Kultura
ZAVRŠIO 13. LAND ART FESTIVAL SLAMA

Obavijeni kreativnom energijom i suptilnošću ženskog bića
Objavljeno 14. kolovoza, 2018.

Vezani članci

PRIRODA JE JEDINO I NAJBOLJE UTOČIŠTE

Intrigantne skulpture od slame nadahnute prirodom

OD 6. DO 12. KOLOVOZA NA STAROJ DRAVI

Skulpture će izrađivati od domaće, baranjske slame

13. IZDANJE SLAME U ZNAKU FEMINE

Faller: Ovo je vrijeme ponovnog buđenja ženske energije i bića!

Nešto drukčije i apsolutno impresivno, prava vizualna fantazija - dojmovi su koje su mnogi Slavonci ponijeli s ovogodišnjeg, 13. izdanja Land art festivala Slama, posebice završne svečanosti, koja uvijek privuče veliki broj posjetitelja svih uzrasta.
Na Staru Dravu mnogi idu pecati, a ovu su lokaciju skulpturama od slame proteklih tjedan dana uresili umjetnici iz Hrvatske i nekoliko susjednih zemalja.
Međunarodni festival umjetnički je koncept koji kombinira mjesto manifestacije i prostor umjetničkog stvaralaštva. Osim toga, kombinira kulturnu i tradicionalnu baštinu, koristeći prirodne resurse u promicanju načela održivoga razvitka. Femina, ženska energija bila je glavna tema ovogodišnjeg izdanja Slame, a sukladno tomu i središnja i najveća figura festivala, koja je zapaljena u kasnim nedjeljnim satima, bila je žena.
U tjedan dana stvaranja (od 6. do 12. kolovoza), okupili su se kreativci na prostoru Stare Drave u Bilju, i preko različitih oblike izražavanja svim posjetiteljima za vikend, 11. i 12. kolovoza pružili nezaboravno iskustvo uživanja u spoju umjetnosti i prirode.
Ovogodišnji festival održan je 13. put, a prateći numerologiju i moguća značenja određenih brojeva, odlučili su broju 13 doznačiti samo pozitivna svojstva te upravo zbog tog festival posvetiti FEMINI, odnosno, ŽENSKOJ ENERGIJI.
Umjetnici, i domaći i međunarodni, kreirali su inovativne i provokativne slamnate skulpture, priredili tematske interaktivne kreativne radionice, plesne i akrobatske, glazbene izvedbe, a za kraj završni multimedijalni performans.
Posljednji vikend Festivala mnogi su proveli s umjetnicima u prirodi, obavijeni kreativnom energijom i suptilnošću ženskoga bića. N.Vekić
ZAVRŠNI PERFORMANS
Na završnom plesnom performansu, koji je u nedjelju započeo kasno navečer, kako bi svi programi vizualno bili dojmljiviji i atraktivniji (posebice onima koji uključuju vatru), nastupila je ekipa glumica pod glumačkom palicom Gordana Marijanovića. Maestro i skladatelj Igor Valeri tradicionalno je dao svoj doprinos programu, ali i solistica Jona Candy, kao i plesačice Tena Ana Jung, Dunja Ćaleta, Iva Rudež, djeca u ulozi dravskih vila - Irina Nikšić i Gita Rudež te u ulozi bubnjara Gabrijel Sekeres. Dečki performeri i plesači bili su Matej Šimunić, Bojan Kiski, Leo Staković, Denis Cefko, Luka Boras i Hrvoje Božić.

Sve to ne bi bilo oku upadljivo bez make up and hair artistice Sofije Nikšić, ističe Mira Sekereš.
Možda ste propustili...

‘’KOMŠILUK NAGLAVAČKE’’ OTVORIO VIRKAS

To je istinski presjek hrvatske stvarnosti

DANAS PROMOCIJA NOVE KNJIGE U DRŽAVNOM ARHIVU U OSIJEKU

Javnosti se predstavljaju zapisnici prezbiterskih vijeća Luga 1804. - 1865.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ALEKSANDAR BOGDANOVIĆ KAO SHAKESPEAREOV OTHELLO

Možemo mi pogriješiti, ali ova predstava nikoga neće ostaviti ravnodušnim, to mogu jamčiti

2

GRADSKO KAZALIŠTE POŽEGA

Praizvedba komedije "Iza ograde" Nine Horvat

3

STUDENTI U SUBOTU U DJEČJEM KAZALIŠTU

Petrica Kerempuh iz Osijeka je tajni agent