Kultura
VRHUNSKI GLAZBENI PROGRAMI 69. IGARA

Recital Andreasa Ottensamera u Dvoru
Objavljeno 14. kolovoza, 2018.
U nastavku glazbenog programa 69. dubrovačkih ljetnih igara koncert će u atriju Kneževa dvora održati Andreas Ottensamer, prvi klarinet Berlinske filharmonije, i pijanist José Gallardo u utorak, 14. kolovoza.
Andreas Ottensamer potječe iz stare austrougarske glazbene obitelji, njegova oca Ernsta Ottensamera nazivali su "bečkim kraljem klarineta", a bio je legendarni prvi klarinet Bečke filharmonije, a na tom istom mjestu danas je Andreasov stariji brat Daniel. Rano privučen glazbi, Andreas je s lekcijama klavira započeo već u dobi od četiri godine, a s deset godina počeo je studirati violončelo na Sveučilištu za glazbenu i scensku umjetnost u Beču, da bi se 2003. prebacio na klarinet koji je učio kod profesora Johanna Hindlerina. Od 2011. na mjestu je prvog klarineta Berlinske filharmonije, a od 2013. ima ekskluzivno partnerstvo s Deutsche Grammophonom, čime je postao prvi solo klarinetist koji je potpisao ekskluzivni ugovor s Yellow Labelom te ugledne glazbeno-izdavačke kuće. Njegov drugi album Brahms - mađarska veza, osvojio je nagradu Echo Klassik za instrumentalista u 2015. godini.
Andreasov partner na recitalu u Dvoru je argentinski pijanist José Gallardo koji je klavir počeo učiti u dobi od pet godina na konzervatoriju u Buenos Airesu, a studij nastavio kod profesorice Poldi Mildner na Odjelu za muziku Sveučilišta u Mainzu gdje je i diplomirao 1997. Gallardova suradnja s Andreasom Ottensamerom započela je 2003., otkada zajednički djeluju kao umjetnički voditelji festivala komorne glazbe Bürgenstock Festival u Luzernu (Švicarska).
Na programu ovog vrhunskog recitala su dvije skladbe Claudea Debussyja, Prva rapsodija, tipično impresionističko ostvarenje koje se poigrava s izražajno-tehničkim mogućnostima klarineta, i druga Djevojka lanene kose, u aranžmanu samog Andreasa Ottensamera. U prvom dijelu koncerta, na repertoaru su i Pocket Size Sonata Aleca Templetona te Easy Moments suvremenog mađarskog skladatelja i koncertnog klarinetista Béle Kovácsa. U drugom dijelu koncerta uslijedit će Tri preludija Georgea Gershwina u Ottensamerovom aranžmanu, potom Sonata za klarinet Camillea Saint-Saënsa, a kao zaključnu glazbenu točku festivalska će publika čuti Sonatinu za klarinet u B-duru Josepha Horovitza. N. Vek.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DIO KOLEKCIJE VUGRINEC

U MLU-u Osijek stižu i nedavno otkrivena Becićeva “Braća”

2

OGRANAK SLAVONSKO-BARANJSKO-SRIJEMSKI DHK I OGRANAK MH ĐAKOVO

Nagrada i Povelja Julija Benešića

3

RADOVI OSJEČKE AUTORICE JOSIPE STOJANOVIĆ U GALERIJI WALDINGER

Multimedijalna instalacija o tišini poziva posjetitelje na aktivno sudjelovanje