Autoglas
PROMOCIJA PLUS: PRODAJA AUTOMOBILA U SRPNJU

Prodaja raste, a u Slavoniji tuga i jad
Objavljeno 14. kolovoza, 2018.
Najbolji prodajni rezultat u srpnju ostvario je Volkswagen, koji je prodao dvostruko više auta od najbližeg konkurenta

Brojke su, nema što, puno bolje nego lani, čak 21,2 automobila prodano je više ove godine, do kraja srpnja čak 43.967. Gledajući samo srpanj, brojke su još bolje jer, prema izvješću agencije Promocija plus, taj je rast čak 39,1 posto bolji nego lani. Optimizam bi trebao prštati na sve strane, no kako smo mi novinska kuća s istoka Hrvatske, prvo ćemo se pozabaviti prodajnim brojkama u slavonskim županijama, a tamo optimizam polagano - hlapi.


Kada se spominju najveći hrvatski gradovi, onda u pravilu uvijek stavljamo Osijek na četvrto mjesto, iza Zagreba, Splita i Rijeke. No je li tako i s prodajnim brojkama automobila? Naravno da nije, statistički rezutat je i poražavajući i ponižavajući! Osječko-baranjska županija tek je na devetom mjestu po broju prodanih automobila u prvih sedam mjeseci ove godine. Osim tri županije u kojima se nalaze Zagreb, Split i Rijeka bolja od osječke regije bila je i Istra koja je na četvrtom mjestu. Tu su i četiri porezne oaze za rent-a-car vozila, Požeško-slavonska županija, koja je na nevjerojatnom drugom mjestu s 4359 novoregistriranih automobila (osječka regija samo 1844). Pomisao je da u požeškom kraju žive ljudi kojima je šala mala dati novac za novi auto, no istina je sasvim drukčija. Zbog nižeg poreza većinu PŽ registracijskih tablica nose korporacijska vozila, a građani ih kupuju doslovno u promilima! Iznad Osijeka plasirala se i bjelovarska regija, zahvaljujući famoznim DA registracijama, omiljenima velikim hrvatskim tvrtkama. Isto vrijedi i za Karlovačku odnosno Međimursku županiju, koje su se također smjestile ispred osječke regije.
A gdje su ostali Slavonci? Vukovarsko-srijemska županija smjestila se na 14. mjesto s 481 prodanim automobilom, a Brodsko-posavska je 15. s 470 novoregistriranih automobila. Te se dvije županije mogu bar pohvaliti činjenicom da je većina prodanih automobila otišla u privatne, a ne tvrtkine ruke. Virovitičko-podravska županija je postojano, već godinama, na pretposljednjem, 19. mjestu sa samo 185 prodanih automobila u prvih sedam mjeseci ove godine. Posljednja je i dalje Ličko-senjska županija sa samo 115 prodanih automobila.
Gledajući cijeli teritorij Hrvatske, od siječnja do kraja srpnja domaći su kupci najčešće tražili Volkswagenova (VW) vozila, kojih je prodano 6540 s udjelom u ukupnoj prodaji od 14,8 posto. Na drugom je mjestu Renault s prodanih 4369 vozila i udjelom od 9,9 posto, a treći je Opel, s prodanim 4321 vozilom i udjelom od 9,8 posto. Češka Škoda je na četvrtom mjestu, s 3899 prodanih primjeraka, a Suzuki na petom, sa 2721. Najprodavaniji model od početka godine je Škoda Octavia, s prodajom od 2262 vozila, drugi je Renault Clio s 2201 te treći VW Polo - 1.639.
Opet se pokazalo kako Volkswagen zna najbolje rasporediti prodaju svojih modela pa je zasluženo pobjednik srpnja. Na listi od 20 najprodavanijih modela automobila u Hrvatskoj VW-ovih je šest, a prvi je Golf (290).
Milan Bugarić
Malo je e-automobila
Iako su časopisi puni priče o električnim autima, u Hrvatskoj ih se još prodaje malo. Hrvati su u sedam mjeseci kupili po četiri Tesle, Volkswagena i Renaulta, a ljestvicu s pet prodanih e-auta predvodi Smart. BMW je prodao tri električna vozila te jedan Hyundai i Nissan. I ovaj put kod hibrida neprijeporna je Tyota, koja ih je do 1. kolovoa prodala 448, a Audi, koji je na drugom mjestu, prodao ih je samo 17. Za ljestvicu "plinaša" zaslužni su taksisti, koji su kupili većinu od 312 Dacia na LPG.
1844

automobila prodana su u prvih sedam mjeseci u Osječko-baranjskoj županiji
4359

novoregistriranih automobila u 2018. godini ima Požeško-slavonska županija
Osječko-baranjska županija tek je na devetom mjestu po broju prodanih auta u prvih sedam mjeseci ove godine
Možda ste propustili...

NAJPOZNATIJI HIBRID DOBIO VELIKO PRIZNANJE

Prius ima, iznutra i izvana, najbolji dizajn na svijetu

PRODAJA ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA GLOBALNO USPORAVA

Ford će pričekati s 2 e-modela

JURNJAVA : USKORO KREĆE VRHUNSKO OKTANSKO LUDILO

Počele testne vožnje za WRC Croatia Rally