Crna kronika
NE KORISTITE MOBITEL ZA VRIJEME VOŽNJE

Mladi vozač kombija zbog mobitela sletio s ceste u kanal i teško se ozlijedio
Objavljeno 16. kolovoza, 2018.
OPRISAVCI - Mladi vozač teško je ozlijeđen u prometnoj nesreći koju je sam izazvao u ponedjeljak oko 15.10 u Oprisavcima, na brodskom području.
- Policija je očevidom utvrdila da je do prometne nesreće došlo jer je 23-godišnjak, upravljajući teretnim automobilom zbog nedržanja strane kretanja, tijekom vožnje koristio mobitel, sletio u kanal, udarivši u betonski most. U ovoj prometnoj nesreći 23-godišnjak teško je ozlijeđen i zadržan je na liječenju u bolnici u Slavonskom Brodu. Policijski službenici protiv vozača podnose prekršajnu prijavu Prekršajnom sudu u Slavonskom Brodu te izvješće Općinskom državnom odvjetništvu. Upozoravamo sudionike u prometu da tijekom vožnje ne koriste mobitel, a ako je nužno obaviti razgovor, da stanu pokraj kolnika na pogodno mjesto - kaže Kata Nujić, glasnogovornica Policijske uprave brodsko-posavske.
Korištenje mobitela za vrijeme vožnje jedan je od četiri glavne tzv. ubojice u prometu, odmah uz prebrzu vožnju, sjedanje za upravljač pod utjecajem alkohola i nekorištenje sigurnosnog pojasa u vozilima na prednjim i stražnjim sjedalima.
Iako policija učestalo kontrolira korištenje mobitela u vožnji, prošle godine zabilježeno je povećanje ovih prometnih prekršaja. Naime, u protekle dvije godine policija je u prometu zatekla 74.055 osoba koje su koristile mobitel u vožnji, u 2016. godini 36667, a u 2017. - 37.388.
Usprkos zakonskim odredbama i novčanoj kazni, mnogi vozači i vozačice se ni tijekom vožnje ne odriču razgovora preko mobitela, čitanja SMS poruka, a ponekad se čak upuštaju i u pisanje i slanje SMS poruka. Na taj način izravno ugrožavaju sebe i ostale sudionike u prometu.
Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama vozač motornog vozila za vrijeme vožnje ne smije upotrebljavati mobitel ni druge uređaje na način koji bi umanjili mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja motornim vozilom, a mobitel se može koristiti za vrijeme vožnje ako se upotrebljava naprava koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruke odnosno handsfree sustav.
Za ovaj prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu od 500 kuna, no većina koja koristi mobitel u vožnji ne mari za to i svjesno čine prekršaj, pa makar i platili. Istraživanje Hrvatskog autokluba (HAK) potvrđuje tu tezu. Na anketno pitanje u internetskoj anketi je li upotreba mobitela u vožnji opasna, gotovo su svi ispitani, odnosno njih 96,3 odgovorili pozitivno. Međutim, navode u HAK-u proučavanjem njihova postupanja u prometu uočeno je da svjesno zanemaruju opasnost telefoniranja u vožnji. Vozači nisu u strahu ni od nezgoda ni od eventualnih kazni. To potvrđuje i podatak prikupljen u anketi. Na pitanje kazne za korištenja mobitela u vožnji ako se drži mobitel u ruci ponuđena su tri odgovora: 300 kuna, 500 kuna i 700 kuna. Točno je odgovorilo 70 posto ispitanika.
Iz policije upozoravaju vozače da novi uređaji koji se koriste tijekom vožnje, uz mobitele, navigaciju i ostalo, često ometaju vozače i odvraćaju im pozornost s ceste. Razgovor, a osobito čitanje i pisanje SMS poruka, smanjuje koncentraciju, a kod nekih vozača može dovesti do usporavanja reakcija, npr. prilikom promjene svjetla na semaforu, u slučaju da vozilo koje se nalazi ispred njih naglo zakoči i slično.
- Vozači koji koriste mobitel tijekom vožnje, čak i ako koriste handsfree sustav, imaju suženo vidno polje tako da ne uočavaju periferne informacije na primjer prometne znakove, semafore i druga vozila. Mnogi, pa tako i vozači ne mogu istodobno biti jednako koncentrirani na dvije radnje, vožnju i korištenje mobitela, ni na njih pravilno i pravovremeno reagirati. Izostanak pravilne i pravovremene reakcije nažalost za posljedicu može imati prometnu nesreću, odnosno stradavanje ljudi i nastanak materijalne štete. Ne koristite mobitel tijekom vožnje te tako budite odgovoran i siguran sudionik u prometu - poručuju iz policije.
Prema istraživanju Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, 91 posto vozača u Hrvatskoj koristi mobitel u vožnji. Najviše ih razgovara i koristi GPS, a svaki drugi piše SMS i koristi društvene mreže u vožnji. Ni dvostruko više kazne za prekršaj korištenja mobitela u vožnji za 40 posto vozača ne bi utjecale na promjenu takvog ponašanja.
Sandra Lacić
Svaki treći biciklist telefonira, svaki četvrti sluša glazbu, a čak 14 % u vožnji piše SMS poruke
Možda ste propustili...

SLATINSKO RASKRIŽJE "KOD VELIKE ĆUPRIJE"

U sudaru ozlijeđen biciklist

NAKON OČEVIDA U POVODU NOĆNE JURNJAVE

Prijava kradljivcu automobila

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana