Regija
JEZERO LAPOVAC KOD NAŠICA VIŠE NIJE DESTINACIJA KUPAČA, NEGO RIBOLOVACA

Našičani se po ovim vrućinama nemaju gdje rashladiti
Objavljeno 11. kolovoza, 2018.
NAŠICE - U ove vruće sparne dane, mnogima je glavna preokupacija skočiti u more, rijeku ili jezero te se okupati i rashladiti.
No, Našičani se nemaju gdje kvalitetno kupati. Istina, mogu otići na jezero Lapovac, udaljeno 3 kilometara od središta grada i kupati se na vlastitu odgovornost. No kupača na obali, koja je izbetonirana, jučer nije bilo. Zatekli smo samo jednu grupu posjetitelja s bizovačkog područja koja se ulogorila s lijeve strane obale jezera do koje se dolazi skretanjem sa županijske ceste prema naselju Makloševac, a prolazi kroz šumu.
- Ovo je drugi put da smo došli na jezero. Nisu baš neki uvjeti, što se i sami možete uvjeriti. Trava nije pokošena, a ima i smeća. Inače, na našem području nema nikakvog prirodnog kupališta, a ulaznica za toplice je previsoka – rekao nam je naš sugovornik koji je želio ostati anoniman.
Vikendom dođe samo nekoliko manjih grupa mladih na kampiranje, koje ne brine travurina, kamenje ni odbačeno smeće.
Inače, do prije četiri godine više je ljudi dolazilo na jezero Lapovac ili ‘‘našičko more‘‘. Jezero se trebalo urediti za kupanje i trebalo je dobiti zabavne, ugostiteljske i sportske sadržaje. Jedina veća ulaganja dogodila su se prije desetak godina kada je sagrađena pristupna cesta s parkiralištem, vodovod i kanalizacija te trafostanica kod čuvarske kućice kraj brane jezera. Lapovac je nastao izgradnjom brane 1993. i u vlasništvu je Hrvatskih voda. Površine je 80 hektara, a prosječna je dubina četiri metra. Hrvatske vode prije petnaestak godina pokušale su područje Lapovca privesti sportsko-rekreativnoj i turističkoj namjeni, ali neuspješno. Bila je raspisana koncesija za gradnju potrebnih sadržaja, ali se nitko nije javio.
Jezero Lapovac proglašeno je ribolovnom zonom, a ovlaštenih ribolovnog prava je Športsko-udičarsko društvo Šaran Našice do 2023. godine. Mjesto je održavanja natjecanja i u posljednjih nekoliko godina postalo je prava meka šaranskih ribolovaca. Zainteresirani mogu pecati, jer u lapovačkoj vodi obitava šaran, amur, štuka, smuđ, som, babuška i deverika. Prije pecanja poželjno se javiti Športsko-udičarskom društvu Šaran Našice.
- U dogovoru s Hrvatskim vodama, s obzirom na to da smo u njihovom dvorištu, održavamo pristupne ceste, površine uz jezero te poribljavamo šaranom koja je autohtona riba. Trudimo se da područje jezera bude uređeno i primjereno za boravak. Održavamo natjecanja u šaranskom ribolovu koja su sve posjećenija, a sve je veći interes i za dnevnu kartu. Možemo se pohvaliti da imamo ribolovaca iz Njemačke koji rado dolaze na našu vodu – kaže predsjednik Športsko-udičarskog društva Šaran Našice, Robert Dudjak.
Lapovac više nije popularna meka za kupače, ali je turistička destinacija šaranskog ribolova na što podsjeća i smeđa tabla na ulazu u područje jezera.
Snježana Fridl
Oko Lapovca vozim bicikl
‘‘Lapovac pruža mnogo mogućnosti. Područje oko jezera je idealno za vožnju biciklom. Nekad sam redovito išao na kupanje, sunčanje i kartanje, a sada dolazim kako bi vozio bicikl‘‘, rekao je Mario, zaljubljenik u biciklizam i plivanje.
Ponovno kajakši
Jezero Lapovac je bilo i mjesto održavanja natjecanja u kajaku. Bilo je planova da Našice budu i domaćin Svjetskog kupa, za što se zalagao predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša. Do svjetskog natjecanja, naravno nije došlo, a domaća natjecanja su se prorijedila i posljednje je održano 2011. godine. Doznajemo da se planira ponovno osnovati kajak kanu klub koji je ugašen 2014. godine.
Možda ste propustili...

POVJERENSTVO ZA SUZBIJANJE OVISNOSTI VPŽ-A

Novi je predsjednik Siniša Brlas

Najčitanije iz rubrike