Novosti
NA POLJOPRIVREDNOM SAJMU U MAĐARSKOJ 20-AK HRVATSKIH TVRTKI

Trgovanje s Mađarskom poraslo za više od 50 posto zahvaljujući izvozu iz Hrvatske
Objavljeno 11. kolovoza, 2018.

Od pristupanja Hrvatske Europskoj uniji ukupna razmjena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda s Mađarskom povećana je za više od 50 posto (hrvatski izvoz povećan je za 75 posto, a uvoz za 45 posto), što Mađarsku, uz Njemačku, Italiju i Sloveniju, svrstava među naše najvažnije vanjskotrgovinske partnere. Ono na čemu svakako treba inzistirati, a sajmovi kao što je ovaj idealna su prilika za to, jest da se promoviraju proizvodi veće dodane vrijednosti, autohtoni proizvodi, proizvodi sa zaštićenim oznakama te da se u konačnici poveća i njihov udio u robnoj razmjeni, istaknuo je potpredsjednik HGK-a za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo Dragan Kovačević na otvaranju 25. međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije "Gazdanapok 2018“ u mađarskom Szentlorincu.


Kovačević je poručio i kako želi daljnje jačanje gospodarske suradnje dviju zemalja, posebno u pograničnim županijama, a da interesa za to ne manjka, pokazao je odaziv naših izlagača. Naime, na zajedničkom izložbenom prostoru sajma, koji je za posjetitelje otvoren do 12. kolovoza, predstavljaju se 23 tvrtke i četiri OPG-a iz Hrvatske, iz osam županija: Bjelovarsko-bilogorske, Dubrovačko-neretvanske, Istarske, Međimurske, Osječko-baranjske, Splitsko-dalmatinske, Virovitičko-podravske i Zadarske. Tako će oko 30.000 posjetitelja imati priliku vidjeti i kušati dio bogate ponude hrvatskih prehrambenih proizvoda i upoznati se s turističkim potencijalima naše zemlje.
Među bogatom ponudom iz Hrvatske naći će se, primjerice, i asortiman tradicionalnih proizvoda istarske tvrtke Aura proizvodi, koja ovaj sajam vidi kao odskočnu dasku za susjedno tržište. ‘‘Sljedeće godine planiramo se posvetiti mađarskom tržištu. Ovaj nam je sajam prvi nastup i nadamo se da će nam otvoriti vrata u smislu da ostvarimo potencijalno kvalitetnu suradnju s distributerima te da mađarsko tržište prepozna našu kvalitetu‘‘, rekao je direktor Mišel Sirotić.
I tvrtki Marinada ovo je prvi nastup na "Gazdanapoku". Premda su njihovi proizvodi mađarskim potrošačima već poznati, kažu kako mjesta za napredak ima. ‘‘Posljednjih godinu dana plasiramo naše proizvode u mađarske trgovine. Najprihvaćeniji proizvod je ajvar, i blagi i ljuti, koji su kupci prepoznali i rado ga kupuju. Osim ajvara razvili smo i posebnu recepturu za krastavce slatko-kiselog pikantnog okusa, koji su također vrlo zanimljivi i okusom odgovaraju mađarskom tržištu‘‘, rekao je direktor prodaje Marinade Dejan Aleksić, dodavši kako smatra da nisu iskorištene sve mogućnosti suradnje Hrvatske i Mađarske, u oba smjera, bar u prehrambenom sektoru, te su upravo ovakvi sajmovi prilika da se to unaprijedi.
"Gazdanapok" je uistinu dobra prilika za probitak na susjedna tržišta jer je jedan od vodećih sajmova u Mađarskoj, ali i u regiji. Ove godine prvi put ima zemlju partnera, a tu čast dobila je upravo Hrvatska. Predstavljanje hrvatskih izlagača na 25. "Gazdanpoku" zajednički su organizirali Ministarstvo poljoprivrede i HGK.
Uz Auru predstavili su se i Agroservis-proizvodnja, Apis Cabuna, Brana, Dam, Lozan, Hrvatska turistička zajednica, Javna ustanova Park prirode Papuk Voćin, Kampanjola, Marinada, Medena Virovitica, Meta-plast, Mustač-commerce, OPG Luka Ivoš, Petar Rakošević Virovitica, Orgula grupa, Pčelarstvo Balint, Pitomačka pivovara, Podrum Vineda, PP Orahovica, Sardina, Solana Nin, Solana Ston, Spider grupa, Stancija St. Antonio, Trenton, Viro Tvornica šećera, Zdenka mliječni proizvodi, Zigante tartufi, Plovanija i Žito.
Inače, vanjskotrgovinska razmjena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda između Hrvatske i Mađarske u stalnom je porastu. Prošle je godina iznosila 390 milijuna eura, od čega je izvoz u Mađarsku bio 107 milijuna, a uvoz iz Mađarske 283 milijuna eura. U Mađarsku najviše izvozimo žive životinje (svinje i goveda), suncokretovo ulje, šećer te stočnu hranu, a uvozi se suncokretovo ulje, svinjsko meso, mlijeko, pšenica i kukuruz.
Vuk Tešija
Vanjskotrgovinska razmjena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda između Hrvatske i Mađarske u stalnom je porastu
Možda ste propustili...

DIJELOVI SPISA O ELITNOJ PROSTITUCIJI PRONAĐENI U ARHIVU

Plenković: Bolje da je spis pronađen nego da ga je netko otuđio

OSJEČKA JAVNA VATROGASNA POSTROJBA POSLALA RAČUN ZA SPAŠAVANJE ŽIVOTA

Izvlačili čovjeka iz vozila i naplatili 2800 kuna?!