Novosti
SVAKOM PRVAŠIĆU STAKLENKA DOMAĆEG MEDA

Med djeci za zdravstvenu korist, ali i pomoć pčelarima
Objavljeno 11. kolovoza, 2018.
Za provedbu ovog programa bit će osigurano dva milijuna kuna

Djeca prvih razreda osnovnih škola od ove bi nastavne godine trebala učiti o važnosti konzumiranja meda i njegova uključivanja u prehranu, a svako bi dijete u prosincu trebalo dobiti staklenku meda domaćeg proizvođača, navodi se u prijedlogu programa školskog mednog dana i promocije hrvatskih pčelinjaka.


Taj program, koji je u javnoj raspravi do sredine kolovoza, pomoći će, navodi Ministarstvo poljoprivrede, u stvaranju boljih uvjeta za pozicioniranje meda hrvatskih pčelinjaka na tržištu. Za njegovu provedbu osigurat će se dva milijuna kuna, od čega 1,2 milijuna kuna za mjeru "Školski medni dan", a 800.000 kuna za mjeru "Promocija meda hrvatskih pčelinjaka".
Školski medni dan bit će 7. prosinca, na dan Sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, kada će se učenicima prvih razreda osnovnih škola dijeliti med domaćih proizvođača zapakiran u "nacionalnu staklenku za med", volumena 370 mililitara. Med će nositi oznaku proizvođača i zaštićenu oznaku "Med hrvatskih pčelinjaka", predviđa se u programu.
Uloga pčelarstva

Isto tako, Hrvatska poljoprivredna agencija provodit će, uz pomoć medija i priručnih materijala, aktivnosti informiranja učenika i roditelja radi podizanja razine znanja o važnosti zdrave prehrane i nutritivnim vrijednostima meda. Namjera je, navodi Ministarstvo poljoprivrede, tim programom podići svijest djece od rane dobi o potrebi konzumacije lokalnih poljoprivrednih proizvoda te ukazati na ulogu i važnost pčelarstva u cjelokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji, posebice zbog održavanja ekološke ravnoteže i biološke raznolikosti, jer 84 posto biljnih vrsta i 76 posto proizvodnje hrane u Europi ovisi o oprašivanju koje obavljaju domaće i divlje pčele.
Predsjednik Županijskog savez pčelara Osječko-baranjske županije Slavko Stojanović ističe kako pčelari snažno pozdravljaju taj predloženi program.
- Ovo je doista hvalevrijedna akcija. Djeca će dobiti domaći med. Računamo da će za 40-ak tisuća prvašića biti pripremljeno dvadesetak tona meda - kazao nam je Stojanović.
Prema tom programu organizirat će se i "Medni doručak s hrvatskih pčelinjaka", na kojemu će se ukazivati na važnost provedbe programa. Osim toga, škole će u suradnji s pčelarskim udrugama i Hrvatskom poljoprivrednom agencijom organizirati i razna druga edukativna događanja kojima će se učenici pobliže upoznati o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivredu i bioraznolikost na Zemlji te će uz med djeci podijeliti i slikovnicu edukativnog karaktera kao početnu osnovu za upoznavanje pčelarstva.
Velik uvoz

Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u provedbi te mjere te odluke o isplati odradit će Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a pravo sudjelovanja na javnom pozivu imaju osnivači škola koji su ujedno i odgovorni za popis škola koje će sudjelovati u mjeri, stoji u programu Ministarstva poljoprivrede koji je u javnoj raspravi do 15. kolovoza.
Ministarstvo nadležno za obrazovanje dostavit će Agenciji za plaćanja popis škola s brojem učenika na dan 30. rujna 2018.
Agencija za plaćanja korisnicima će potpore, koji su proračunski korisnici, isplatiti potporu u obliku predujma u stopostotnom iznosu. Neproračunskim korisnicima potpora će se isplatiti temeljem dostavljene dokumentacije o provedenoj mjeri.
Mjerom "Promocija meda hrvatskih pčelinjaka" financira se nabava alata za izradu nacionalne staklenke za med u maksimalnom iznosu od 800 tisuća kuna, a korisnik te mjere je Hrvatski pčelarski savez. Hrvatski pčelarski savez podnosi zahtjev za financiranje nabave alata za izradu nacionalne staklenke za med Agenciji za plaćanja do 1. prosinca 2018.
U Hrvatskoj se prema procjenama godišnje proizvodi između osam i 12 tisuća tona meda, ovisno o godini. Prošle godine uvezeno je 1560 tona meda. Najveći dio tih količina dolazi preko Španjolske, a riječ je o medu iz Kine, Brazila i drugih zemalja. Stojanović podsjeća da samo Kina godišnje proizvodi oko 400 tisuća tona meda.
Igor Mikulić/H
Ne postoje točni podaci o proizvodnji meda
Hrvatski pčelari godišnje proizvedu između osam i 12 tisuća tona meda, ovisno o godini. Točne brojke o količinama proizvedenog meda zapravo ne postoje. Ove godine, kazao nam je predsjednik Županijskog savez pčelara Osječko-baranjske županije Slavko Stojanović, krenut će pilot-projekt, najprije u Virovitičko-podravskoj županiji, kojim bi se utvrđivala točna količina proizvedenog meda. - Prema modelu kakav se primjenjuje u Mađarskoj, svaki bi pčelar preko određenih obrazaca Pčelarskom savezu nakon svakog vrcanja prijavljivao količinu i vrstu izvrcanog meda. Za koju godinu, plan je da se u cijeloj Hrvatskoj prijavljuju proizvedene količine meda te bi na taj način desegnuli, računamo, oko 95 posto točnosti proizvedenih količina meda - kaže Stojanović.
Djeca će dobiti domaći med. Za oko 40 tisuća prvašića bit će pripremljeno dvadesetak tona meda
Možda ste propustili...

PROJEKT DOLINA VODIKA SJEVERNI JADRAN

Od 2028. godine stizat će 5000 tona vodika

PONOVNO IMENOVANA KRISTALINA GEORGIEVA

Čelnici MMF-a drugi petogodišnji mandat