Osijek
NASTAVLJA SE URBANIZACIJA VIŠNJEVCA

Poštansko naselje dobiva nove prometnice i rasvjetu
Objavljeno 11. kolovoza, 2018.
Cijena investicije iznosi 3,4 mil. kn, a uredit će se 770 metara prometnica

Gradonačelnik Ivan Vrkić nastavlja obilaziti osječka gradilišta. Nakon što je prije nekoliko dana zatvorio gradilište u Podravlju, čime je to naselje dobilo modernu prometnicu za kojom je dugo vapilo, jučer se otisnuo na zapad, u prigradsko naselje Višnjevac, gdje je u pratnji suradnika obišao radove na rekonstrukciji prometne infrastrukture u Poštanskom naselju, projektu koji je za građane tog naselja od velikog značaja, jer su prilikom svake obilnije kiše živjeli u uvjetima nedostojnim urbane sredine.


Naselje bi nakon jakih kiša doslovce plivalo, dok su se zbog uskih prometnica automobili mimoilazili na zelenim površinama, što je pak stvaralo blato. Radovi će potrajati 60 radnih dana, što će zasigurno omesti dnevnu rutinu stanovnika, no konačni rezultat donijet će im toliko željene uvjete za normalan život. Razlog zbog čega se početak radova prolongirao, kako kažu u Gradu, bili su neriješeni imovinski odnosi. Dio javnih površina bio je na privatnim parcelama, a nakon što je i to regulirano, stvoreni su uvjeti da se krene u uređenje i ovog dijela Višnjevca.

Zadovoljni stanari

Posao na uređenju Poštanskog naselja, nakon javnog natječaja, dobila je tvrtka Osijek Kotekst. Cijena ove investicije iznosi 3,4 milijuna kuna, uredit će se ukupno 770 metara prometnice, 280 metara pješačke staze, 500 metara sustava oborinske vode i postaviti 14 stupova javne rasvjete. Građani koje smo zatekli na gradilištu nisu krili zadovoljstvo.
- Imamo u Višnjevcu jedan dio nesagrađenih prometnica, iako su građani svih ovih godina plaćali komunalne
doprinose, ali unatoč tome već deset godina čekaju da se ovaj problem riješi. Zahvaljujući razumijevanju gradske uprave, i nama koji smo upućivali na problem, konačno smo dočekali prijeko potrebnu rekonstrukciju. Poštansko naselje sadrži tri ulice koje su građani sagradili samodoprinosom, samoinicijativno su izdvajali sredstva i u nekadašnjim uvjetima sagradili ono što je bilo moguće, međutim, naknadna urbanizacija i gradnja obiteljskih kuća stvorila je potrebu za boljom infrastrukturom, komunalnim uvjetima, ponajprije odvodnjom. Ovdje su nakon svake ozbiljnije kiše nastajale velike lokve vode i ulice su bile neprohodne. Nemamo nogostupe i javnu rasvjetu. Ovim projektom napokon rješavamo sve probleme ovog naselja - poručio je Mirko Ivković, predsjednik Vijeća mjesnog odbora Višnjevac.
Odličan projekt

Na njegove riječi nadovezala se Aleksandra Čulin, voditeljica Odsjeka za urbanizam i energetsku učinkovitost.
- Loša oborinska odvodnja i preuske prometnice bili su povod za izradu projektne dokumentacije i mogu reći kako je Rencon tu napravio izuzetan projekt. Radove će izvoditi tvrtka Osijek Kotekst, a nadzirat će ih Zavod za urbanizam - rekla je Čulin.
- Posebno mi je zadovoljstvo što sam u Višnjevcu i što se već duže vrijeme dogovaram s gospodinom Ivkovićem oko ovog projekta. Kako smo i planirali, stavili smo ovo u proračun za 2018. godinu, a prethodno je trebalo riješiti niz imovinskih odnosa i pitanja kako bismo urbanizirali ovaj prostor. Sama činjenica da se radi o pet krakova, ili pet ulica, o zatvorenom prostoru odvodnje, novoj rasvjeti, ukupno 770 metara ceste i 280 metara pješačkih staza, govori kako je ovo vrlo ozbiljan građevinski zahvat. Kad se sve skupa uzme u obzir, to je blizu 3,5 milijuna kuna, što je veliki novac, ali nastavit ćemo sustavno ulagati u sve dijelove grada na način da se ciklički i centripetalno širimo te da u svakom dijelu grada, bez obzira na to je li riječ o središtu ili periferiji, prema nekakvom redoslijedu i važnosti, riješavamo probleme. Ono što je ovdje važno istaknuti jest to da ćemo realizacijom ovog projekta stanovnicima Poštanskog naselja napokon riješiti probleme koji nastaju prilikom obilnih oborina, ljudi će sada moći slobodno prometovati, a i naselje će dobiti sasvim novu i mnogo ljepšu vizuru - dodao je gradonačelnik.
Valja istaknuti da će tijekom radova na snazi biti i privremena regulacija prometa, u naselje će se ubuduće jednosmjerno ulaziti kroz Ulicu Ljudevita Gaja, izlazit će se kroz ulicu koja nosi ime Poštansko naselje, dok će "slijepi" krajevi ovih ulica, pa i Ulica Kralja Zvonimira, dobiti uređena okretišta.
Ivan Alilović
.
60

radnih dana predviđeno je da će trajati radovi na uređenju prometnica u Poštanskom naselju u Višnjevcu
NOVA VIZURA
Rekonstrukcijom Poštanskog naselja, čime će taj dio Višnjevca s novim prometnicama, sustavom odvodnje, pješačkim stazama i javnom rasvjetom napokon dobiti obilježja urbane sredine, kako je poručio gradonačelnik Ivan Vrkić, nastavlja se urbanizacija tog prigradskog naselja. Nakon uvođenja tramvajske linije, nedavno započetih radova na novom vrtiću za djecu, Višnjevac polako poprima vizuru gradskog naselja, iako to tek treba formalizirati.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana