Osijek
ŽELJKO BOSILJ, AKTIVIST, PJESNIK, GLAZBENIK...

Za prava gluhoslijepih osoba govorio i u Europskom parlamentu
Objavljeno 11. kolovoza, 2018.

Željko Bosilj svestrana je osoba. Nije samo dopredsjednik Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba Dodir, predsjednik Udruge gluhoslijepih osoba grada Osijeka i Osječko-baranjske županije te izvršni direktor Športskog kluba osoba s invaliditetom Dlan Osijek nego i pjesnik i pisac kratke proze. Član je Predsjedništva Matice hrvatske - Ogranak Osijek.


Nije baš često da se osobe s invalidnošću uspijevaju baviti književnošću i još biti aktivni u kulturnim udrugama poput Matice, no Željko Bosilj uspio je premostiti brojne zdravstvene prepreke koja ga prate u životu i otežavaju mu svakodnevicu još od rođenja. Napisao je šest zbirki priča i pjesama te uredio nekoliko knjiga čiji su autori osobe s invalidnošću. U Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici pronašli smo njegove zbirke pjesama „Dodir ljubavi“ (2008.) i „I mi smo bili klinci“ (2011.). Iako će ga uz slab vid tijekom života sustići i gluhoća, srećom, ne potpuna, Željko Bosilj bavi se i glazbom, neko vrijeme bio je član glazbenog sastava u Zagrebu, a autor je i himne gluhoslijepih osoba „Dodir ljubavi“.
Osim toga, često volontira u brojnim ustanovama i udrugama za osobe s invalidnošću te aktivno sudjeluje u zbližavanju osoba s invalidnošću i projektima koji promiču njihovu afirmaciju u zajednici. Željko Bosilj je i voditelj različitih tečajava i osposobljavanja u području kulture, športa, zdravstva i socijalne skrbi te član raznih savjetodavnih tijela koja djeluju pri Hrvatskom saboru, ministarstvima i drugim tijelima koja se skrbe o pravima osoba s invalidnošću. U mladosti je bio glazbenik i fotoreporter te član književnog kluba „Oktogon“. Željka Bosilja često smo susretali proteklih godina kao organizatora raznih predavanja, seminara i športskih događaja te kulturnih priredaba i aktivnosti.
Pohađao je osnovnu i srednju školu „Vinko Bek“ u Zagrebu. Vinko Bek (1862. – 1935.), po kojem se zovu brojne ustanove namijenjene obrazovanju slijepe djece, znameniti je hrvatski pedagog koji je radio sa slijepima. Bosilj u Zagrebu neke vrijeme svira ritam-gitaru u sastavu Mond te honorarno radi za jedan zagrebački tjednik. Nakon povratka u Osijek, 1984., zapošljava se u Tvornici šećera i kandita Osijek u kadrovskom odjelu i na tom radnom mjestu ostaje do 1996., kada odlazi na tzv. skrb, što je tada bio eufemizam za prijevremeno predumirovljenje. To vrijeme Željko Bosilj iskoristio je kako bi u Zagrebu na Pučkom otvorenom učilištu stekao diplomu fizioterapeuta. No, kada je stekao taj papir, stiglo je i rješenje o invalidskoj mirovini. Fizioterapijom se danas ne bavi, ali zato više puta godišnje za građanstvo drži tečajeve aromaterapije, medicinske i športske masaže te refleksoterapije.
Željko Bosilj je i član Savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i sličnog takvog tijela pri Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U lipnju ove godine boravio je s izaslanstvom Hrvatskoga saveza gluhoslijepih osoba Dodir u Bruxellesu, na poziv zastupnika Ivice Tolića, gdje je u Europskom parlamentu govorio o potrebi donošenja rezolucije o profesionalnim prevoditeljima za gluhoslijepe osobe. Kada je o tom pitanju riječ, Bosilj ističe kako ne može svatko prevoditi na sudu i u zdravstvu, jer je potrebno da prevoditelj zna stručno nazivlje kako bi ga mogao kvalitetno prevoditi gluhoslijepoj osobi. D.Celing
2008.

Željko Bosilj napisao je zbirku pjesama „Dodir ljubavi“
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike