Osijek
KUKURUZIJADA KUD-A ČEPINSKI MARTINCI

Kukuruzna gastrorapsodija oduševljava već 10 godina
Objavljeno 12. kolovoza, 2018.

U znaku svega što se od kukuruza napraviti da protekla je i ova, za vikend održana, Kukuruzijada u Čepinskim Martincima. Središte sela moralo se zatvoriti za promet kako bi se uz pozornicu i crkvu smjestili svi gosti i posjetitelji. Kukuruzijadu je organizirao KUD Čepinski Martinci, ali je gotovo cijelo selo sudjelovalo u pripremi jela napravljenih od kukuruza koja se moglo besplatno degustirati, a na mjestu događaja pripremala su se i konkretnija jela kojima se moglo podebljati jelovnik za one koji su bili gladniji. A tko ne bi bio gladan na svježem seoskom zraku koji je mamio miješanim mirisima pečenog šarana u rašljama i drugih jela u ponudi.


Manifestaciju koja se održava uz potporu Općine Čepin i brojnih sponzora otvorila je u nazočnosti predsjednice KUD-a Dubravke Sudar potpredsjednica Općinskog vijeća Čepin Ksenija Rajtek, a potporu su i čestitke organizatorima uputili ravnatelj Centra za kulturu Čepin i viši stručni suradnik za kulturu Željko Mamić, te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i komunalno-stambenu djelatnost Općine Čepin Tomislav Kuna.
Rajtek je kazala da je martinačka Kukuruzijada srasla sa stanovnicima na najbolji mogući način u smislu promocije svog mjesta, ali i da je premašila lokalne okvire, što je očito po tome da je svake godine sve više posjetitelja, gostiju, ali i kvalitete pripremljenog kulturnog i zabavnog programa.
Kukuruzijadu su otvorili nastupom članovi Dječje skupine KUD-a Čepinski Martinci, a okupljenima su se predstavili i FA Šokadija iz Osijeka, KU iz Viduševca, KUD Seljačka sloga iz Gajića i Zavičajni klub Zagoraca iz Josipovca, TS Žitna polja i Cecilija s kojom marinački KUD već pet godina odlično, kaže Dubravka Sudar, surađuje od promocije njezina albuma Maska na Požeškom festivalu. "Kliknuli smo, kako se kaže, na prvu i draga nam je jako suradnja s Cecilijom", kaže Sudar.
- Ovo je jubilarna deseta Kukuruzijada, odnosno neslužbeno deseta, a službeno deveta jer onu prvu koja je zaista bila spontana s članovima našeg KUD-a nismo numerirali. Ali zapravo brojevi nisu bitni, bitno je da naša Kukuruzijada iz godine u godinu raste, da je sve više posjetitelja, da se ljudima sviđa priča oko kukuruza i svake godine nam dolaze i novi i stari proveseliti se s nama i mi smo zaista zadovoljni, ponosni i sretni jer je jedinstvena manifestacija - kaže Dubravka Sudar.
- Sve više nam je svake godine izazov napraviti novu proju, tako da ove godine imamo, recimo, proju s bazgom koja ima posebnu aromu, ili s raznoraznim vrstama šljiva, s domaćim pekmezima... ma, ono, baš sa svime. Žene to sve kušaju i "odobre", temeljni recept je star više od stotinu godina, a u njega dodajemo, recimo, aroniju koja je dosta popularna u ovo vrijeme. Svi od nas traže recepte pa evo, ekskluzivno, poručujemo svima da je u pripremi naša kuharica koju ćemo, nadam se, do sljedeće Kukuruzijade uspjeti realizirati - kaže nam Dubravka Sudar. D. Pejić
Dubravka Sudar

predsjednica KUD-a Čepinski Martinci

"S Cecilijom smo prije nekoliko godina, još od Požeškog festivala, kliknuli, kako se kaže, na prvu i draga nam je jako suradnja s njom i uvijek nam je draga gošća u Martincima."
UZ GASTROPONUDU CECILIJA I ŽITNA POLJA
Kukuruzna gastroponuda obuhvatila je kuhani i pečeni kukuruz, razne proje, peciva, žgance, kruh, kokice i još puno toga od kukuruznog brašna. Cijelo središte bilo je okupirano štandovima na kojima se sve nudilo besplatno na degustaciju ispred Društvenog doma. Sve se završilo narodnim veseljem, plesom i pjesmom uz večernji koncert Tamburaškog sastava Žitna polja te kasnije i kraljice moderne tamburaške glazbe Cecilije.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA INTERVENCIJI 30 VATROGASACA I SEDAM VOZILA

U velikom je požaru stradala i restaurirana parna lokomotiva odmilja zvana Crnom damom

2

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

3

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije