Osijek
PROJEKT OMILJENOG OSJEČKOG PČELARA IPAK ĆE ZAŽIVJETI?

Stojanović: Želimo da učenici kušaju medeni maslac Milana Kramera
Objavljeno 16. kolovoza, 2018.

Inicijativa da se u sve osnovne škole u Osijeku, ali i Osječko-baranjskoj županiji kao obrok uvede maslac s medom od uljane repice tijekom ožujka, prekinuta je stravičnom prometnom nesrećom u kojoj je život izgubio idejni začetnik ovoga prijedloga, osječki pčelar Milan Kramer.


Podsjetimo, u veljači ove godine, na manifestaciji Zeleni četvrtak, na glavnoj osječkoj tržnici, Milan Kramer predstavio je medeni maslac, odnosno maslac s medom od uljane repice, a koji je ambiciozno želio ponuditi učenicima osnovnih škola u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji. Prijedlog je bio to značajnijim jer je riječ o zdravom, domaćem maslacu i medu koji je dobar izvor minerala. Obrok se, prema Kramerovoj zamisli, trebao ponuditi u školama jednom tjedno, uz prethodno osigurane sve tehničke uvjete malih mljekara, ali i dovoljnih količina meda od uljane repice. Nažalost, nakon što je Milan Kramer poginuo u teškoj prometnoj nesreći početkom ožujka ove godine, ovaj projekt nije zaživio. Razlog tomu, između ostalog, činjenica je da je Kramer imao autorsko pravo na maslac i ostalo je pitanje ima li itko iz Udruge „Pčela“, odnosno Županijskog saveza pčelara Osječko-baranjske županije, pravo na ovaj proizvod koji se pokazao odličnim. Naime, nakon samih riječi hvale na Zelenom četvrtku, a u što su se uvjerili brojni posjetitelji kušajući medeni maslac, sigurno je da bi projekt bio dobro prihvaćen među učenicima. Dobra je vijest da pčelari ne odustaju, a što nam je potvrdio i Slavko Stojanović, predsjednik Županijskog saveza Pčelara Osječko-baranjske županije.
- Znamo da nitko nema pravo na taj, ali i ostale proizvode koje je Kramer uspio zaštititi znakom izvornosti. Smatram da bi bilo dobro kontaktirati njegovu obitelj, a mi pčelari još uvijek ne posustajemo i dat ćemo sve od sebe da pokrenemo tu Kramerovu inicijativu otpočetka. Dakako, u spomen na Milana Kramera i jedino iz mogućnost da taj projekt nosi njegovo ime. Treba najprije vidjeti slaže li se obitelj sa tim tako da još uvijek nije niti potvrđeno, niti isključeno da će njegova ideja ipak zaživjeti – ispričao je Stojanović, podsjećajući da je Kramer sve što je učinio, učinio ez jedne kune naknade, a ideja da spoji marljiv rad pčelara i malih mljekara svakako je bila hvalevrijedna. U konačnici, kaže Stojanović, učenici bi dobili odličan gotov proizvod, nadasve zdrav i vrlo specifičan. Naime, medeni maslac bijele je boje, no prepoznatljivog medenog slatkoga okusa.
- Ove godine i Ministarstvo poljoprivrede nastoji da prvašiće na početku školske godine dočeka teglica meda od pola kilograma u školama, i to meda s oznakom hrvatske izvornosti. Milan Kramer je svoj proizvod ponudio školama u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, no u svom naumu, nažalost, nije uspio do kraja. Vjerujem da ćemo nastaviti njegovim putem, ali ponavljam, jedino tako da projekt nosi njegovo ime i da je njemu u spomen – zaključio je Slavko Stojanović. M. Mihelić
Pčelari ne odustaju od ideje, što je potvrdio i Slavko Stojanović, predsjednik Županijskog saveza Pčelara
Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

Najčitanije iz rubrike