Ekonomija
SVRSTANI SMO U ZEMLJE VISOKOGA BLAGOSTANJA

Po održivom ekonomskom razvoju Hrvatska na 40. mjestu
Objavljeno 11. kolovoza, 2018.
Najvišu ocjenu Hrvatska je dobila iz jednakosti, a najnižu za visinu dohotka

Prema istraživanju grupe Boston Consulting (BCG) o procjenama održivog ekonomskog razvoja za 2018. godinu, Hrvatska je na 40. mjestu, između 152 zemlje, a rezultat je svrstava u grupu zemalja visokoga blagostanja.


SEDA (Sustainable Economic Development Assessment) alat je koji je BCG lansirao 2012., a dizajniran je kako bi omogućio uvid u relativno blagostanje građana neke zemlje i uspješnost država da bogatstvo pretvore u blagostanje, mjereno visinom prihoda, navodi se u priopćenju BCG-a.
Hrvatska je, stoji u priopćenju BCG-a, postigla 64,5 bodova, pa je na SEDA rang-listi smještena iza dobrog dijela zemalja koje su 90-ih godina prošle tranziciju u tržišno gospodarstvo, a po sposobnosti pretvaranja bogatstva u blagostanje građana pretekle su je Estonija, Poljska, Češka, Slovačka, Latvija, pa i Mađarska.
Od svih vrijednosti, odnosno dimenzija koje se vrednuju na SEDA skoru, najvišu ocjenu Hrvatska je dobila iz jednakosti, 85,5, a najniža je ocjena Hrvatskoj dodijeljena za visinu dohotka, samo 30,8.
Nadalje, od iznimno visokih ocjena izdvaja se i 84 boda za ekonomsku stabilnost, 80,9 za zdravstvo, 74 za civilno društvo, zatim 72,6 za infrastrukturu i 65,8 za obrazovanje.
Druga i treća najniža ocjena koju je Hrvatska dobila odnose se na zaštitu okoliša, 53,8, i na zapošljavanje, 45,6.
Čelnik zagrebačkog predstavništva BCG-a Tomislav Čorak istaknuo je, komentirajući rezultate, kako Hrvatska prema SEDA skoru spada u grupu razvijenijih zemalja CEE regije i da je općeniti rezultat svrstava u grupu zemalja visokoga blagostanja.
"Time je postignut odmak od susjednih zemalja jugoistočne Europe, no ipak postoji zaostajanje za zemljama s kojima smo se donedavno uspoređivali zbog tranzicije u tržišno gospodarstvo, poput Češke, Slovačke, Mađarske ili Poljske. Visoka ocjena za infrastrukturu pokazuje kako se Hrvatska razvija u dobrom smjeru, no da prostora za poboljšanje ima, upućuje relativno nizak rezultat za obrazovanje i zapošljavanje", navodi Čorak. Hina
Od zemalja bivše Jugoslavije najbolje je pozicionirana Slovenija
Čorak ističe da, u skladu sa savjetima koji proizlaze iz studije, zemlje koje već uživaju relativno visoku razinu blagostanja trebaju nastaviti ulagati u obrazovanje i zapošljavanje, što, prema njemu, znači da Hrvatska mora maksimalno raditi na očuvanju postojećih radnih mjesta, kao i na otvaranju novih. "Sve to neće biti moguće bez ozbiljnog ulaganja i u obrazovanje, pogotovo u području novih tehnologija, bez kojih građani naše zemlje neće biti pripremljeni na izazove koje donosi globalizacija i stalne tehnološke promjene", poručio je Čorak. Inače, od zemalja bivše Jugoslavije najbolje je pozicionirana Slovenija, na 21. mjestu sa SEDA skorom od 72,6, odmah iza Velike Britanije i Francuske.
Najčitanije iz rubrike