Osijek
REPORTAŽA S DRAVSKIH KUPALIŠTA

Od Pampasa do Podravlja uživanje na omiljenoj rijeci
Objavljeno 13. kolovoza, 2018.
Na Pampas se dolazi čak iz Bosutskog naselja. Jugovci, i uz Bajer, vole otići na kupanje na Dravu

Nema mora do Drave – reći će vam svaki Osječanin koji ljeti koristi svaku priliku okupati se u omiljenoj rijeci. Na desetak kilometara, na koliko se proteže u Osijeku, Drava na brojnim mjestima nudi mogućnost za kupanje, a posebice sad kad su zbog niskog vodostaja izniknuli brojni pješčani prudovi, gdje je također moguće pronaći mjesto za odmor.


Naša je ekipa krenula od najzapadnije točke – osječkog Pampasa – gdje smo susreli obitelj koja je doslovce prešetala Dravu do pruda i ondje odlučila provesti ostatak subotnjeg prijepodneva. Osvježenje u vodi pronašao je i Osječanin Dario Šuler, kojeg smo ondje zatekli s četverogodišnjim Franom i pet godina starijim Patrikom. Iako žive na Bosutskom, na Pampas nerijetko dolaze na kupanje, a ovaj put došli su kako ne bi, objasnio je Šuler, ometali mamu u spavanju nakon naporne noćne smjene.
- Laganini smo se došli baciti malo u Dravu, a poslijepodne ćemo otići do Kopike. Ovo nam je jedina pješčana plaža gdje možemo pronaći mir, odnosno koja nije načičkana ljudima i može se lijepo odmoriti u hladovini, okupati i uživati. Fran i Patrik vole vodu, svejedno im je gdje su pa smo tako sad došli ovamo na naše omiljeno mjesto – poručio je Šuler, dodavši da nerijetko zapliva i na vukovarskoj Adi, ali Pampas mu je jedno od omiljenih mjesta za kupanje. Voda je na Dravi, kaže, ovih dana toplija od bazena, gdje se pak voli okupati njegova supruga, pa da bi i njoj udovoljili, istoga dana otići će i tamo.
Dva-tri kilometra istočnije, na Neptunu, godinama se već kupaju supružnici Jasminka i Predrag Šibalić. Nisu propustili ni ovu subotu za osvježenje u Dravi, koja im je, kažu, gotovo ispred kuće.
- Kupam se ovdje već 60-ak godina, odnosno kad sam bila dijete, kupali smo se kod Rokusa, a sad je ovdje suprugu i meni milina za kupanje, koje nam počinje već u travnju. Drava je savršena, ni more joj nije ravno – ispričala je naša sugovornica, ocijenivši Dravu čistom i bistrom, a ovih dana i izuzetno toplom. Iako voli kad je Drava hladnija, ne smetaju joj ni više temperature, a katkad dođu i na noćno kupanje. Prostor je osvijetljen i nema razloga, smatra, da propuste noćno kupanje, to više što su oboje dobri plivači. Suprug Predrag prisjetio se da je nekada na tome mjestu bilo i stotine ljudi, da se gotovo nije moglo pronaći slobodno mjesto za kupanje. Iako više nije tako, rijeka je, slažu se, ostala jednako primamljiva za kupanje.
Nizak vodostaj ovih dana dovodi kupače čak i kraj Bastiona, gdje u subotnje prijepodne ipak nismo zatekli nikoga. No već kod Želje situacija je bila sasvim drukčija. Zorica Kovač s Juga 2 s prijateljicom Tamarom onamo dolazi godinama i to im je, kaže, omiljena destinacija, posebice u prijepodnevnim satima.
- Živimo kraj Bajera, ali nije nam to pravo mjesto za kupanje. Tamara i ja ovamo obično dolazimo prijepodne, kad je mirno i boravimo u hladovini, osvježimo se u Dravi i uživamo! Ne pamtim da je Drava ikada bila ovoliko niska kao ovih dana, no ni to nam ne smeta za dobar odmor - poručila je Kovač. Da je Željo doista omiljen mnogima, pokazali su brojni kupači, starije i mlađe generacije, s kućnim ljubimcima ili bez njih, koji ljeto provode upravo ovdje, posebice sad kad je Drava niža. Učinila je to i Marineta Pavlović iz Donjega grada, koju smo s osmogodišnjim sinom Dorijanom zatekli u Podravlju. Dorian gotovo ne izlazi iz vode, a kako je Drava niska, s dosta pijeska, bez mogućnosti za kakve ozljede, kaže, usudi ga se pustiti samog u vodu.
- Moj sin je dijete s autizmom i još uvijek ne pliva, no ovdje doslovno uživa! Voli vodu, ovamo je navikao doći baš kao i ja. Živimo u Donjem gradu i ovaj prostor zovemo svojim otokom. Jedva smo čekali da padne Drava i sad je baš lijepo – zaključuje Pavlović, dodajući da obožava kako toplo vrijeme tako i sunce, kojeg je ovih dana napretek! Obožavaju ga, osvjedočili smo se, i brojni drugi kupači, a Podravlje je omiljeno kupalište i brojnim razigranim psima, koji su ondje proveli subotnje prijepodne sa svojim vlasnicima.
I naposljetku Kopika, dravska plaža koju obožavaju brojni Osječani, pa i stanovnici iz okolice, i ove je subote bila mnogima mjesto za dobar provod! Drava, kako se može vidjeti, na brojnim svojim punktovima pruža mjesto za odmor, sunčanje, plivanje, odmaranje… I bit će tako još danima jer ljeto, još uvijek nije završilo i valja ga, baš kao što to čine naši sugovornici, iskoristiti maksimalno!
Marija Mihelić
Robi: Želju ne bih mijenjao ni za što
Jedan od nezaobilaznih posjetitelja na Želji je Robert Jakšić, Osječanin mnogima poznatiji kao Robi, koji kaže da ondje Dravu poznaje u dušu i da to mjesto ne bi mijenjao ni za što.

- Voda je divna, pijesak je odličan, kad pokose taj prostor, bude i ljepše. Bilo bi dobro kad bi se izvukao čamac iz vode koji se nalazi blizu obale jer bi se onaj tko ne zna da je tu, lako mogao ozlijediti. Sigurno 20 godina dolazim ovamo i dok god budem mogao, dolazit ću. Kad god mi se na godišnjem odmoru pruži prilika, ja sam tu. Na Želji je mirno, nema vreve kao na Kopiki, ima svoje prudove i odlično je - kaže Robi.
Željo je doista omiljen mnogim kupačima, starijim i mlađim generacijama, s kućnim ljubimcima ili bez njih
Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

Najčitanije iz rubrike