Zdravlje
LJEKOVITO BILJE

Najpoznatiji sastojak rajčice, likopen, vrlo je važan u prevenciji karcinoma
Objavljeno 13. kolovoza, 2018.

U početku je uzgajana samo kao ukrasna biljka, jer se smatrala otrovnom. Danas je u našim krajevima uobičajeno da se lončanice s rajčicom stavljaju na prozore kako bi se zaštitili od muha i komaraca.


Cijela biljka je dlakava i ljepljiva te na dodir ispušta žuto-zelenu boju. Naraste i više od jednog metra. Cijela biljka je otrovna, zeleni plod rajčice se jede, a najčešće se kiseli za zimnicu. Cvate od svibnja ili lipnja. Bez posebnog je mirisa, a plod je sočan i ukusan. Raste u vrtovima i na plantažama. Plod se bere u zrelom stanju, jede se svjež ili se od njega priprema sok, na Mediteranu je neizostavna salsa te ostala jela s rajčicom.
U zelenim dijelovima biljke i ploda ima otrova solanina.
Prevenira karcinom

Moje iskustvo s rajčicom nakon teške bolesti govori mi da je to namirnica prijeko potrebna u dijetoterapiji kod svih najtežih bolesti. Salatu od rajčice uzimao sam svakodnevno dvije godine zaredom, bez prekida, i to jednom ili dva puta na dan, s dosta sjeckanog luka, malo soka limuna i maslinova ulja, bez soli. Kad uočimo ljekovita svojstva rajčice, shvaćamo da je rajčica rajsko voće, kako je i naziva Mességué, jer mnogi se pisci dvoume kamo svrstati rajčicu: u voće ili povrće. Sasvim sigurno pripada ljekovitom bilju. Rajčice nema u službenom liječenju, ali se dugogodišnjim iskustvom pučke medicine, u kojoj se bez laboratorija spoznala njezina vrijednost u liječenju pojedinih bolesti, stvorila bogata receptura za uporabu tog povrća. Najpoznatiji sastojak rajčice, likopen, vrlo je važan sastojak u prevenciji karcinoma te ga danas sadrže svi poznati dodaci prehrani zvani suplementi.

Pročišćava stanice

Gotovo je nemoguće nabrojati sva djelotvorna svojstva rajčice. Ona sadrži mnogo karotina (provitamina A), koji je potreban za pravilan rad svih organa. Koristi se u raznim dijetoterapijama za liječenje bolesti izazvanih manjkom vitamina A u organizmu, od kojih najprije treba spomenuti očne bolesti. U probavnom sustavu rajčica djeluje digestivno tj. pojačava probavu hrane i peristaltiku crijeva. Kod pomanjkanja želučanog soka kao i kod smetnji u radu gušterače nema boljeg biološkog lijeka od rajčice jer znatno pojačava izlučivanje želučanih i crijevnih sokova.
Rajčica je pravi tonik jer omogućuje pročišćavanje stanica, opskrbljuje ih vitaminima, mineralnim solima, i mikroelementima. Ona je i poznat antioksidans i detoksikant organizma. Odstranjuje ureu i pomaže u liječenju gihta i reume te je dobar diuretik. Kao laksativ rajčica smekšava stolicu poput masti pa stolica izlazi bez teškoće, što olakšava liječenje hemoroida. Preporučuje se srčanim bolesnicima, a koristi se i za jačanje imuniteta te usporava starenje.
Uspješno se rabi u kozmetici, gdje se koristi svježi sok rajčice kao i kod opeklina. U narodu je odavno poznata po tome što tjera insekte.
Danas je na tržištu i genetski modificirana rajčica. Znanstvenici tvrde da u njezinoj ljusci ima oko 70% više flavonola nego u ljusci obične prirodne rajčice, tako da su njena ljekovita svojstva još povećana, što je vrlo važno u preventivi srčanih i kancerogenih oboljenja. Cijela biljka je otrovna, zeleni se plod rajčice jede, a najčešće se kiseli za zimnicu.
Likopen je poznat i kao regenerator stanica te se rabi za liječenje: očnih oboljenja, bolesti jetre, masnoća u krvi i to LDL-a, kolesterola, plućnih bolesti, bolesti gušterače, šećerne bolesti, bolesti prostate, vaskularnih bolesti. Ukusnu salatu od rajčice napravit ćemo tako da rajčicu izrežemo na kolutove ili režnjeve, kao i glavicu luka, dodati malo soli, maslinovog ulja, jabučnog octa ili limuna. Izmiješati i pustiti da odstoji jedan sat. Salati od rajčica može se dodati i sjeckani peršin. Ovu salatu jedemo 2-3 puta dnevno u propisanoj dijetoterapiji pri oboljenju jetre, gušterače, srca, želuca, crijeva, reume, gihta, bubrega, krvi, slabosti organizma, hiperviskoziteta krvi i upalnih procesa.
Ivan Lesinger
Kućna biljna ljekarna
Univerzalni sok:

1 dl soka, 1 čajna žličica sjeckanog svježeg peršina, 1 kavena žličica češnjaka u prahu, 1 čajna žličica maslinovog ulja.

U sok umiješati navedene sastojke i piti ujutro natašte pri visokom tlaku, srčanim oboljenjima, masnoći u krvi, slabom radu jetre.

Maska za svjetliji ten

Oguliti i samljeti 40 g rajčice, dodati 1 dl limunovog soka i izmiješati sa 100 g mlijeka u prahu. Masku nanositi na lice tamnije puti i ravnomjerno pokriti sve dijelove. Masku držati pola sata i isprati je toplom vodom. Lice sušiti toplim ručnikom.
Maska za kožu
Oguliti i samljeti 100 g rajčica, dodati 150 g oguljenog skuhanog krumpira i izmiješati dodajući 0,5 dl soka od krastavca i 100 g mlijeka u prahu. Masku ravnomjerno nanositi na lice i držati je pola sata te isprati toplom vodom.
Dijetalne juhe
Rajčicu narezati na komade, staviti u lonac s vodom i dodati luk, korijen celera i mrkvu. Kad je kuhano sve pasirati i začiniti biljnim začinima (peršinom, kimom, anišom, origanom). Dijetalnu juhu od rajčice možemo obogatiti i zobenim pahuljicama. Uzimamo 2-3 puta dnevno pri oboljenju jetre, crijeva, želuca itd., a sok za snižavanje tlaka.
Možda ste propustili...

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

Najčitanije iz rubrike