Novosti
POLICIJA UPOZORAVA NA PRIJEVARE PRI "IGRAMA" NA FACEBOOKU

Prevarantima poslali kopije osobnih iskaznica jer su mislili da će dobiti nekakvu nagradu
Objavljeno 14. kolovoza, 2018.
Policijska uprava požeško-slavonska u posljednjih je nekoliko dana zaprimila više prijava građana koji su nedavno, putem društvene mreže Facebook, sudjelovali u nagradnoj igri te su organizatorima "nagradne igre" poslali fotografije svojih osobnih iskaznica s prednje i stražnje strane.
Budući da se organizatori "nagradne igre", nakon što su im poslali fotografije dokumenata, više nisu javljali postalo im je sumnjivo te su slučajeve odlučili prijaviti policiji.
- Građani su na društvenoj mreži Facebook igrali nagradnu igru te im je nedugo potom na messenger stigla poruka kako su upravo oni "sretni dobitnici" i da moraju fotografirati svoju osobnu iskaznicu s obje strane i poslati fotografije u poruci kako bi organizatori dobili njihove podatke i poslali im navodnu nagradu. Međutim, kako nagrada nije stigla na njihovu adresu, a nisu dobili ni bilo kakvu povratnu informaciju, shvatili su da bi se moglo raditi o nekoj vrsti prijevare.
S obzirom na napredak tehnologije prijevare putem interneta postaju sve raznovrsnije. Upozoravamo građane da ne nasjedaju na razne "nagradne igre" na društvenim mrežama, a ako smatraju da je riječ o prijevari, ili nekom drugom protupravnom ponašanju, neka događaj prijave policiji na broj 192 - upozorila je Nikolina Janković, glasnogovornica PU požeško-slavonske.
Prije samo sedam dana iz Ministarstva unutarnjih poslova upozorili su građane da je uočena pojava većeg broja prijava građana koji putem e-pošte primaju poruke u kojima pošiljatelj tvrdi da im je račun e-pošte, kao i računalo, kompromitirano te da je počinitelj na taj način pribavio pristupnu korisničku lozinku koju navodi u poruci. Lozinka može biti točna, ali i ne mora, ili se radi o staroj lozinki koju korisnik više ne koristi.
U toj poruci prevarant navodi i kako je na žrtvino računalo instalirao maliciozni program koji mu je omogućio pristup kameri i korisničkim podacima, a ako žrtva ne plati bitcoinima njegovim će prijateljima slati eksplicitne sadržaje koje je navodno pronašao na računu žrtve.S.Lacić
Prijavite prijevaru
Iz Policijske uprave požeško-slavonske upozoravaju građane da ne nasjedaju na razne "nagradne igre" na društvenim mrežama, a ako smatraju da se radi o prijevari, ili nekom drugom protupravnom ponašanju, neka to odmah prijave najbližoj policijskoj postaji, ili na telefon 192.
Možda ste propustili...

DO KRAJA GODINE PRIHOD OD CESTARINA 2,8 MILIJARDI KUNA

Most kod Svilaja bit će gotov iduće godine

PENAVA NE ODUSTAJE OD NAJAVLJENOG PROSVJEDA U VUKOVARU

Kamo sreće da su ratni zločinci davno procesuirani

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLODNO TLO ZA PREVARANTE

Poticaji u poljoprivredi: Na svakom natječaju netko do novca pokuša doći prijevarom

2

DO KRAJA GODINE PRIHOD OD CESTARINA 2,8 MILIJARDI KUNA

Most kod Svilaja bit će gotov iduće godine

3

NAKON ODLUKE ŽUPANIJSKOG SUDA OSIJEK

Željko Širić iz vikendice odveden u Remetinec