Regija
LAR "VJEVERICA" NAJAVLJUJE NOVE PROJEKTE

U rujnu potpis ugovora, stižu znatna EU sredstva
Objavljeno 13. kolovoza, 2018.
Ulaganja u privatni sektor potaknut će gospodarski razvoj u županjskoj Posavini
ŽUPANJA - Uz Osijek, Viroviticu i Pleternicu, Županja je jedini slavonski grad koji je uvršten u TOP deset gradova u RH po povlačenju sredstava iz fondova Europske unije u 2017. godini. Po stanovniku je lani dobila 224 kune i druga je na ljestvici uspješnosti, a među prvih deset je i prema udjelu ukupne pomoći EU-a u svim gradovima u RH u 2017. godini. U elitnom je društvu s Velikom Goricom, Rijekom, Osijekom, Zadrom, Splitom...
Gradonačelnik i saborski zastupnik Davor Miličević ističe da je Županja imala kvalitetne i na vrijeme pripremljene projekte koji su prošli na natječaju i za čiju su provedbu odobrena europska sredstva. Izneseni pokazatelji govore da se u gradu na Savi vrijedno radi na povlačenju europskoga novca i veliko su priznanje lokalnoj Agenciji za razvoj Vjeverica, na čelu s direktoricom Anom Cvitković-Komesarović, magistricom ekonomskih znanosti s dugogodišnjim iskustvom u pripremi i provedbi brojnih nacionalnih i europskih projekata. Agencija ima veliku važnost i ulogu u poticanju razvoja i poboljšanja životnih uvjeta lokalne zajednice i krajnjih korisnika u županjskoj Posavini. „Vjeverica“ je osnovana krajem 2011. godine kao lokalna potporna infrastruktura specijalizirana za razvoj poduzetništva, ruralni razvoj, pripremu i provedbu EU-a i nacionalnih projekata te privlačenje investitora i unapređenje investicijske klime. Usluge Agencije za razvoj sve su traženije, a rezultati rada mladih i stručnih zaposlenika, koji znaju kako u županjsku Posavinu privući europska sredstva, itekako su vidljivi. U 2017. godini ukupno je ugovoreno 25.431.286,05 kuna projekata, od čega 12.148.849,49 kuna na području grada Županje, 10.293.279,96 kuna na području Općine Drenovci i 2.989.156,60 kuna na području Općine Bošnjaci. Direktorica „Vjeverice“ Ana Cvitković-Komesarović kaže da se uvijek moglo i više i bolje, ali smatra da Županja i cijelo to područje mogu biti vrlo zadovoljni. Ustvrdila je da je prošla godina bila rekordna u povlačenju EU sredstava i da u 2018. i u sljedećim godinama očekuje još više jer brojni su projekti prijavljeni, a novi u pripremi. Od prijavljenih projekata istaknula je SMART PANNONIA, koji je Županja zajedno s Agencijom Vjeverica i drugim projektnim partnerima prijavio na nedavno zatvoreni Interreg prekogranični natječaj, a koji bi provodio izravne aktivnosti na unapređenju konkurentnosti i uvjeta poslovanja na području Županje.
- Trenutačno su u tijeku pripreme projekata na raspisane natječaje ruralnog razvoja, ali i za izobrazno-informativne aktivnosti o održivom gospodarenju otpada, ističe Cvitković-Komesarović. Također je najavila skoru provedbu brojnih projekata iz programa ruralnog razvoja za koje se očekuje potpisivanje ugovora u rujnu. To će, napominje, biti veliki zamašnjak gospodarskog razvoja područja županjske Posavine jer se radi upravo o ulaganjima u privatnom sektoru, odnosno o ulaganjima u povećanje konkurentnosti poljoprivrednika. Riječ je o nekoliko desetaka milijuna kuna bespovratnih sredstava što će izravno ući u gospodarstvo županjske Posavine, uključujući i Županju. Treba napomenuti da je upravo područje na kojemu djeluje Agencija Vjeverica i dosad bilo najuspješnije u povlačenju sredstva iz Programa ruralnog razvoja u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a u Agenciji očekuju da će se taj trend nastaviti i u 2018. godini.
Početkom srpnja ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO Vjeran Vrbanec i direktorica LAR-a Vjeverica Ana Cvitković-Komesarović potpisali su ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Spona do uspjeha“ zbog pružanja visokokvalitetnih usluga za mala i srednja poduzeća. Ukupna vrijednost projekta je 411.205,46 kuna, a 85 posto sufinancirano je iz EU sredstava.
Marija Lešić Omerović
Trend

Dobri rezultati
Prijavljen projekt SMART PANNONIA zbog unaprjeđenja konkurentnosti i uvjeta poslovanja u Županji
Možda ste propustili...

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

Najčitanije iz rubrike