Osijek
TOPLINSKI VAL U SLAVONIJI NE POSUSTAJE NI OVOGA VIKENDA

Niže temperature i kiša za Osječane stižu tek sljedeći tjedan, uoči Velike Gospe
Objavljeno 11. kolovoza, 2018.

Prema riječima meteorologa u četvrtak je prvi ovogodišnji toplinski val dostigao vrhunac, a temperature su se ovih dana, primjerice u Kninu, penjale i do 40 Celzijevih stupnjeva, dok je Osijek grijalo i do 35 Celzijevih stupnjeva. No, dok za veći dio Hrvatske već ovoga vikedna stiže kratkotrajno osvježenje, i to u obliku sjevernog vjetra i bure, grmljavinskih pljuskova i kiše, istok Slavonije i dalje očekuje sunčano i vruće vrijeme s temperaturom između 32 i 34 Celzijeva stupnja.


Val osvježenja s kišiom i pljuskovima na osječko područje, prema prognostičkim kartama, stiže tek pred blagdan Velike Gospe, točnije u utorak, kada se prema najavama očekuje spuštanje temperature. Tako bi Osječane na sam blagdan Velike Gospe trebalo dočekati kišno jutro, a nebo bi se do sredine dana ipak trebalo razvedriti. Hodočasnicima u najveće slavonsko marijansko svetište Aljmaš olakotna okolnost trebala bi biti činjenica da se temperature ne bi trebale penjati iznad ugodnih 26 stupnjeva, ali svi koji će pješačiti svakako trebaju sa sobom ponijeti kabanice i zaštitu od kiše. Dobra vijest svakako je i da temperature niti nakon Velike Gospe na ovom području ne bi trebale prelaziti 28 Celzijevih stupnjeva. Inače, najviša dnevna temperatura u kolovozu u Osijeku izmjerena je 2012. godine, kada je iznosila 40,3 stupnja, a najniža 1981. godine, kada je izmjereno samo zimskih pet Celzijevih stupnjeva iznad nule.
Za sve koji se ovog vikenda spremaju na more, recimo kako prognostičari najavljuju kako će kratkotrajni pljuskovi i kiša zahvatiti Istru, gdje je moguće i jako nevrijeme uz obilnu kišu i jake udare vjetra. Na Jadranu uglavnom suho, a rijetkih pljuskova može biti u subotu na sjevernom dijelu i unutrašnjosti Dalmacije. U subotu navečer i nedjelju ujutro bura će imati jake do olujne udare, o čemu svakako treba voditi računa ako krećete na putovanje. Južni dio Jadrana ostaje bez promjena, što znači da će i dalje bti sunčano i vruće, uz umjeren sjeverozapadnjak. Temperatura mora porasla je, posebice u sjevernom dijelu na čak 28 stupnjeva. Slično će biti u petak i u subotu, kada će se malo sniziti zbog bure koja će ga izmiješati.

Inače, liječnici ponovno upozoravaju da visoke temperature loše djeluju na kronične bolesnike, posebice one s poteškoćama dišnog sustava. Vrućine djeluju i na širenje krvnih žila, zgrušavanje krvi i snižavanje krvnog tlaka. Kod naglih promjena temperature može doći do infarkta, a zbog dehidracije organizma i zatajenja bubrega. Visoke tempreture izrazito negativno djeluju i na psihičke bolesenike. Najopasnije stanje koje može zadesiti kod prekomjerenih vrućina je toplinski udar. Stanje je to kolapsa organizma koji nastaje zbog povišenja tjelesne temperature i nemogućnosti organizma da se hladi znojenjem. Stoga, Zavod za javno zdravstvo stalno izdaje preporuke za zaštitu od vrućina, a najvažnije su: piti dovoljno tekućine, izbjegavati boravak na direktnom suncu, odmarati se, tuširati ili kupati u mlakoj vodi, nositi laganu odjeću i koristiti laganu posteljinu, jesti češće i manje obroke, rashladiti prostorije te voditi brigu o štetnom UV zračenju.N.Z.Eberhard
Za sve koji se ovog vikenda spremaju na more recimo kako je temperatura mora porasla i do 28 C stupnjeva
Možda ste propustili...

ZATVOREN MUZEJ LIKOVNIH UMJETNOSTI

Građa je na sigurnome, izložbe u podstanarstvu

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

Najčitanije iz rubrike