Novosti
RUŽA TOMAŠIĆ, HRVATSKA ZASTUPNICA U EUROPSKOM PARLAMENTU

Kod nas vladajući rijetko usvajaju prijedloge oporbe, u EU parlamentu je drukčije
Objavljeno 13. kolovoza, 2018.
Uspjela sam progurati puno toga bez velike stranačke logistike i lobija

Razgovorom s hrvatskom zastupnicom u Europskom parlamentu Ružom Tomašić, nekada ikonom hrvatske desnice u domaćoj politici, nastavljamo niz razgovora s hrvatskim europarlamentarcima. Razgovarali smo o njezinim iskustvima na toj europskoj funkciji, kao i konkretnim rezultatima njezina rada, ali i političkoj sceni i zbivanjima u Hrvatskoj.



Najavili ste odlazak iz politike nakon isteka ovog mandata u Europskom parlamentu. Jeste li razočarani politikom?
- Jesam, razočarana sam. Kad sam se nakon povratka iz Kanade uključila u politički život Hrvatske, doista sam vjerovala da će, sad kad imamo svoju državu, stvari biti drukčije i da će bavljenje politikom biti častan posao. Na kraju je ispalo da je u hrvatskoj politici jako malo časnih ljudi, koji gledaju interes zajednice, a ne samo vlastiti.

Kruna mog djelovanja


Imali ste u svom političkom radu niz uspješnih i istupa i, recimo to tako, projekata. Što je vama najvrjednije što ste uspjeli napraviti svojim političkim radom - u Hrvatskoj i u Europskom parlamentu?
- U Hrvatskom saboru u dva sam mandata bila oporbena zastupnica, a kod nas to znači da puno govorite bez naročitih rezultata. Vladajući jako rijetko, tj. nikad, ne usvajaju prijedloge opozicije. To je u Europskom parlamentu znatno drukčije. Moju saborsku karijeru ipak je obilježila borba protiv narkomafije na Korčuli, a zajedno sa saborskim kolegama iz tadašnjeg HSP-a sudjelovala sam u borbi za isključivi gospodarski pojas na Jadranu, koju ću nastaviti i u Europskom parlamentu. Budući da živim na Korčuli, vidim s kakvim se sve problemima susreću ribari i male otočne zajednice pa sam izabrala Odbor za ribarstvo i Odbor za regionalni razvoj kao svoje glavne odbore. Nakon iskustva Hrvatskog sabora mislila sam da kao oporbena zastupnica neću moći puno napraviti, ali ispalo je sasvim drukčije. Četiri su moja izvješća usvojena, veliki broj amandmana također, a kao izvjestiteljica u sjeni pridonijela sam izradi 30-ak izvješća koja su usvojena. Odmah nakon ulaska u Europski parlament, 2013., dobila sam zeleno svjetlo Europske komisije za proglašenje isključivog gospodarskog pojasa Republike Hrvatske na Jadranu i preko svog zamjenika u Saboru poslala prijedlog u saborsku proceduru. Nažalost, ni jedna vlada dosad nije imala sluha za to pitanje. Velikom većinom glasova prihvaćeno je moje izvješće o malom obalnom ribolovu kojim se traži izmjena Mediteranske uredbe. Kad Komisija bude išla u izmjene postojeće regulative, morat će uzeti u obzir to moje izvješće, kojim se malim obalnim ribarima vraća mogućnost lova tradicionalnim alatima, odnosno pojedinim mrežama koje su sad zabranjene. Progurala sam i važan amandman u sklopu Uredbe o tehničkim mjerama kojim se briše članak Mediteranske uredbe koji onemogućuje korištenje okružujućih mreža plivarica na dubinama manjim od 70 posto njihove visine. Sad naši ribari mogu konačno legalno loviti tom vrstom mreža. Moja izvješća o tehničkoj potpori u okviru kohezijske politike i Programu potpore strukturnim reformama olakšavaju državama poput Hrvatske korištenje europskih sredstava za hvatanje koraka s razvijenijima. U okviru Programa potpore strukturnim reformama osigurala sam povećanje financijske omotnice sa 142 na čak 300 milijuna eura. U svom radu u Odboru za regionalni razvoj naglasak uvijek stavljam na jačanje lokalnih aktera i u tom je smislu Izvješće o novim alatima za teritorijalni razvoj u kohezijskoj politici također bilo važno jer je dalo novu dimenziju razvoju LAG-ova. Preda mnom je još najveći izazov – Višegodišnji plan upravljanja malom plavom ribom u Jadranu, za koji sam glavna izvjestiteljica Europskog parlamenta. Komisija želi drastične kvote, koje bi pokopale našu ribarsku industriju, a ja sad moram pronaći načina da to zaustavim. Uspijem li, bit će to kruna mog političkog djelovanja.

Napravili smo malo čudo


Dojam je da zastupnik u Europskom parlamentu, bez obzira na to što dolazi iz male Hrvatske i mlade članice Europske unije, može utjecati na promjene europskih akata. Je li to doista tako?
- Moji rezultati, kao i oni pojedinih kolega iz Hrvatske, pokazuju da se može. Ali treba znati kako. Ja sam jedina iz naše zemlje u svojoj grupaciji, koja je treća po veličini u parlamentu. I kao takva uspjela sam progurati puno toga, iako iza mene ne stoje velika stranačka logistika, bogati biznisi, jak lobi ili EU establišment, nego samo moj tim od nekoliko ljudi. Kad stvari pogledate iz te perspektive, napravili smo malo čudo u ovih pet godina.

Zanimljivo je što je Biljana Borzan, također zastupnica u Europskom parlamentu, istaknula da je s vama u odličnim odnosima, iako ste na različitim stranama političkog spektra. Kako to objašnjavate?

- Biljana je korektna. Gleda svoj posao i ne miješa se u tuđi. Spremna je na suradnju, rado će pogurati u svojoj grupaciji tuđe inicijative koje idu u korist Hrvatske. Politički se, naravno, uopće ne slažemo, a na život gledamo nešto drukčijim očima. U Europskom parlamentu nema puno vremena za druženje i ćakule, a ono malo što se vidimo, rado se nasmijem s njom. Imamo sličan smisao za humor.
Igor Mikulić
DOMAĆA POLITIČKA SCENA JE U RASULU
Kako ocjenjujete trenutačnu političku scenu u Republici Hrvatskoj, posebice desnicu u njoj? Dojam je da su se lideri desnice u protekla dva desetljeća u Hrvatskoj uglavnom brzo kompromitirali. - Hrvatska je politička scena u rasulu. Malo tu ima novih ideja, samo se reciklira ono što dosad nije dalo rezultata pa je teško očekivati pomak nabolje. Najveće stranke nisu se u stanju reformirati, a manje nemaju dovoljno ljudi, sredstava i medijskog prostora da bi ih dovoljno brzo ugrozile. Sve je na pojedincima, a oni sami teško mogu uzdrmati strukture koje su Hrvatsku uništile. Desnica se u tu lošu sliku savršeno uklapa. Uvijek iste priče, uvijek isti pristup, a očekuje se bolje rezultate nego dosad. Tješi me samo to što na toj desnici, i u političkim strankama i u civilnom sektoru, postoji jako puno mladih ljudi koji će uskoro doći u prvi plan. Njihovo vrijeme tek dolazi, a oni su ipak drukčija priča od starije generacije. Samo neka budu jedinstveni.
Možda ste propustili...

IZBORNA ŠUTNJA SRIJEDE U 19 SATI

GONG prijavio DIP-u kršenje izborne šutnje

U RAFINERIJI NAFTE RIJEKA

Pokretanje proizvodnje

NAKNADE ZA PROVEDBU PARLAMENTARNIH IZBORA

Povjerenstvima 3,1 milijun eura