Zdravlje
UTJECAJ TEHNOLOGIJE NA PREHRANU

Što ćemo jesti u budućnosti, za pet do 10 godina?
Objavljeno 13. kolovoza, 2018.
Futurologinja predviđa promjene prehrambenih navika i utjecaju na industriju

Dr. Morgaine Gaye futurologinja je koja se specijalizirala na temu prehrane. Dr. Gaye istražuje nadolazeće promjene u konzumaciji namirnica i predviđa što ćemo jesti za pet do deset godina. Jedno od predviđanja dr. Morgaine Gaye je da ćemo u budućnosti koristiti uređaje koji će biti direktno povezani s našim DNK-om, a s koji će nam ukazivati što bismo trebali jesti u tom danu kako bismo iskoristili svoj puni potencijal. Uređaje ćemo koristiti u vlastitoj kuhinji i u trgovinama te ćemo na temelju njihove analize birati namirnice.


Futurologinja okuplja istraživački tim te primjenjuje suvremeni znanstveni pristup istraživanju povijesti, prirode, globalnih kultura, marketinga te ponašanja potrošača kako bi mogla donijeti predviđanja vezana uz prehranu. Dr. Morgaine Gaye smatra da se okus, iako ga poimamo kao biološko iskustvo, može promatrati kao socijalni fenomen. Također ističe i kako bez obzira na to što jedemo ili ne jedemo, sa svime što kupujemo, uzgajamo i konzumiramo, donosimo osobne, kulturne, društvene i političke odluke te tako održavamo vlastite kulturne obrasce.

Kultura i tradicija

Za kreiranje predviđanja važni su različiti faktori, od pakiranja, kulture, tradicije, religije, proizvoda koji se trenutačno mogu naći na policama do proizvoda koji su se prestali proizvoditi ili prodavati. Kao futurologinja prehrane dr. Gaye istražuje zašto konzumiramo određene namirnice te predviđa buduće trendove koji zahvaćaju cjelokupno društvo, ne ostavljajući pojedincu previše mogućnosti da ostane nezahvaćen određenim globalnim trendom.
Futurologinja Gaye predaje na Nottingham Trent sveučilištu u Londonu i Lund sveučilištu u Švedskoj. Redovito drži predavanja, seminare, radi akademska istraživanja, objavljuje publikacije, piše novinske članke te savjetuje prehrambene kompanije. Primarne teme su joj budućnost hrane, budućnost zdravlja i povezanost osobnog identiteta s odabirom namirnica. Dr. Gaye ističe kako je jedno sigurno, a to je da će u razoblju od pet do deset godina ljudi mnogo bolje razumjeti ono što jedu.
Koji su nadolazeći trendovi te kako će tehnologija biti povezana sa svakodnevnom konzumacijom namirnica, Gaye će govoriti na Future Tense konferenciji, 2. listopada 2018. godine, u zagrebačkoj Laubi.
Promjena trendova

Tihomir Adam, direktor hrvatske prehrambene kompanije Zvijezda, koja je podržala dolazak futurologinje na konferenciju, izjavio je: „Izuzetno nam je drago što možemo podržati konferenciju Future Tense i na taj način iz prve ruke odškrinuti vrata budućnosti. Možda danas ne možemo zamisliti proizvod koji će željeti naš potrošač budućnosti, ali nam futurologija može pomoći da predvidimo njegove potrebe i promjenu trendova, što je dobra smjernica za planiranje budućeg poslovanja“.
Uz Gaye na Future Tense konferenciji govorit će i drugi futurolozi: Aric Dromi na temu pametnih gradova, David Birch uz podršku Addiko Bank na temu budućnosti plaćanja te Gerd Leonhard o utjecaju razvoja tehnologije na razvoj čovječanstva.J.Kn.
Praktična i popularna hrana
Nije nikakva tajna da “što je više neka namirnica tehnološki obrađena, to je manje hranjiva”. Praktična hrana, danas toliko raširena i popularna, poput bijelog kruha, rafinirane bijele riže, tjestenine, ulja i sl., najčešće znači samo prazne kalorije i posljednje je što nam treba za optimalno zdravlje. Takve, već osiromašene namirnice često su “obogaćene” kemijskim dodacima za boju, okus, stabilizaciju koji se danas sve više povezuju s pojavom alergija i drugim problemima sa zdravljem. Procesirane namirnice imaju malu hranjivu vrijednost.
Cjelovite žitarice
Cjelovite su žitarice u prehrani iznimno važne zbog vlakana, balastnih tvari koje sadrže te zbog ravnoteže ugljikohidrata i bjelančevina. Vlakna utječu na redovito funkcioniranje probave, koja je nužna za optimalno funkcioniranje našeg imuniteta.
Dobre navike
Danas se sve više naglašava činjenica da osnova dobrog zdravlja odraslog čovjeka potječe od ranih godina djetinjstva i tada stečenih navika. Brza hrana, instantna hrana, industrijska i procesirana hrana danas, na žalost, čine osnovu prehrane.
Možda ste propustili...

ISTRAŽILI SMO TRŽIŠTE I OVO JE TRENUTAČNO NAJUČINKOVITIJA METODA

Slavonci – ovo će vas spasiti od silnih uboda komaraca!

POSTPORAĐAJNA DEPRESIJA U OČEVA POSTOJI, ALI SE RIJETKO PREPOZNAJE

Ima mnogo očeva koji pate od postnatalne depresije i misle da nitko ne vidi njihovu patnju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana