Novosti
I HRVATSKA PREDSJEDNICA U ALJMAŠU

Nadbiskup Hranić: Nauk crkve kaže da rad ima prednost pred kapitalom
Objavljeno 15. kolovoza, 2018.
U Aljmašu je najviše bilo obitelji, koje svake godine u ovom hodočašću traže utjehu u vjeri

Poruka propovijedi  mons. Đure Hranića, đakovačko-osječkog nadbiskupa, da rad  ima prednost pred kapitalom  i da je nezaposlenost skuplja  od socijalne države te posjet  hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović dvije su  osnovne značajke obilježavanja blagdana Velike Gospe u  svetištu Gospe od Utočišta u  Aljmašu.
Predsjednica se, istina, manji  dio dana zadržala u Aljmašu,  nazočila je središnjem euharijstijskom slavlju – misi u  deset sati, koju je ispred crkve Gospe Aljmaške predvodio upravo nadbiskup Hranić.
Predsjednicu su u ime svjetovne vlasti dočekali predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin i zamjenik župana  Goran Ivanović te predstavnici Općine Erdut.
U ime vjernika predsjednicu  je pozdravio Ante Markić,  župnik aljmaške župe, i to i  kao predsjednicu, ali i kao osvjedočenu vjernicu. Markić  je, naime, podsjetio na njezin  prvi radni dan na Pantovčaku, kada je izjavila “kako je  željelja da ova kuća bude blagoslovljena”.
Predsjednica je nakon mise  zapalila svijeću ispred crkve,  a potom joj je bar sat vremena trebalo da prođe ne  više od 200-tinjak metara, koliko je od crkve do župnog  dvora. Mnoštvo je hodočasnika željelo biti što bliže predsjednici, pa su ovu prigodu  iskoristili za zajedničko fotografiranje.
- Svim državljanima Hrvatske  čestitam blagdan Velike Gospe uz nadu da je proveden u  krugu obitelji i najmilijih. Iznimno mi je drago biti ovdje  na istoku Hrvatske, svima  sam zahvalna na ovako to plom dočeku. Osobno ne bih  mogla poželjeti bolji događaj,  bolju misu - rekla je okupljenim novinarima hrvatska  predsjednica, otkrivši kako  će i ona drugi dio dana provesti sa svojom obitelji.
A u Aljmašu, kao i uvijek u  ovakvim prigodama, najviše  je bilo obitelji. Nekoliko generacija u istoj skupini, koje  svake godine u ovom hodočašću traže utjehu u vjeri.  Dobrodošlicu u “dolinu mira” s oltara im je poželio  nadbiskup Hranić rekavši kako nas hodočašće ujedinjuje.
- Iako je Marija velika, njezina  veličina nije apsolutna, nego  tek relativna, jer sva Marijina  veličina počiva na njezinu odnosu prema Isusu Kristu. Ona  je velika jer je u službi djeteta  u svome naručju - podsjetio je  nadbiskup. Dodao je kako je  žena koja rađa istodobno i  slaba i jaka. - Slaba u svome  porođaju, no s druge strane je  jaka, jer rađa novi život i  sposobna ga je štiti - kazao je  nadbiskup.
U dijelu svjetovne poruke  Hranić je poslao poruku poslodavcima kazavši kako  nauk Crkve od njega kao poslodavca traži da zna vrijednosti tuđeg rada i radnika  kao svoga brata, “da znam  vrednovati njegove kompetencije, stručnost, znanje i da  ga znam pravično, redovito i  na vrijeme nagraditi poštenom plaćom, svjestan da stabilnost i budućnost moje firme uvelike ovisi i o mome  zadovoljnom radniku”. - Da  ne smijem živjeti luksuzno na  račun mojih radnika i njihove  plaće - poručio je nadbis kup.
Na misi u 12 sati, namijenjenoj ratnim stradalnicima, dr.  Stanislav Šota, povjerenik za  pastoral branitelja, dotaknuo  se još jednog aktualnog trenutka - iseljavanja mladih.
- Oni koji su se iselili neizbježno zaboravljaju vjeru u  Boga, ali i nacionalni identitet, jer zbog novonastalih  okolnosti njima bog postaje  novac - upozorio je Šota.
U poslijepodnevnim satima  održana je misa za mlade  bračne parove i njihovu djecu, koju je predvodio mons.  Marin Srakić.
Opći je dojam kako se posljednje dvije godine broj h dočasnika u Aljmaš ravnomjernije rasporedio tijekom dana. Prijašnjih godina najveći  je pritisak vjernika bio u ranu  zoru i do središnje mise, što je  stvaralo znatno veću gužvu.  Sada se, naime, određeni broj  hodočasnika prelio i u poslijepodnevne sate, tako da je  rijeka vjernika koja se slijeva  u Aljmaš postala cjelodnevna, a što šalje znatno ljepšu  sliku o vrijednosti tog svetišta.
Dario KUŠTRO

Zahvala  župnika Markića
Župnik Ante Markić u svojoj  zahvali što je još jedno hodočašće prošlo u znaku istin ske vjere osim hodočasnicima javno je zahvalio i svim službama, počevši od polici je, vatrogasaca i medicinskog  osoblja, ali i medijima koji su  proteklih dana fotografijom i  riječju prenijeli događaje iz  aljmaškog svetišta.
Turistički  potencijal  općine Erdut
Zamjenik načelnika općine  Erdut David Sušac istaknuo  je kako je dobro poznato da  je “Marija zaštitnica Hrvatske i svih Hrvata i zbog toga  imamo svetište u Aljmašu,  kojemu hodočasti velik broj  hodočasnika”. “Uz to veže  se i velik broj turista, što  opet sa sobom vuče i bolju  turističku ponudu. Uz sam  Aljmaš, u toj ponudi povežu  se i sva susjedna mjesta, tako da tu postoji mnogo turističkog potencijala. Dosta  toga je već iskorišteno, a na  nama je poticati da se otkriju i iskoristite i neki novi  segmenti u ovoj ponudi”,  kazao je Sušac.
Kolinda  Grabar- Kitarović, hrvatska predsjednica
Iznimno mi je drago biti ovdje na istoku Hrvatske, svima sam zahvalna na ovako  toplom dočeku
Možda ste propustili...

TRAŽI SE I ISPRIKA ZBOG POVREDE KODEKSA

Etičko povjerenstvo naložilo uklanjanje DP-ovog plakata

HRVATSKA JE IZABRALA 11. SAZIV HRVATSKOG SABORA

HDZ relativni pobjednik, Andrej Plenković ponovno mandatar?

“MIGRACIJE - TRŽIŠTE RADA - ADMINISTRACIJA”

Velika potražnja za radnicima vladat će još nekoliko godina