Kultura
DUBROVAČKA PREMIJERA PREDSTAVE ISPRAVCI RITMA

Intimističke slike banalnosti fragmentirane svakodnevice nasuprot slikama zločina
Objavljeno 13. kolovoza, 2018.
Dramski program 69. igara nastavlja se dubrovačkom premijerom predstave Ispravci ritma u skladištu Luke Dubrovnik. Predstava je nastala u suradnji umjetničkog kolektiva BADco., HNK u Zagrebu i DLJI. Repriza je na programu 13. kolovoza.
Radi se o suvremenoj predstavi koja vuče inspiraciju iz pripovijetke Dobri duh Zagreba Pavla Pavličića. Isprepletena je od niza slika – s jedne strane intimističkih slika banalnosti fragmentirane svakodnevice, s druge slika zločina. Poigrava se skokovima u vremenu u svom forenzičko-kazališnom krugu. Praizvedba predstave održana je 18. studenoga 2017. u Tonskom studiju HNK u Zagrebu, a okupila je izniman tim suradnika: književnika Gorana Ferčeca kao autora teksta, vizualne umjetnike Marka Tadića kao autora scenografije i Silvia Vujičića kao autora kostima, austrijskog kompozitora Radua Malfattija te Alena Sinkauza i Nenada Sinkauza kao autore glazbe i zvuka. Umjetnički tim predstave čine i redatelj Goran Sergej Pristaš, koreografkinja Nikolina Pristaš, dramaturzi Ivana Ivković, Tomislav Medak te Diana Meheik. Izvodačice su Ana Kreitmeyer i Nikolina Pristaš, Livio Badurina, Mislav Čavajda i Duško Gojić te Ivan Bošnjak.
Umjetnički kolektiv BADco. festivalskoj se publici prvi put predstavio projektom Stranac, na taraci tvrđave Revelin u sklopu 67. igara. BADco. je kolaborativna izvedbena skupina čiju jezgru čine: Ivana Ivković, Ana Kreitmeyer, Tomislav Medak, Goran Sergej Pristaš, Nikolina Pristaš i Zrinka Užbinec. Od svog osnutka 2000. sustavno se bave istraživanjem protokola izvođenja, predstavljanja i gledanja, strukturirajući projekte unutar različitih formalnih i percepcijskih odnosa i sklopova. Rekonfiguracija etabliranih odnosa izvedbe i publike, propitivanje perspektivnih danosti i arhitektonike izvedbe, problematizacija komunikacijskih struktura – sve to čini BADco. međunarodno relevantnim umjetničkim fenomenom i jedinstvenim izvedbenim doživljajem. Goran Sergej Pristaš dramaturg je i izvanredni profesor na ADU.

U sklopu festivalskog projekta Ključevi od Grada, u Gružu je 12. kolovoza bila izložena i prostorna instalacija Marka Tadića The shifting meaning, sastavljena od crteža, kolaža i maketa manjih dimenzija. Uz repriznu izvedbu bit će predstavljena instalacija Vremenske bombe, koju čine tri filma iz serije Institucije treba graditi. Filmovi evociraju povijesne veze između filma, rada i gledanja, ali otvaraju i pitanja transformacije statusa rada u suvremenim institucijama te novoinstitucionaliziranim praksama. N.Vek.
Radi se o suvremenoj predstavi koja vuče inspiraciju iz pripovijetke Dobri duh Zagreba Pavla Pavličića
Možda ste propustili...

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića

ORIGINALNI HRVATSKI BREND SE ŠIRI

U Kopenhagenu otvoren najveći Muzej iluzija u Europi

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

Najčitanije iz rubrike