Sport
EUROPSKO PRVENSTVO U GIMNASTICI

Seligman i Ude mogu se početi pripremati za finale
Objavljeno 10. kolovoza, 2018.
Hrvatski gimnastičari u kvalifikacijama zaradili identičnu ocjenu - 14.766

Zadovoljstvo se osjećalo u taboru hrvatske gimnastičke reprezentacije nakon odrađenih kvalifikacijskih nastupa na Europskom prvenstvu. Zadovoljstvo u Glasgowu donijeli su nastupi dvojice najiskusnijih, Roberta Seligmana i Filipa Udea.


Vršnjaci, dugogodišnji suparnici, ali prije svega prijatelji, zanimljivo, u kvalifikacijama su odradili vježbe koje su na kraju procijenjene potpuno identičnim ocjenama - ¸14.766. Čakovčanin i Osječanin imali su i potpuno identičnu visinu startne ocjene (6.1) pa su nakon druge subdivizije u kojoj su nastupili hrvatski gimnastičari bili na diobi drugog mjesta. Ispred njih bolju ocjenu imao je samo mladi Irac Rhys Mcclenaghan (15.266). Svoj potencijal Irac je dokazao prošle godine na Svjetskom kupu u Osijeku kada je ostvario pobjedu ispred Seligmana te još jednog hrvatskog gimnastičara Matije Barona. Šalili smo se kako je tada pobijedio "naš Irac" iz zemlje gdje su se iselili brojni Osječani.
Premda je do kraja ostala još cijela "subdivizija" i nekoliko jakih konkurenata, Seligman je bio uvjeren kako je njegova izvedba bila dovoljna za finale. Uostalom, negdje na sredini serije Hrvate je uspio preskočiti jedino Britanac Max Whitlock (14.900).
- Znam da mi je ovo sigurna vježba. Na treninzima je praktički odrađujem dva puta dnevno. Znam da sam u odličnoj formi, ali ipak nije lako nikada nastupiti u kvalifikacijama. Ipak postoji veliki pritisak. Drago mi je što sam sve izdržao i da smo Filip i ja opravdali povjerenje pa ćemo zajedno krenuti u borbu za medalje - pričao je Seligman neposredno nakon nastupa u kvalifikacijama.
Premda je imao istu ocjenu kao njegov vršnjak iz Osijeka, Ude ipak nakon svoga nastupa nije želio zaključiti kako je sve gotovo. No, zadovoljstvo odrađenim bilo je vidljivo.
- Dugo godina mi je već trebalo da odradim vježbu u cijelosti na velikom natjecanu. Napokon sam to uspio. Osjećao sam se kao na treningu. Rekao bih da je ovo preslikana vježba kao na posljednjem kontrolnom treningu reprezentacije. Jako sam zadovoljan odrađenim - rekao je Čakovčanin.
Kod obojice sigurno postoji još rezerve. Svjestan je toga i Seligmanov trener Vladimir Mađarević.
- Robertu je ova vježba sada već sjela i on svoju ocjenu može podići u ovom trenutku za tri-četiri desetinke. On sigurno vrijedi za ocjenu oko 15.0. U odnosu na ovu prikazanu vježbu u kvalifikacijama, on sigurno ima još određene rezerve - pričao je Mađarević nakon nastupa.
U finalu će vjerojatno nastupiti još jedan Robertov i Filipov dugogodišnji kolega, Slovenac Sašo Bertoncelj. Nakon druge "subdivizije" plasirao se odmah iza hrvatskog dvojca. Za svoju izvedbu zaradio je ocjenu 14.633. Da, doista, nedjeljno finale u SSE HYDRO Areni u Glasgowu moglo bi podsjetiti na brojna finala u Gradskom vrtu koja gledamo svake godine. Mcclenaghan, Seligman, Ude, Bertoncelj....
Krešimir Lacković
KOVAČEVIĆA "ZAKINULI" SUCI
Zagrepčanin Anton Kovačević ostao je jedini hrvatski adut na preči nakon što je zbog ozljede morao otkazati nastup na Europskom prvenstvu Tin Srbić. Anton je odradio vrlo dobro vježbu, premda nije uspio spojiti dva elementa pa je start bio nešto niži od planiranoga (5.9). No, unatoč tome odradio je vježbu od početka do kraja. Razočaranje je nastupilo kada je vidio ocjenu. Samo 13.400.

- Suci su ga doslovce "otkinuli". Svi smo mi ujedno suci, gledali smo nekoliko puta vježbu i uz najstrožije kriterije maksimum što mu možemo odbiti su dva boda od startne ocjene. Da su tako sudili, to bi bilo i više nego dovoljno za finale - procijenio je Vladimir Mađarević.

Nije se htio upuštati u teorije zavjere, ali pored preče Kovačeviću su upravo sudili suci iz zemalja odakle dolaze njegovi glavni konkurenti, Turčin, Nizozemac, Francuz, Grk...

U kvalifikacijama na konju s hvataljkama nastupio je i Jakov Vlahek. Nije izdržao pritisak. Nekoliko je puta padao s konja pa je zaradio skromnih 8.566.
Možda ste propustili...

SUSJEDI SE GADNO POSVAĐALI, VIDJET ĆE SE I NA SUDU

Krstanović: Ponaša se kao budala; Komak: Tužit ću ga

FESTIVAL PLIVANJA U ZAGREBU

Josić kući donijela komplet medalja

Najčitanije iz rubrike