Novosti
TRGOVINA I ZNANOST BOLJE RADE NEGO POLITIKA

Usprkos politici, veze Izraela i EU-a jačaju iz dana u dan
Objavljeno 14. kolovoza, 2018.
EU je najveći Izraelski trgovinski partner i čini 27 % izvoza iz Izraela i 33 % uvoza 

Dok su politički odnosi Izraela i Europske unije trenutačno na niskoj razini, ipak između EU-a i Izraela veze stalno rastu na područjima koja su javnosti manje poznata. Euractiv prenosi kako gospodarska i komercijalna povezanost, kao i ljudska interakcija, mogu stvoriti tijesne političke veze.


Na proslavi 20 godina plodne suradnje Izraela s programom EU za istraživanje i inovacije, glavni direktor istraživanja "DG Research" Robert-Jan Smits istaknuo je uspjehe postignute zajedničkim radom europskih i izraelskih znanstvenika.
Inovacije, kao što je naglasio Smith, uključuju ključne izazove poput liječenja tumora kod djece, kroničnih bolesti i znanstvenog obrazovanja. Tom prilikom, izraelske tvrtke kao što su Teva, Athena i Ewave spomenute su kao svijetli primjeri suradnje.
Projekt koji je Izraelski premijer obilježio kao vrlo "ozbiljan napor" za njezinog europskog susjeda koji se bori za diverzifikaciju svojih izvora energije predstavlja samo najnoviji korak u rastućim komercijalnim vezama između EU-a i Izraela.
Ozbiljan europski angažman s Izraelom ključan je ne samo za međusobni razvoj, nego i za pomoć mirovnim naporima na Bliskom istoku, osiguravanju položaja Izraela u regiji i održavanju povijesno snažnih komercijalnih veza između država članica EU-a i Izraela.
Okvir političkog dijaloga i gospodarske suradnje između EU-a i Izraela i pravne osnove za bilateralne trgovinske odnose s Izraelom, bili su riješeni u Sporazumu o pridruživanju EU-a Izraelu, koji je stupio na snagu u lipnju 2000. godine. Ovaj sporazum bio je prvi u nizu važnijih budućih prekretnica u bilateralnim trgovinskim odnosima koji su otvorili dodatne mogućnosti usmjerene k unaprjeđivanju bilateralnih odnosa. Najvažniji primjeri su sporazum između EU-a i Izraela iz 2010. godine, o poljoprivredi i ribarstvu koji pozitivno utječe na međusobni pristup tržištu, Sporazumi o procjeni sukladnosti i prihvaćanju industrijskih proizvoda (ACAA) za 2013. godinu te sporazum o zračnom prostoru Open Skies 2013.
Ovaj sveobuhvatan skup sporazuma doveo je do naglog povećanja trgovinske razmjene: Služba EU-a za vanjsku politiku registrirala je da su glavni uvoz u EU iz Izraela 2014. godine bile kemikalije i srodni proizvodi (27,1 %), strojevi i transportna oprema (18,2 %), i proizvedene robe (16,2 %).
Glavni izvoz u Izrael iz 2014. godine bio je u istim kategorijama, tj. strojeva i transportne opreme (37,2 %), kemikalija i srodnih proizvoda (18 %) te proizvodnih dobara (17,7 %). U 2014. godini EU je ostao najveći Izraelski partner u trgovini koji čini 27 % izvoza robe iz Izraela i 33 % svog uvoza.
To podrazumijeva da EU ima sve interese da održava partnerstvo s Izraelom na životu i na dobrom putu. Da bi to postigla EU bi trebala raditi daleko bolji posao u smanjenju napetosti s Izraelom i rješavanju prijetnji s kojima se trenutačno suočava Izrael i židovske zajednice u Europi. Prije svega, EU bi trebao zauzeti jasne pozicije u obrani Izraela od regionalnih prijetnji koje proizlaze iz Irana i koji su trenutačno vidljivi u Siriji. EU bi trebao stajati na strani Izraela kada je u pitanju iranska ekspanzija, posebice s obzirom da Iran ima koristi od strateške potpore Rusije.
Izrael očekuje od EU-a da pazi na svoje korake u vezi s trenutačnim palestinskim vodstvom koje nastavlja ponovnu antisemitsku retoriku i manipulativnu stagnaciju.
I posljednje, ali ne manje važno, zemlje članice EU-a trebale bi učiniti sve kako bi neutralizirale antisemitske trendove koji se pojavljuju diljem Europe: trenutačna situacija smanjenog povjerenja između Izraela i vodećih europskih vlada ne bi trebala utjecati na židovske građane Europe. Ukratko, politički odnosi doista su trenutačno niski. Međutim, zajednički strateški interesi i ljudske veze i dalje - cvjetaju!
Vuk Tešija
Pet glavnih područja
Odnosi EU - Izrael razvijaju se na mnogim razinama, ali najjača suradnja je u ovih pet područja:

1. Digitalna zdravstvena zaštita, koja se nalazi među prioritetima za zdravstvene sustave u EU, jedan je od izraelskih najcjenjenijih sektora;

2. Sigurnost i protuterorizam, nažalost, Izrael je tragično stekao iskustvo na ovom području koje može dijeliti s drugim zemljama.

3. Visokotehnološki sektor, koji je sjajan u izraelskim tehnološkim čvorištima, s neusporedivom poduzetničkom kulturom nazvanom "The Silicon Wadi";

4. Tehnologija hrane i akvakulture, u kojoj je Izrael postao vodeća zemlja;

5 Usluge: kao lider na tržištu usluga, EU može povećati uvoz svog know-how i iskustva Izraelu.