Osijek
KNJIŽNICA UKORAK S VREMENOM

Microbitovi, roboti i 3D
printeri pretvaraju GISKO
u inovacijski centar
Objavljeno 15. kolovoza, 2018.

Gradska i sveučilišna knjižnica neizostavan je dio života lokalne zajednice u koji se uključuje nizom usluga i aktivnosti radi informiranja i obrazovanja građanstva. Posebnu pažnju GISKO poklanja razvoju kreativnosti sugrađana – djece, mladih i odraslih, i to sve više modernim tehnološkim pristupom. Radionice programiranja na tzv. malim džepnim računalima - BBC micro:bitovima, radionice robotike i 3D printanja u GISKO-u nisu rijetkost, a u njima, naravno, najviše uživaju mlađi korisnici.


Uvođenjem tih tehnologija GISKO se približava ostvarivanju jednoga od novih ciljeva dobrotvorne udruge Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) i njezine Croatian Makers lige, koji provode STEM revoluciju u našim školama, a sada i u knjižnicama – žele pretvoriti knjižnice u lokalne inovacijske centre kroz koje će najmoderniju tehnologiju učiniti dostupnom i djeci i odraslima. Upravo je zahvaljujući donaciji IRIM-a još u ožujku GISKO postao jedna od brojnih hrvatskih knjižnica čiji je fond obogaćen microbitovima. GISKO na raspolaganju tako ima 60 microbitova – 40 za posudbu i 20 za održavanje radionica. Posuditi ih je moguće kao i ostalu knjižničnu građu u središnjoj knjižnici i u svim ogranicima. Riječ je o uzbudljivoj novoj tehnologiji s pomoću koje već uče djeca u našim osnovnim školama i na izvannastavnim aktivnostima u Zajednici tehničke kulture, a u GISKO-u to mogu učiniti i srednjoškolci, studenti, roditelji djece, ali i svi zainteresirani koji žele više naučiti. Kako od jeseni kreće uvođenje obvezne informatike u 5. i 6. razrede u školama, vjerujemo da će potražnja za tim edukativnim malim računalima biti velika pa je ljeto pravo vrijeme da vas, naše čitatelje, ohrabrimo da se upustite u novu avanturu i naučite nešto novo i korisno. BBC micro:bit jednostavan je za uporabu uz minimalne upute, a može se programirati s pomoću besplatnih kodnih platformi na računalu, prijenosnim računalima, pametnim telefonima ili tabletima koji podržavaju Bluetooth. Njegove su mogućnosti primjene u nastavi neograničene – može se koristiti u matematici, biologiji, ali i glazbenom, likovnom i tjelesnom. Primjerice, u glazbenom se može koristiti za skladanje pjesama, u tjelesnom za mjerenje pulsa, u matematici za korištenje matematičkih operacija. Uz korištenje microbitova djeca, ali i odrasli razvijaju digitalne kompetencije, logičko razmišljanje i zaključivanje, ali i maštu i kreativnost. Rok posudbe microbita u GISKO-u je 14 dana, a iznos zakasnine za prekoračenje roka iznosi pet kuna po danu.

Osim microbitova zahvaljujući donaciji IRIM-a, GISKO je uz pomoć američke donacije još prije uspio obogatiti svoj fond za dva 3D printera, desetak setova edukacijskih robota mBota i Lego robota, desetak 3D olovaka i sličan broj iPada. GISKO kontinuirano održava edukativne prezentacije, radionice i igraonice za djecu i mlade u svrhu ulaska u svijet robotike, ali im omogućava i naprednije korištenje novih tehnologija i kvalitetno provođenje slobodnog vremena. J. Pejaković
60

microbitova ima GISKO - 40 za posudbu i 20 za održavanje radionica
Možda ste propustili...

“LAŽI O SRPSKOM ANTIFAŠIZMU I ANTISEMITIZMU”

O knjizi Mihovila Biočića u Osijeku

LABORATORIJ ZA HUMANU REPRODUKCIJU

Očekuju još veći uspjeh u liječenju neplodnosti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana