Osijek
OD 16. KOLOVOZA FINALNA SNIŽENJA

Najveće gužve "lovaca na popuste" očekuju se u subotu i nedjelju
Objavljeno 16. kolovoza, 2018.
Oni koji su čekali – dočekali su! Uoči vikenda u gotovo svim trgovinama odjećom i obućom, i u središtu Osijeka i u trgovačkim centrima, počinju završna ljetna sniženja. Primamljivi popusti već "vrište" iz brojnih izloga, a uštedjeti se zaista može na kupnji svega – od cipela i bicikala do televizora i opreme za vrt.
Prema Zakonu o zaštiti potrošača sezonska su sniženja dvaput na godinu. Ljetna počinju 1. srpnja i smiju trajati najviše 60 dana. I stara i nova cijena na proizvodu moraju biti jasno naznačene, a po isteku roka od 60 dana trgovac i dalje može prodavati robu po sniženoj cijeni, no samo “sezonsko sniženje” ne smije oglašavati. Tako da trgovci koji žele poštovati propise, a ujedno i riješiti se viška robe na zalihama uoči dolaska novih kolekcija, već poslovično, iza 15. kolovoza na police stavljaju sve ono što im je preostalo u skladištima. Stoga se roba koja je u srpnju bila snižena do 50 posto, sada prodaje i za samo 20 posto svoje redovne vrijednosti. I to ne samo kupaći kostimi i ljetne haljinice nego i posljednji komadi kaputa i zimskih jakni zaostalih još iz kolekcije jesen/zima.
Gužve za vikend

Očekivano, najveće gužve na račun "lovaca na popuste" očekuju se u subotu i nedjelju u trgovačkim centrima koji su dom poznatim modnim markama s obzirom na to da su ipak, još uvijek, najprodavanija roba na sezonskim sniženjima odjeća i obuća. Zara, H&M, Mass, sOliver, Bershka, Stradivarius i Pull&Bear snižene će artikle prodavati po cijeni umanjenoj u prosjeku oko 70 posto, što znači da je sada prilika za kupovinu, na primjer, kaputa u Zari po cijeni od samo 170 kuna ili pak odjela u sOliveru u pola cijene. Povoljno će se moći kupiti i odjeća za djecu, što je prilika koju će zasigurno iskoristiti brojni roditelji kako bi unaprijed opremili svoje vrtićarce i školarce. Naime, kvalitetne dječje pamučne trenirke bit će u ponudi za već 35 kuna, rifle i haljinice za 25, a majice za 19 kuna. Također, u sportskim trgovinama patike i sportske cipele koje su proljetos koštale i do 500 kuna bit će dostupne za manje od 200 kuna. No, sudeći prema reklamnom materijalu, trgovine s obućom većinom su se orijetirale na akcije “1+1 gratis”, pa tako uz jedan par obuće koji se već prodaje po cijeni sniženoj u prosjeku 50 posto, drugi, jeftiniji par, trgovci najavljuju "darovati" besplatno. Treba spomenuti i kako su neke trgovine krenule sa "finalnim sniženjima" ranije nego većina. Slučaj je to u popularnoj Sportini gdje su posljednji komadi odjeće i obuće drastično sniženi već od 6. kolovoza.

"Rješavanje" viška

Valja napomenuti kako su u tijeku i akcije na godišnje zalihe raznih artikala za kućanstvo u trgovačkim lancima. U ovoj kategoriji tako se može podosta uštedjeti prilikom kupovine malih kućanskih aparata. Primjerice, ventilatori će se od vikenda prodavati za već 80 kuna. Također, nije na odmet znati da se trgovci trenutno rješavaju i "ostataka" televizora iz akcija vezanih u nogometno SP, pa se, npr. kvalitetni televizori u "Elipsu" mogu se pronaći po cijeni umanjenoj za čak 30 posto. U trgovačkim lancima snižen je i “vrtni program” te dječja oprema za igru na otvorenom, a povoljno se mogu kupiti i bicikli.

Gdje god da kupovali, građani trebaju imati na umu "pravila igre". Iz udruge "Potrošač" kažu da kada su u pitanju potrošačka prava, kupci najviše problema imaju s povratom robe s greškom kupljene na sniženju, ali i krivom predodžbom što se sve u trgovinu može vratiti i pod kojim uvjetima. "Treba znati da trgovac ne smije odbiti reklamaciju proizvoda koji ima materijalni nedostatak ako je proizvod kupljen po sniženoj cijeni. No, s druge strane, valja imati na umu i kako robu kupljenu na sniženju nije moguće zamijeniti ili ostvariti pravo na povrat novca samo zato jer smo kupili krivu veličinu. Posebice ne bez računa", poručuju iz udruge "Potrošački forum".
Ivana Solar
KAKO TO RADE U ZEMLJAMA EUROPSKE UNIJE
U pojedinim zemljama EU-a, primjerice Slovenija koja trenutačno ima dva utvrđena termina sezonskih sniženja za tekstil i obuću, odnosno ljetno i zimsko sniženje - zimsko ne smije početi prije prvoga radnog ponedjeljka u siječnju, a ljetno prije drugoga radnog ponedjeljka u srpnju. Dva termina sezonskih sniženja, zimsko i ljetno, ima i Poljska u kojoj se ona provode krajem sezone, uz pridržavanje propisanih uvjeta za suzbijanje nepoštene trgovačke prakse. U Italiji pak, svaka regija određuje svoje termine sniženja, a slično je i u Francuskoj...
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike