Sport
SVJETSKO VESLAČKO JUNIORSKO PRVENSTVO

Braća Lončarić će kroz
repesaž izboriti polufinale
Objavljeno 9. kolovoza, 2018.

U češkim Račicama održava se Svjetsko veslačko prvenstvo u juniorskoj konkurenciji, na kojem sudjeluju predstavnici iz više od 70 zemalja, dakako i iz Hrvatske.


Jake adute naše veslanje na tom natjecanju ima u braći blizancima Antonu i Patriku Lončariću, koji su u Češku stigli braniti naslov svjetskih juniorskih prvaka iz Litve prošle godine, a ove godine u francuskom Gravelinesu osvojili su naslov europskih prvaka u dvojcu bez kormilara. Dan nakon što su proslavili 18. rođendan, članovi osječkog Iktusa izišli su prvi put na vodu u službenom programu u Račicama. No nije sve prošlo prema planovima branitelja naslova svjetskih juniorskih prvaka. Lončarići su u svojoj kvalifikacijskoj skupini zauzeli treće mjesto s rezultatom 7:03,650 pa će plasman u polufinale morati tražiti kroz  repesaž. Osječani su veslali u daleko najbržoj kvalifikacijskoj skupini, u kojoj je prvo mjesto osvojio dvojac Njemačke (6,40.680), a druga je bila posada Rumunjske (6:47.630), no i Rumunji će unatoč rezultatu s kojim bi uvjerljivo slavili u svim ostalim skupinama danas morati voziti repesaž. Sigurno je kako su se te dvije posade isprofilirale već sada kao glavni protukandidati hrvatskom dvojcu za naslov svjetskih prvaka. Naravno, vjerujemo da će u petak prvo uspješno proći repesaž, a potom u subotu ostvariti plasman i u nedjeljna finala. Njihova repesažna utrka danas je na rasporedu u 10.06 sati, a Lončarići će veslati u konkurenciji s posadama iz Perua, Moldavije, Srbije i Meksika. Inače, što se tiče same utrke, njemačka posada, koju čine Elias Kun i Jasper Angl, već je nakon pola utrke (1000 metara) ostvarila prednost ispred hrvatske posade pa se stoga braniteljima naslova više nije ni isplatilo krenuti u "jurnjavu", nego su se odlučili za taktiku čuvanja snage za repesažnu utrku i kasnije utrke do kraja Svjetskog prvenstva. Istina, u sljedećih 500 metara Rumunji su pritisnuli Nijemce, ali su oni opak uspjeli sačuvati stečenu prednost i za gotovo sedam sekundi doći do izravnog polufinala.
Nisu Anton i Patrik jedini članovi osječkog Iktusa u Račicama. Mlada Osječanka Aria Cvitanović na Europskom je prvenstvu bila odlična peta u dvojcu bez kormilara s Izabelom Krakić iz Trešnjevke. Dvojac je ostao isti, ali je tijekom priprema odlučeno kako na Svjetskom prvenstvu u Račicama neće veslati u dvojcu bez kormilara, nego u dvojcu na pariće. U njihovoj kvalifikacijskoj skupini osječko-zagrebačka kombinacija zauzela je posljednje, peto mjesto (dvojac Australije ostao je bez rezultata i plasmana, nap. a.). Najbrža je bila posada Novog Zelanda (7:27,510), a Hrvatice su u ciljnu ravninu stigle u vremenu 7:48.910. U repesažnoj utrci dvojac Cvitanović-Krakić vozit će u prvoj skupini, zajedno s predstavnicama Poljske, Kine i Estonije. Utrka počinje u petak u 11.24.
Krešimir Lacković
SVI NAŠI U REPESAŽ
I ostale naše posade tražit će polufinale kroz repesaž. Četverac bez kormilara (Kristijan Papak, Matija Turčić, Mislav Domlija, Jerko Radovčić i korm. Denis Capan) zauzeo je treće mjesto, a četverac s kormilarom (Goran Mahmutović, Ivan Šarić, Jakov Bijelić i Fabio Ipsa) zauzeo je četvrto mjesto. Repesažnu utrku odradio je već samac Frane Gabre. Nije se uspio plasirati u polufinale.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike