djecom kako uz  pomoć Božju stajati na strani života kao što je stajala  Marija - objasnio je biskup požeški, msgr. Antun Škvorčević. – Naši vjernici u Voćinu i Đulovcu najvećim dijelom  su s Kosova, i oni su imali tradiciju hodočašća u svoje  letničko svetište. Svoju vjerničku potrebu da hodočaste  oni ostvaruju ovdje, u našem voćinskom svetištu. Te  obitelji većinom su tako opredijeljene za život da neke  imaju i desetero djece. Ovo je prigoda da se takvim  obiteljima baš ovdje, u Voćinu, iskaže poštovanje i  zahvalnost za njihovo služenje životu - rekao je biskup  Škvorčević, koji je predvodio svečano euharistijsko slavlje.
Zbog demografskog stanja u Hrvatskoj požeški biskup  izrazio je radost da se može “susresti s njima, zajedno s  njima moliti, osjetiti žrtvu njihove ljubavi i snagu iz koje  oni žive, i povjeriti ih Isusovoj Majci da ih prati na tom  dragocjenom putu opredjeljenja za život”.P.Žarković

Molitva sa sedmero djece
Obitelj Hadela iz Vrbja, nedaleko od Nove Gradiške,  otac Mihael, majka Ana i djeca Josip, Martina, Ivan,  Marija, Valentina, Stjepan i petomjesečni sinčić, gotovo 90 kilometara prevalila je da bi hodočastila  Gospi Voćinskoj. Majka je kućanica, a otac nije zaposlen, ali kao zidar radi sve što mu dođe pod ruku  da prehrani svoju brojnu obitelj. Kažu da ni u čemu  ne oskudijevaju, ali zabrinuti su za budućnost svoje  djece. Na hodočašće dolaze radi djece i da se zajedno  pomole. Ivan i Martina Gorički iz Nove Bukovice u  Voćinu su bili sa svoje šestero djece. Najstariji je  12-godišnji Roberto, a najmlađa je Glorija s nepunih  godinu dana. Između njih su Josipa, Anamarija, Ivana  i Veronika. Otac Ivan morao je posuditi kombi da bi  cijelu obitelj dovezao na susret mnogobrojnih obi telji.