Novosti
SPAŠENO JE ČAK 65 OSOBA

Pedeset akcija spašavanja na Jadranu zbog jakog nevremena
Objavljeno 16. kolovoza, 2018.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) u utorak je tijekom nevremena na moru zaprimila više od 120 poziva u pomoć te je pokrenuto 50 spasilačkih akcija, u kojima je spašeno 65 osoba, izvijestilo je u srijedu Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.


Najviše pomorskih nesreća bilo je na šibenskom, splitskom i dubrovačkom području te još uvijek traje očevid u sklopu kojega službenici lučkih kapetanija pregledavaju oštećena plovila i prikupljaju potrebne podatke. Na šibenskom području zbog jakog nevremena evakuirana je posada s dviju jedrilica, nasukanih kod otočića Prčevac, zaprimljen je i poziv u pomoć posade jedrilice koju je jaka nevera zatekla sjeveroistočno od Primoštena, a spašena su i tri ronioca kod Smokvice, kojima su jaki vjetar i valovi brodicu odnijeli sa sidrišta. Na splitskom području pozive u pomoć poslalo je nekoliko jedrilica u akvatoriju Visa i Hvara, kojima su zbog pogoršanih vremenskih uvjeta otkazivali pogonski strojevi i lomljeni jarboli, no posade su u svim slučajevima spašene.
Odrađeno je još nekoliko spasilačkih akcija manjeg intenziteta - spašavani su turisti u rekreativnom čamcu koji je nevrijeme otpuhalo od otoka Šćedra, iznemogli daskaš kod Brista, a službenici Lučke ispostave Hvar, po jakom nevremenu, uspjeli su spasiti tri iznajmljene brodice, jednu jahtu i jedan kajak u hvarskom arhipelagu. Jedna je njemačka državljanka, ploveći malom brodicom s peteročlanom posadom iz Dubrovnika u Korčulu, u utorak oko 14 sati poslala panične pozive u pomoć. Jako ih je nevrijeme nasukalo na plažu, čiju poziciju nisu znali odrediti. Odmah su obaviještene Lučka kapetanija Dubrovnik i lučke ispostave Korčula i Komiža. Budući da su svi prošli bez ozljeda, savjetovano im je da ostanu na plaži do smirivanja nevremena, a u suradnji sa službom 112 s pomoću signala mobilnog uređaja utvrđena je točna lokacija brodolomaca na sjevernoj strani Korčule, gdje ih je, nakon smirivanja nevremena, preuzeo iznajmljivač brodice te ih prevezao na sigurno.
U Nacionalnu središnjicu u Rijeci dojavljeno je i da je jedan talijanski nautičar oko 17 sati u blizini Korčule pronašao prevrnuto plovilo i dvije osobe u moru. Dvoje neozlijeđenih brodolomaca spasioci su izvukli iz mora i prevezli u Korčulu. Prema podatcima Lučke kapetanije Dubrovnik, prevrnula se brodica Prosecco, koja plovi pod talijanskom zastavom. Na dubrovačkom području, na otoku Lastovo, u uvali Sapun pozivi su poslani s tri nasukana plovila, na kojima nitko nije ozlijeđen.H
Pronađena djevojčica nestala na Šolti
Na otoku Šolti nakon višesatne i opsežne potrage pronađena je neozlijeđena šestogodišnja djevojčica, nestala u srijedu oko 9.30, potvrdila je medijima policija. Djevojčica je odlutala sa psom oko 3,5 kilometara od kuće, a rano poslijepodne neozlijeđenu su je pronašli mještani Donjeg Sela na Šolti, potvrdila je policija lokalnim medijima. U akciji traganja i spašavanja sudjelovali su i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja, vatrogasci, policija, psi i helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.