Dome slatki dome
RASVJETA STVARA ATMOSFERU

O rasvjeti doma treba razmišljati već kod gradnje
Objavljeno 16. kolovoza, 2018.
Najbolja rasvjeta upravo je ona koja prati prirodni bioritam i koju je moguće prilagođavati vremenskim uvjetima i specifičnim potrebama stanara

Vezani članci

INDIREKTNA RASVJETA

Neizravna svjetlost daje prostoru mekoću

Rasvjeta, poput rasporeda prostorija u stanu, odabira pravog namještaja i boje zidova, može znatno utjecati na sam izgled stana kao i na to hoće li se ukućani ugodno osjećati u svom domu. Naime, poznato je da svjetlo znatno utječe na psihičko, fizičko i fiziološko zdravlje ljudi, ali i na njihovu učinkovitost i radnu koncentraciju. Najbolja rasvjeta upravo je ona koja prati prirodni bioritam i koju je moguće prilagođavati vremenskim uvjetima i specifičnim potrebama pojedinaca koji borave u određenom prostoru.



Prirodna svjetlost

Temeljna rasvjeta većine životnih prostora prirodno je svjetlo, čija kvaliteta uvelike ovisi o mjestu na kojemu se nalaze prozori. Tako najmanje svjetla dolazi u prostore koji se nalaze na sjeveru, a svjetlo u njima je hladno i oštro jer sunčeve zrake ne padaju izravno u prostor. U takve se prostorije često smještaju kupaonice, smočnice i sve ostale prostorije u kojima se ne boravi puno. Za razliku od takvih prostorija, one okrenute istoku iznimno su osvijetljene ujutro, a zatim slijede dugačke sjene te vrlo rano zapadanje sunčevih zraka. Da bi se dobila veća količina upotrebljivog svjetla, takve je prostorije potrebno opremiti umjetnim izvorima svjetlosti, a nerijetko se upravo u njih smještaju kuhinje. Svjetla ne manjka u interijeru okrenutom jugu jer takav prostor posjeduje toplo svjetlo tijekom cijelog dana, premda se intenzitet mijenja kroz dan, ali i kroz godinu. Popodnevna svjetlost obično je toliko jaka da smanjuje volumen predmeta u prostoru pa se takvi osunčani prostori odlikuju dodatnom prostranošću. To je jedan od razloga zbog kojega je takve prostore najbolje namijeniti onim prostorijima u kojima ukućani provode najveći dio svog vremena. Prostori na zapadu najveću količinu svjetlosti dobivaju u najtoplijem dijelu dana pa zbog toga većina predmeta u interijeru ima vrlo jak odbljesak zbog kojeg je takve prostore potrebno zasjeniti. No u predvečerje u ovakvim prostorijima nastaje pravi romantični ugođaj jer su tada obasjane vrlo ugodnim i mekim svjetlom koje stvara dugačke sjene.

Prikrivanje nedostataka

No, bez obzira na kojoj se strani svijeta nalazi neka prostorija, mogući nedostaci prirodnog svjetla uvijek se mogu kompenzirati električnom strujom i raznim oblicima žarulja i svjetiljki koje na vrlo specifične načine mogu utjecati na izgled doma. Primjerice, popularne halogenke mogu se instalirati na stropu i na podu, a najčešće se postavljaju u pravilnim razmacima tako da njihova svjetlost ravnomjerno pada po zidovima. Takvim osvjetljenjem povećava se volumen prostorije, a izbjegava se oštra i blješteća svjetlost. Svjetlost usmjerena u strop, zid ili pod, odnosno neizravna svjetlost, svojom mekoćom daje prostoru toplinu i poseban ugođaj. Izvor svjetlosti pritom su najčešće raznovrsne lampe kod kojih i boja njihovog sjenila bitno utječe na svjetlost koju isijavaju, a time i na sam ugođaj prostorije. Također, bijele ili svijetlo obojene prostorije pojačat će učinak takve svjetlosti za razliku od zidova koji se sjaje i koji će tako osvijetljeni poprimiti preblještav odsjaj. U sobama s uređajima, poput računala i televizora, takav izvor svjetlosti praktički je obavezan jer se na taj način čuva vid. Ujedno, umjetnom rasvjetom moguće je neke dijelove namještaja ili predmete u stanu učiniti dodatno uočljivijim - niše u kojima su smješteni umjetnički predmeti, umjetničke slike na zidovima ili anitkni namještaj u stanu naglasit će se posebnim izvorom svjetlosti usmjerenim na određeni predmet.
Nije teško zaključiti da bilo da je riječ o prirodnoj ili umjetnoj rasvjeti interijera, o njoj valja razmišljati već prilikom izgradnje ili renoviranja doma. Onim ambicioznijima preporuča se obilazak budućeg doma s papirom i olovkom u ruci pri čemu valja dobro razmisliti (i onda to isto i zapisati) o namjeni pojedine prostorije, o osobama koje će u njima najviše boraviti i njihovim potrebama, kao i o dijelu dana u kojem će se najviše boraviti u određenom prostoru.
Jasminka Knežević
NA 278 dunt moste
Xim fugia nus mo temqui optae eum am aut voluptas aut fuga. Sandigent labo. Core arum resseque sim cusandit dolupit is ma quia vent. It optat exeribus ulpa as di inveniet liberferunt facea pellestiis dusdam vernatem a sa duciam corerem odis vernatem a sa duciamlorenes dit lissi auSequunt, quem a sa duciam corerem odiscie ndusciistor mollorenes dit lissi auSequunt, quid quisiti andandi dolupta doloreh ecie ndusciistor mollorenes dit lissi auSequunt, quid quisiti andandi dolupta doloreh entium apic tem a essum ea consecume et ipsuntum voluptae doluOfficipita aperf
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike