Sport
DOČEK ZA OSJEČKE VESLAČE

Umjesto u čamcu do Iktusa stigli mercedesom
Objavljeno 14. kolovoza, 2018.
Braća Lončarić u dvojcu bez prvi put u klupskoj povijesti osvojili dvije medalje na nekom svjetskom juniorskom prvenstvu

Veselo je bilo jučer u predvečerje u prostorijama Veslačkog kluba Iktus. Razlog tomu bio je doček za osječku delegaciju koja je sudjelovala na Svjetskom juniorskom veslačkom prvenstvu u češkim Račicama. Patrik i Anton Lončarić osvojili su broncu u dvojcu bez, Aria Cvitanović zauzela je 13. mjesto u dvojcu na pariće s kolegicom iz Zagreba Izabelom Krakić, a broncu je sa sjajnom braćom iskovao trener Krešimir Ižaković.


Dočekali su ih klupski kolege, treneri, roditelji, prijatelji, čelnici lokalnih vlasti, novinari... Veslači su pred klupske prostorije na Promenadi stigli u stilu, mercedesom okićenim hrvatskim zastavama, koji je u jednom trenutku, zbog ponesenosti slavljem, umalo i sam produžio do ulaza u klub. Sve je ipak prošlo u redu pa je predsjednik kluba Daniel Srb mogao na miru čestitati veslačima i treneru na još jednoj medalji s velikih natjecanja.
- Prvi put u povijesti kluba imamo momke koji su osvojili dvije medalje na juniorskom SP-u, Patrika i Antona Lončarića. Čestitke i treneru Krešimiru ižakoviću te Ariji - pozdravio je vodeći čovjek Iktusa svoje članove, uručivši im skromne poklone.
Dojmove o trećoj velikoj medalji u ovoj konkurenciji, nakon naslova svjetskih te europskih prvaka, prvi je od braće iznio Patrik.
- Bilo je poprilično teško, dosta vruće i iscrpljujuće s četiri utrke u četiri dana. Zadovoljni smo, jer imamo medalju. Neki možda nakon zlata ne bi bili sretni broncom, no nama je jednak uspjeh medalja na SP-u. Napravili smo velik i dobar posao, no već sada počinju i pripreme za iduću sezonu, idemo dalje, treninzi se nastavljaju - rekao je Patrik, koji je u Češkoj veslao ozlijeđen. jer ga je mučio međurebreni mišić.
Zadovoljan broncom te najboljim svjetskim vremenom, ostvarenim u polufinalu, bio je i Anton.
- Medalja na SP-u je rijetkost, pogotovo u našem juniorskom veslanju i zato smo zadovoljni. Osjećaj je savršen, postigli smo sve što se može u juniorskoj kategoriji: imamo europsko i svjetsko zlato, a sad i svjetsku broncu te najbrže svjetsko juniorsko vrijeme.
Kuriozitet je što su se braća Lončarić sa zlatnim Rumunjima te srebrnim Nijemcima čak tri puta susretali u Račicama, jer ih je ždrijeb spojio u kvalifikacijama pa u polufinalu te su konačno snage odmjerili i u finalu. I to je, uz napore utrka, sigurno utjecalo na izvedbu u finalu, a zanimljivo je da je svakoj posadi pripala jedna pobjeda: Nijemcima u kvalifikacijama, Lončarićima u polufinalu, a Rumunjima u finalu.
Goran Roguljić
Potpora i čestitke lokalnih vlasti
Novi veliki uspjeh mladih osječkih sportaša popratile su i lokalne vlasti. Čestitke su osječkim veslačima i treneru uputili predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin, osječka dogradonačelnica Žana Gamoš te predstavnik Odsjeka za sport grada Osijeka Darko Dumančić. Vulin je istaknuo kako vjeruje da je ovo samo početak te da ćemo još niz godina dočekivati veslačku braću Lončarić nakon velikih uspjeha, vrlo brzo i u seniorskoj konkurenciji. Sličan optimizam dijeli i dogradonačelnica Gamoš, koja je, uz čestitke osječkom kvartetu koji je bio u Češkoj, u ime Grada Patriku i Antonu uručila i po 10.000 kuna.

- Jako smo ponosni na vas, činite nas sretnima i hvala vam na prilici da se možemo hvaliti vašim odličnm rezultatima - poručila je dogradonačelnica.
Najčitanije iz rubrike