Regija
UZ SAVU ROŠTILJANJE, GLAZBA, SMIJEH, DJEČJA GRAJA

Županjci osvježenje traže na Polojima i preko granice
Objavljeno 14. kolovoza, 2018.
Za vikend su na Polojima 13. Motosusreti, stižu brojni bikeri, ali i Hladno pivo
ŽUPANJA - Živa u termometru posljednjih se dana u Županji penje preko 30 stupnjeva i brojni građani spas od vrućina i osvježenje pronalaze na Polojima, omiljenoj destinaciji u ljetnim danima.
Riječ je o popularnom gradskom izletištu koje nije registrirano kao kupalište jer ondje nije formirana spasilačka služba, pa se građani u rijeci Savi kupaju na vlastitu odgovornost. Uz kupanje uživaju i u roštilju u hladu obližnjih stabala, druženju u prirodi i sportskim sadržajima.
- Ljeto na Polojima zapravo je tek krenulo u kolovozu. Kiše su nam tijekom srpnja pokvarile planove i tek smo sada konačno došli na svoje. Voda je odlična, iako je ovih dana malo mutna, a to je zbog rijeke Bosne koja se u Savu ulijeva kod Šamca, ali već se polako počinje bistriti, govori nam Goran koji je u subotu poslijepodne s odlično raspoloženom ekipom uživao na gradskom izletištu. Miris roštilja širio se na sve strane, Polojima je odjekivala pjesma i graja razigrane djece…
Izletnici kažu da bi bilo još puno bolje da se trava pokosi. Početkom lipnja provedena je akcija Za ljepšu i čišću Županju, više od stotinu građana očistilo je i uredilo okoliš uz nasip, ali trava je opet narasla. V.d. pročelnika Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, prostorno uređenje i geodetske poslove Grada, Josip Nikolozo jučer nam je kazao da upravo odlazi na teren i da će do kraja tjedna Poloji biti pokošeni i da će cijela plaža biti uređena. Nedavno je pokošen pojas od nasipa do ceste, a sada će se urediti od ceste do rijeke Save. Nikolozo napominje da svake godine prije početka kupališne sezone Grad uredi obalu, okoliš, pokosi travu, pokupi smeće i naplavine koje Sava nanese, postavi kante za otpatke, tuševe, mobilni WC. Urede se i sportski tereni, odbojkaško igralište, postave se mreže, doveze pijesak... U Gradu se, kaže, trude da izletište Poloji bude primjereno za boravak građana.
Supružnici Sonja i Miroslav Marić subotnje poslijepodne uz rijeku Savu kratili su kartanjem. Na Polojima su, kažu, kao kod kuće.
– Stvarno uživamo, ovo je odmor za dušu i tijelo, milina! Prije nekoliko dana vratili smo se s mora i čim smo stigli kući, nismo ni kofere raspakirali, odmah smo došli na naše Poloje - ističu.
Županja je tijekom ljeta nekada živjela na Polojima, plaža je vrvjela kupačima i mnogi se građani sa sjetom danas prisjećaju tih vremena.
- Ovo je stvarno veliki potencijal, plaža je prekrasna i s malo truda i ulaganja Poloji bi živnuli. Nekada je tu bilo i ugostiteljskih objekata, ali to su bila neka bolja vremena i voljeli bi da se ponovno vrate, poručuju. Ovog će vikenda svi putovi voditi na Poloje. MK Županja organizira 13. Motosusret, u petak i subotu (17. i 18. kolovoza). U petak nastupaju Recover Band i The Unimgs, a u subotu na Poloje stižu Pulse Rock i Hladno pivo.
- Osigurali smo teren u kojemu ćete uživati. Besplatan ulaz za sve, a za bikere u subotu besplatan čobanac. Za sve ljubitelje motora i dobrog rocka ovo će biti nezaboravan vikend, poručuju.
Marija Lešić Omerović
Hit su Panonska jezera
Brojni Županjci tijekom ljetnih mjeseci osvježenje i zabavu pronalaze preko granice, u susjednoj BiH, najviše na bazenima u Orašju, koji nude brojne sadržaje. A sve posjećenija destinacija žitelja županjske Posavine su i Panonska jezera u strogom centru Tuzle. Kompleks čine tri slana umjetna jezera različite veličine i dubine te slani slapovi. Ondje je dnevno po nekoliko tisuća posjetitelja, a mnogi za "tuzlansko more" kažu da je ljekovito. Osim u jezerima i slapovima, uživaju i u Sojeničkom neolitskom naselju, sportskim terenima, ugostiteljskim objektima s bogatom ponudom te kulturnim i drugim zabavnim sadržajima. Cjelodnevna ulaznica u špici sezone iznosi 5 KM (20 kuna), povlaštene kategorije izdvajaju četiri marke, a djeca do sedam godina ulaz plaćaju marku manje.
Najčitanije iz rubrike