Osijek
ŠKOLA MENTALNE ARITMETIKE

Uče matematiku i razvijaju maštu i uz pomoć abakusa
Objavljeno 11. kolovoza, 2018.

Razvijanje djetetove mašte i kreativnosti, logičko-analitičkog razmišljanja, povećavanje pažnje i koncentracije te iznimno brzo računanje, osnovni su ciljevi škole mentalne aritmetike Malac genijalac, koja nakon Splita, stiže u Osijek s početkom školske godine. Riječ je o međunarodnom edukacijskom programu namijenjenom djeci predškolske i školske dobi, od četiri do 12 godina, baziranom na učenju matematike uz pomoć najstarije računaljke na svijetu – abakusa.


- Malac genijalac djecu će pripremiti za školu i nadopuniti redovni školski program te im omogućiti da razviju svoje kognitivne sposobnosti i puni intelektualni potencijal – kaže Ljubica Stantić (34), licencirana učiteljica mentalne aritmetike i voditeljica škole. Matematičke operacije oduzimanja, zbrajanja, množenja i dijeljenja u toj školi rade se na drukčiji način, didaktički prilagođen djeci kroz igru i zabavu. Kako je preduvjet za mentalnu aritmetiku znanje rada na abakusu, djeca se s time prvo upoznaju.
- Prilikom rada na abakusu djeca koriste kažiprst i palac čime direktno stimuliraju obje moždane hemisfere - posebno desnu, zaduženu za razvoj mašte i kreativnosti, na čemu se u redovnoj nastavi dovoljno ne radi. Nakon toga krećemo na vizualni dio, na način da djeca u glavi zamišljaju abakus i izvode operacije kao da uistinu pomiču kuglice na abakusu – to je škola mentalne aritmetike – objašnjava. Program stoga djeci pomaže da u školi ostvaraju bolje rezultate ne samo u matematici nego i u drugim predmetima.
- Matematika u školi je kruta, a nastavnici se moraju držati programa i nemaju slobodu učiniti je zanimljivom. Mi to možemo – tvrdi Stantić koja je nekada radila u jednoj osječkoj školi i odlučila se upustiti u ovu kreativniju priču.
- Iako istočnjačke metode kod nas nisu toliko popularne, one su provjerene i djeluju. Upravo zbog toga se rad na abakusu preporučuje čak i starijim osobama zbog prevencije demencije i sličnih bolesti. Mentalna je aritmetika za mozak kao teretana za mišiće. Program je za one koji žele znati više – zaključuje voditeljica. U malim grupama od osmero do desetero djece formiranim prema starosnim skupinama radit će licencirani učitelji mentalne aritmetike posebno senzibilizirani za rad s djecom. U programu se koriste posebni radni materijali - udžbenici i radne bilježnice. Aktivnosti i napredak djece pratit će se preko mrežne platforme gdje će im se zadavati zadatci za vježbu u školi i domaće zadaće.
Jasenka Pejaković
Program počinje prve subote u rujnu
Program škole mentalne artimetike Malac genijalac traje 10 mjeseci kroz 120 školskih sati. Nastava se odvija subotom, uz nadopune tijekom tjedna, a počinje 1. rujna, s prvim tjednom redovne nastave u školama. Na osnovnom nivou djeca savladavaju zbrajanje i oduzimanje, a na naprednoj razini u jednakom trajanju, obrađuju se množenje i dijeljenje. Kada završe oba nivoa, imaju mogućnost besplatno se nastaviti školovati i usavršavati u mentalnom računanju te se natjecati s drugom djecom iz ostalih osam zemalja u kojima se program izvodi - od Srbije, preko Slovačke do Švicarske. U tijeku su predbilježbe za jesenski upisni rok, koje se mogu obaviti preko mrežne stranice malacgenijalac.hr, istoimene Facebookove stranice i Instagramova profila, na e-mail malacgenijalacosijek@gmail.com ili mobitel 098 897 795. Malac genijalac nalazi se u centru Osijeka - u Kapucinskoj ulici na broju 17. Važno je napomenuti da prije samog ulaska u program svako dijete, bez obzira na dob (bilo predškolske ili školske dobi) mora zadovoljiti uvjete kroz testiranje.
Možda ste propustili...

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

Najčitanije iz rubrike