Kultura
OD 20. DO 24. KOLOVOZA

Zadar postaje središte suvremenog plesa na Mediteranu
Objavljeno 16. kolovoza, 2018.
Deseto izdanje Festivala suvremenog plesa - Monoplaya održat će se od 20. do 24. kolovoza na nekoliko lokacija. Tijekom pet dana u Zadru će gostovati niz uglednih umjetnika, plesača suvremenoga plesa, teoretičara umjetnosti i zaljubljenika u suvremeni ples!
Kao uvod u festival, 6. kolovoza započeo je STREAM Zadar, edukativna platforma koja kroz četiri radionice mladim plesačima omogućuje usavršavanje uz vodeće stručnjake i umjetnike. Ove godine na rasporedu je radionica Klein tehnike koju vodi Hanna Hegenscheidt, Tai Chi radionica Nenada Vertovšeka, Iva Hladnik i Andrzej Woźniak vode radionicu kontaktne improvizacije, dok će Sanna Myllylahti održati radionicu koreografije i kompozicije, čija će pokazna izvedba otvoriti festival.
Prije samoga festivala održat će se i MONOTOUR, gostovanje jedne od najizvođenijih plesnih predstava u ovom dijelu Europe - Love Will Tear Us Apart, na otoku Silbi 16. kolovoza. Riječ je o predstavi Saše Božića i Petre Hrašćanec, koja i izvodi ovaj nagrađivani solo.
Nakon prezentacije radionice, 20. kolovoza održat će se i prva predstava – solo Sanne Myllylahti I Will Tell You When I Am Ready. Dana 21. kolovoza na zadarsku scenu stiže Xavier Le Roya iz Francuske, sa solom Self Unfinished. Trećega dana festivala gostuju studenti Studija plesa pri zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, a potom će biti izveden solo Close ups Magdalene Reiter. U četvrtak, 23. kolovoza, održat će se izvedba predstave Staging a Play: Antigona Matije Ferlina.
Festival u petak, 24. kolovoza, zatvara španjolski umjetnik Jesús Rubio Gamo solom Now, before we get too old, a posljednjeg dana Monoplaya javnosti će se svojim radovima predstaviti i zadarska plesna scena.
Navedene predstave održavaju se na sceni Kazališta lutaka Zadar.
Festival Monoplay ove godine prvi put organizira i MONOAZU u prostoru crkve sv. Dominika u Zadru. Radi se o specifičnom umjetničko-ugostiteljskom projektu u suradnji s barom Botaničar iz Zagreba. MONOAZA će biti mjesto isprepletanja fotografskih, likovnih, video i glazbenih radova s plesom. MONOAZA će ugostiti nekoliko izložbi, prezentacija, predstavljanja knjiga te koncerata i glazbenih slušaonica.
Umjetničke direktorice festivala su Petra Hrašćanec i Sanja Petrovski, a festival zajednički organiziraju Zadarski plesni ansambl i umjetnička organizacija 21:21 iz Zagreba. N. Vek.
Možda ste propustili...

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

Najčitanije iz rubrike