Regija
APIINHALACIJE ZRAKOM IZ KOŠNICE

Jakupeci otvaraju apikomoru za pomoć pri liječenju alergija i astme
Objavljeno 13. kolovoza, 2018.
VIROVITICA - Dražen Jakupec iz Virovitice pčelarstvom se bavi punih sedam godina i radi s oko 700 zajednica, a trenutačno je među tri uzgajivača matica na području Virovitičko-podravske županije. Prošle godine dobio je „Zlatnu žlicu Agroexpa“ za med od facelije. Jakupec i njegova supruga Katarina tijekom ovoga tjedna pripremit će Virovitičanima jedno iznimno ugodno iznenađenje, a riječ je o otvaranju apikomore, u Ulici Stjepana Radića, u Virovitici, samo nekoliko metara od „najveće košnice u Hrvatskoj“ koja se nalazi u Malom parku.
– Apikomora pruža usluge apiinhalacije zrakom iz košnice za pomoć pri liječenju svih bolesti vezanih uz dišni sustav te pomoć pri alergijama i astmi – kaže Dražen. Onima kojima je to potrebno zrak će iz košnica pomoću „dihalice“ udisati direktno u pluća. O čemu je riječ, Dražen pojašnjava:

– Zrak se udiše direktno iz košnice. Taj zrak, aerosol, on je mješavina peluda, matične mliječi, propolisa, nektara, odnosno svega onoga što pčela u prirodi nađe i unese u košnicu, a to se može udisati. To je dobro za one koji pate od alergija, astme, plućnih bolesti i ako je netko alergičan na pelud. U Sloveniji ima 25 apikomora. Dokazano je da kod ljudi koji su alergični na peludu, nakon deset tretmana od pola sata dođe do rezistentnosti organizma. Ovo nije suha, teška pelud, ovo je prerađena pelud. Nakon desetak tretmana osoba lakše boravi u prirodi. Mi danas živimo u zatrovanoj atmosferi, a u ovim košnicama nema zatrovanosti. Ja pčele ne tretiram, ovo su ekološke košnice, a osim toga pčele u svoju košnicu neće unositi pesticide. U Hrvatskoj postoje apikomore kod Plitvičkih jezera, Trogira i jedna kod Vinkovaca, a ova naša u Virovitici tako će biti četvrta u Lijepoj Našoj. Zahvalan sam na pomoći Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Žena je otvorila obrt i, evo nas – zaključio je Dražen Jakupec. V.G.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike