Kultura
IZLOŽBA FRA JOAKIMA GREGOVA

Prve skulpture stvarao je u očevoj kovačnici
Objavljeno 11. kolovoza, 2018.
U virovitičkom se Franjevačkom samostanu izložba skulptura "Slavoniji u susret" može pogledati do 17. kolovoza

VIROVITICA - U virovitičkom Franjevačkom samostanu, župe sv. Roka otvorena je izložba skulptura fra Joakima Gregova pod nazivom “Slavoniji u susret”. Organizator izložbe je Gradski muzej Virovitica, uz suradnju Franjevačkog samostana Virovitica te pod pokroviteljstvom Grada Virovitice i Turističke zajednice Grada Virovitice.Izložba je organizirana u povodu 50. obljetnice rada fra Jakija, kao i u povodu 20. obljetnice postavljanja njegove skulpture u Virovitici. Izložbu je, uz autora, predstavila Mihaela Kulej, ravnateljica i kustosica Gradskog muzeja Virovitica. Katalog izložbe pripremila je upravo Andriana Ciprić, profesorica likovne umjetnosti i dizajna u školi primijenjene umjetnosti u Cambridgeu, u Kanadi.


- Riječ je o autoru skulpture koju Virovitičani susreću već 20 godina, a naravno to je skulptura sv. Roka koja stoji ispred Franjevačkog samostana. Fra Joakim rođen je na otoku Pašmanu, u mjestu Pašman i kao malo dijete prvo iskustvo oblikovanja metala i stvaranja skulpture pronalazi u očevoj kovačnici. U neiscrpnom umjetničkom opusu povezuje oblike, spaja boje, vlada formama istodobno radujući se slavi ili oplakivanju u tišini. U njegovim brončanim skulpturama prisutan je melankolični misticizam. Kompaktni oblik izlazi iz unutrašnjega materijala i u određenom trenutku svjetluca u oku poput zrake svjetlosti koju oko ne apsorbira, ali unutrašnja svjetlost zrači iz dubine materijala i traži put do slobode. Sasvim je različit pristup njegovim oblicima u kamenu. Snaga kamena sastavni je dio spremnosti da se oblikuje. Kamen je materijal koji zadržava svoju specifičnost, ali i dalje dopušta primanje i davanje. On preuzima na sebe oblik koji ne trpi improvizaciju. Svaki udarac dlijeta strogo je podložan unutarnjim zakonima i ne prihvaća nikakvu drugu intervenciju. Kamen se odupire brutalnosti, ali umjesto toga prihvaća nježan i siguran dodir - rekla je ravnateljica Mihaela Kulej, posebno na otvorenju izrazivši golemo zadovljstvo dolaskom ove izložbe u Virovitcu i Virovitčko-podravsku županiju.
Prisutne su na otvorenju izložbe, uz ravnateljicu Kulej, pozdravili i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, koji je naglasio kako je ova izložba iznimno znatna za razvitak kulture grada, a posebice je dojmljiv bio virovitički gvardijan fra Rozo Brkić, rekavši kako ga uvijek dotakne i gane rad brata franjevca fra Joakima.
Program otvorenja izložbe na svoj specifičan način vodio je poznati virovitički glumac Mijo Pavelko, a otvorenju je nazočila i Katarina Đurđević, direktorica TZ Grada Virovitice. Posjetitelji u djelima fra Jakija moći će uživati do 17. kolovoza, do kada je izložba i otvorena. Vladimir Grgurić

17. kolovoza
ZADNJI JE DAN IZLOŽBE
O svakom djelu dobro promisli
Virovitičani već dug niz godina znaju o djelima fra Joakima, a prošle godine, ljeti, upoznali su ga s promocijom “Kiparski brevijar” autorice Andriane Ciprić. Brevijar je osvrt na umjetnička djela fra Jokaima i sažima čak četiri desetljeća iznimno plodnoga Gregorovog rada. Fra Joakim rodom je s Pašmana, a danas živi na Hvaru. Riječ je o posebnom djelu u kojemu se nalaze čak 72 različite kritike, po jedna zasebna za svako prikazano djelo. Kako je govorio sam umjetnik, svako njegovo djelo nastaje nakon dugog promišljanja o temi koju obrađuje.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike