Kultura
ZAVRŠIO 13. LAND ART FESTIVAL SLAMA

Obavijeni kreativnom energijom i suptilnošću ženskog bića
Objavljeno 14. kolovoza, 2018.

Vezani članci

PRIRODA JE JEDINO I NAJBOLJE UTOČIŠTE

Intrigantne skulpture od slame nadahnute prirodom

OD 6. DO 12. KOLOVOZA NA STAROJ DRAVI

Skulpture će izrađivati od domaće, baranjske slame

13. IZDANJE SLAME U ZNAKU FEMINE

Faller: Ovo je vrijeme ponovnog buđenja ženske energije i bića!

Nešto drukčije i apsolutno impresivno, prava vizualna fantazija - dojmovi su koje su mnogi Slavonci ponijeli s ovogodišnjeg, 13. izdanja Land art festivala Slama, posebice završne svečanosti, koja uvijek privuče veliki broj posjetitelja svih uzrasta.
Na Staru Dravu mnogi idu pecati, a ovu su lokaciju skulpturama od slame proteklih tjedan dana uresili umjetnici iz Hrvatske i nekoliko susjednih zemalja.
Međunarodni festival umjetnički je koncept koji kombinira mjesto manifestacije i prostor umjetničkog stvaralaštva. Osim toga, kombinira kulturnu i tradicionalnu baštinu, koristeći prirodne resurse u promicanju načela održivoga razvitka. Femina, ženska energija bila je glavna tema ovogodišnjeg izdanja Slame, a sukladno tomu i središnja i najveća figura festivala, koja je zapaljena u kasnim nedjeljnim satima, bila je žena.
U tjedan dana stvaranja (od 6. do 12. kolovoza), okupili su se kreativci na prostoru Stare Drave u Bilju, i preko različitih oblike izražavanja svim posjetiteljima za vikend, 11. i 12. kolovoza pružili nezaboravno iskustvo uživanja u spoju umjetnosti i prirode.
Ovogodišnji festival održan je 13. put, a prateći numerologiju i moguća značenja određenih brojeva, odlučili su broju 13 doznačiti samo pozitivna svojstva te upravo zbog tog festival posvetiti FEMINI, odnosno, ŽENSKOJ ENERGIJI.
Umjetnici, i domaći i međunarodni, kreirali su inovativne i provokativne slamnate skulpture, priredili tematske interaktivne kreativne radionice, plesne i akrobatske, glazbene izvedbe, a za kraj završni multimedijalni performans.
Posljednji vikend Festivala mnogi su proveli s umjetnicima u prirodi, obavijeni kreativnom energijom i suptilnošću ženskoga bića. N.Vekić
ZAVRŠNI PERFORMANS
Na završnom plesnom performansu, koji je u nedjelju započeo kasno navečer, kako bi svi programi vizualno bili dojmljiviji i atraktivniji (posebice onima koji uključuju vatru), nastupila je ekipa glumica pod glumačkom palicom Gordana Marijanovića. Maestro i skladatelj Igor Valeri tradicionalno je dao svoj doprinos programu, ali i solistica Jona Candy, kao i plesačice Tena Ana Jung, Dunja Ćaleta, Iva Rudež, djeca u ulozi dravskih vila - Irina Nikšić i Gita Rudež te u ulozi bubnjara Gabrijel Sekeres. Dečki performeri i plesači bili su Matej Šimunić, Bojan Kiski, Leo Staković, Denis Cefko, Luka Boras i Hrvoje Božić.

Sve to ne bi bilo oku upadljivo bez make up and hair artistice Sofije Nikšić, ističe Mira Sekereš.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

2

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

3

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas