Sport
IVAN HORVAT NEĆE NASTUPITI U FINALU SKOKA S MOTKOM

Bez prilagodbe na vjetar nije išlo više od 5,36 metara
Objavljeno 10. kolovoza, 2018.

Očekivanja su bila puno veća, ali Ivan Horvat nije svoje želje proveo u djelo. Najbolji hrvatski skakač s motkom svladao je u Berlinu visinu od samo 5,36 metara, što naravno nije bilo dostatno za finale. Na kraju je završio na diobi 22. mjesta.


Član osječkog AK-a Slavonija-Žito nije ponovio formu i skok koji su bili uvertira za EP. Prije Berlina, Horvat je postavio novi državni rekord na otvorenom (5,71), ali sada nije bio ni blizu te visine. Izveo je u kvalifikacijama ukupno šest skokova, samo dva bila su uspješna. Ona tri zaredom neuspješna dogodila su se kada je letvica bila podignuta na 5,51. A to je već bila visina s kojom se moglo izboriti nastup završnog dana prvenstva.
Već prvi skok nagovijestio je moguće probleme, početnih 5,16 preskočeno je tek u drugom pokušaju. Onaj na 5,36 odmah je apsolviran, ali to je nažalost bio i posljednji uspješan skok na prvenstvu.
- Počelo je O.K., iako je vjetar na početku bio malo zeznut, ali je bio konstantan. Na dvije visine sam se prilagodio, a kada je na 5,51 počeo kružiti, nisam pronašao rješenje. Kada mi je vjetar išao u prsa, korigirao sam zalet, ali kad sam išao u skok, vjetar je promijenio smjer i gurao me u leđa. Drugi pokušaj nisam uspio ni ubosti, treći jesam, ali sam došao ispod motke. Nisam se prilagodio, iako sam skakao s motkom kojom sam u Zagrebu srušio rekord. Razočaran sam, očekivanja su bila vezana za prolazak među 12 najboljih - priznao je Horvat, koji je i prije dvije godine imao sličnih problema.
- Dobio sam flash-back iz Amsterdama, ali tamo je bio puno jači intenzitet. Čuo sam da je dosad u Berlinu vjetar bio O.K., ali sinoć je bilo nevrijeme, padala je i kiša, pa je i ujutro u kvalifikacijama bilo nešto hladnije. Vjetar mi nije bio saveznik, teško ga je bilo predvidjeti. Ne bi pomoglo ni da je sa mnom bio trener Boris Volkov (u Njemačkoj ga je umjesto ruskog stručnjaka pratio Hrvoje Livančić). Jer znao sam za probleme, ali nisam mogao predvidjeti vjetar. Šteta, nema sada druge nego doraditi sezonu do kraja što je moguće bolje, pokušat ću se iskupiti na Hanžeku - pričao je Ivan Horvat nakon berlinskog nastupa.
Desetorica su skakača izborila finale skokom od 5.61 metar, a prvo mjesto podijelili su Francuzi Axel Chapelle i Renaud Lavillenie, Poljaci Piotr Lisek i Pawel Wojeciechowski, te Sondre Guttormsen (Norveška). Posljednja dva finalista išla su preko 5,51, koju je svladalo šest natjecatelja. N. Benčina
Ivan Horvat

skakač s motkom

Vjetar mi nije bio saveznik, teško ga je bilo predvidjeti. Ne bi pomoglo ni da je sa mnom bio trener Boris Volkov. Znao sam za probleme, ali nisam mogao predvidjeti vjetar.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana