Sport
DANAS KVALIFIKACIJE U SKOKU S MOTKOM

Horvat traži svoje mjesto među najboljih 12
Objavljeno 10. kolovoza, 2018.
U srijedu je Ivan Horvat krenuo u Berlin, a dva dana kasnije čeka ga prvi od, vjerujemo, ukupno dva nastupa na Olimpijskom stadionu u Berlinu. Kvalifikacije skoka s motkom kreću danas u prijepodnevnim satima, početak je dogovoren za 10.30 sati. Na zaletištu će se ukupno naći 36 "motkaša" podijeljenih u dvije skupine. Osječki će atletičar skakati u B skupini, koju predvodi trostruki prvak Starog Kontinenta i aktualni svjetski rekorder Renaud Lavillenie. Francuz trenutačno ima i najbolji skok sezone (5,95), a u istoj je skupini i Poljak Piotr Liosek, koji je prije deset dana skočio samo centimetar manje.
- Skakanje s najboljima samo je motiv više da iz sebe izvučeš ono što je potrebno za ostvarenje cilja. Moj je prolazak u finale, među 12 najboljih - kaže hrvatski rekorder koji je svoj najbolji rezultat također ostvario nedavno, kada je na PH preskočio 5,71. Ove sezone to je rezultat na diobi devetog mjesta u Europi, koji, naravno, za danas ne daje nikakvu garanciju.
Norma koja garantira prolazak u nedjeljni finale iznosi 5,66 metara. Ako je ne ostvari 12 skakača, drugi nastup može se osigurati i manjom visinom.
- Norma je O.K., ali mislim da bi i preskočenih 5,61 trebalo biti dovoljno za produžetak boravka u Njemačkoj. No, na skakalištu je sve moguće. Stoga, tko zna kako se će odvijati kvalifikacije, koje će biti duge i zahtjevne. Velik je broj natjecatelja, a svi žele biti na stadionu aktivni i u nedjelju. Bit će borbe, ali ja sam spreman - poručuje Ivan Horvat.
Član osječkog Slavonija-Žita zna kako je skakati u finalima velikih natjecanja, pa i Europskog prvenstva. Na onom prije dvije godine u Amsterdamu bio je uspješan, zauzeo je na kraju sedmo mjesto.
Ponoviti nešto slično bio bi odličan rezultat. Ako Ivanu to pođe za rukom, tada bi možda mogao razmišljati i o, recimo, poboljšanju svog najboljeg rezultata. No, treba ići redom, od početne visine kvalifikacija, koja će biti vjerojatno 5,16 metara. To su temelji gradnje drugog finala na europskim prvenstvima. N.Benčina
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike