Ekonomija
OSIGURAN I MATERIJAL ZA ZELENU GNOJIDBU

Hrvatski duhani doniraju 3,5 milijuna kuna za poboljšanje kvalitete tla
Objavljeno 14. kolovoza, 2018.
Hrvatski duhani, najveći domaći otkupljivač duhana koji posluje u sustavu globalne kompanije British American Tobacco (BAT), donirat će ukupno 3,5 milijuna kuna vrijedan materijal za poboljšanje kvalitete tla svojih kooperanata te sredstva za zaštitu na radu, javili su iz te kompanije.
Kako navode u priopćenju, "donacija se realizira u sklopu pokrenute inicijative Hrvatskih duhana za poboljšanje kvalitete tla za proizvodnju duhana i podizanje sigurnosti na radu u poljima duhana koja su u Hrvatskoj koncentrirana u Podravini i Slavoniji. Sredstva su osigurana za iduće dvije godine kroz Program održive proizvodnje duhana British American Tobacco grupe." Iz British American Tobacca također navode da su u posljednje dvije godine Hrvatski duhani financirali analize tla na proizvodnim područjima koje su pokazale da je za povećanje kvalitete tla potrebno podizanje pH-vrijednosti i organske tvari u tlu. Vođeni rezultatima analize, kooperanti Hrvatskih duhana dobit će ove godine 1400 tona kalcizacijskog materijala za korekciju pH-vrijednosti tla na gotovo 1000 ha poljoprivrednih površina. Također, u svrhu podizanja organske tvari tla, proizvođačima je kroz donaciju osiguran i materijal za zelenu gnojidbu, konkretno gorušica, koja će zazeleniti polja tijekom ljetnog razdoblja na 750 ha proizvodnog područja Podravine i Slavonije. Sljedeće godine donacijski program nastavlja se donacijom novih količina materijala za poboljšanje kvalitete tla i sredstava za zaštitu zdravlja i sigurnosti u polju.
"U Hrvatskim duhanima kontinuirano sa svojim kooperantima provodimo mjere i programe usmjerene na povećanje kvalitete i prinosa duhana, ali uz poštovanje najviših standarda održive poljoprivredne proizvodnje definirane u BAT-u. Proizvodnja duhana rijetki je primjer poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj koja ima stabilne uvjete proizvodnje uz kontinuiran rast otkupnih cijena i vrijednosti proizvodnje te osiguran otkup svih količina koje u Hrvatskim duhanima osiguravamo kroz BAT grupu. Realizacijom ove donacije omogućit ćemo još bolje uvjete za iduću sezonu u kojoj očekujemo nastavak trenda poboljšanja kvalitete duhana s hrvatskih polja, istovremeno se brinući o okolišu”, izjavio je Zlatko Pleša, direktor Hrvatskih duhana.
Vrijednost proizvodnje duhana u Hrvatskoj godišnje premaši 120 milijuna kuna zbog čega je iznimno važna za domaću poljoprivredu i za lokalna gospodarstva Podravine i Slavonije. Proizvodnja duhana u Hrvatskoj svojom vrijednošću čini primjerice 62 posto ukupne vrijednosti proizvedenog krumpira, gotovo pola ukupne vrijednosti proizvodnje maslinovog ulja, a 55 posto je veća od primjerice ukupne vrijednosti proizvodnje grožđa Z. Rupčić
Rast cijene posljedica je rasta kvalitete duhana
Potencijal proizvodnje duhana u Hrvatskoj potvrdio je i posjet vodećih ljudi za proizvodnju duhana na globalnoj razini BAT-a, Paula Ogborna, globalnog direktora za duhan, i Helia Moura, menadžera za razvoj proizvodnje duhana BAT-a. Obojica su potvrdila potencijal daljnjeg širenja proizvodnje u slučaju nastavka podizanja kvalitete proizvedenog duhana. Hrvatski duhani organiziraju gotovo 80 posto ukupne domaće proizvodnje duhana i u svom sustavu imaju više od 500 proizvođača različitih veličina. Prošle sezone ukupna vrijednost otkupljenog duhana dosegnula je 95 milijuna kuna, što je tri posto više nego godinu prije i primjerice 13 posto više u odnosu prema 2010. godini. Rast cijene posljedica je rasta kvalitete duhana i otkupne cijene koja je prošle godine povećana za 6,8 posto, unatrag dvije godine gotovo 12 posto, a u posljednjih 10 godina 54,3 posto.
Možda ste propustili...

POKRENUTI STVARNU AKCIJU U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Zagađenje plastikom nalazi se svagdje oko nas

Najčitanije iz rubrike