Sport
DANAS KVALIFIKACIJE U SKOKU S MOTKOM

Horvat traži svoje mjesto među najboljih 12
Objavljeno 10. kolovoza, 2018.
U srijedu je Ivan Horvat krenuo u Berlin, a dva dana kasnije čeka ga prvi od, vjerujemo, ukupno dva nastupa na Olimpijskom stadionu u Berlinu. Kvalifikacije skoka s motkom kreću danas u prijepodnevnim satima, početak je dogovoren za 10.30 sati. Na zaletištu će se ukupno naći 36 "motkaša" podijeljenih u dvije skupine. Osječki će atletičar skakati u B skupini, koju predvodi trostruki prvak Starog Kontinenta i aktualni svjetski rekorder Renaud Lavillenie. Francuz trenutačno ima i najbolji skok sezone (5,95), a u istoj je skupini i Poljak Piotr Liosek, koji je prije deset dana skočio samo centimetar manje.
- Skakanje s najboljima samo je motiv više da iz sebe izvučeš ono što je potrebno za ostvarenje cilja. Moj je prolazak u finale, među 12 najboljih - kaže hrvatski rekorder koji je svoj najbolji rezultat također ostvario nedavno, kada je na PH preskočio 5,71. Ove sezone to je rezultat na diobi devetog mjesta u Europi, koji, naravno, za danas ne daje nikakvu garanciju.
Norma koja garantira prolazak u nedjeljni finale iznosi 5,66 metara. Ako je ne ostvari 12 skakača, drugi nastup može se osigurati i manjom visinom.
- Norma je O.K., ali mislim da bi i preskočenih 5,61 trebalo biti dovoljno za produžetak boravka u Njemačkoj. No, na skakalištu je sve moguće. Stoga, tko zna kako se će odvijati kvalifikacije, koje će biti duge i zahtjevne. Velik je broj natjecatelja, a svi žele biti na stadionu aktivni i u nedjelju. Bit će borbe, ali ja sam spreman - poručuje Ivan Horvat.
Član osječkog Slavonija-Žita zna kako je skakati u finalima velikih natjecanja, pa i Europskog prvenstva. Na onom prije dvije godine u Amsterdamu bio je uspješan, zauzeo je na kraju sedmo mjesto.
Ponoviti nešto slično bio bi odličan rezultat. Ako Ivanu to pođe za rukom, tada bi možda mogao razmišljati i o, recimo, poboljšanju svog najboljeg rezultata. No, treba ići redom, od početne visine kvalifikacija, koja će biti vjerojatno 5,16 metara. To su temelji gradnje drugog finala na europskim prvenstvima. N.Benčina