Sport
PRIPREME RUKOMETAŠA NEXE-A

Mirko Krolo: Igrači su puni elana, "gromovi" će do početka sezone biti spremni
Objavljeno 10. kolovoza, 2018.

Rukometaši NEXE-a marljivo se pripremaju za sljedeću sezonu. Mogući start SEHA Gazprom lige, u kojoj će participirati i ove godine, otprilike je za tri tjedna. Glavni trener "gromova" Hrvoje Horvat, uz pomoć trenera vratara Ninoslava Pavelića i kondicijskog trenera Mirka Krole, još uoči priprema razradili su cjelokupni trenažni proces, u koji su uključene i ogledne utakmice. Jednu su već i odigrali, sa Spačvom. Za početak bi se moglo reći da nije bilo loše. Dapače, vrlo dobro.


Već danas je nova "kontrolka", s početkom u 19.30, a suparnik je mađarska Tatabanya. Našičani, naime, sudjeluju na turniru u zagrebačkoj Dubravi, gdje osim njih i domaćina te mađarske Tatabanye sudjeluje i slovenski Maribor. Naravno, još uvijek je to faza priprema kada je puno važnije stvoriti bazu odnosno kondicijsku pripremu. Pravo uigravanje tek slijedi, a prva prava prilika je upravo turnir u Zagrebu. No kondicijska priprema jako je važna, a u tom smislu u našičkom stožeru pravi je velemajstor Mirko Krolo. Legendarni kondicijski trener, koji se prije nekoliko godina zbog obiteljskih razloga preselio u Slavoniju, svaki posao odrađuje s guštom, a igrači ga bez protivljenja slušaju i prate njegove zamisli. Naravno, sve se radi pod budnim okom glavnog stratega Horvata.
Koja je stvarna uloga kondicijskog trenera, pokušao je objasniti jedan od najpriznatijih stručnjaka za pripremu sportaša u Hrvatskoj.
- Zadatak svakog kondicijskog trenera je da ekipa bude snažna i tjelesno dobro pripremljena. Znači, ja vodim brigu o tome da funkcionalne sposobnosti igrača, njihov srčano-žilni i dišni sustav bude na visokom nivou i da snaga cijelog tijela bude na visokom nivou – kratko odgovara Krolo.
Kako izgledaju vaše pripreme igrača i koji je cilj trenutnih treninga?
- Tijekom sezone imamo puno različitih kondicijskih treninga. Nije jednako koncipiran trening na početku sezone, uoči sezone ili kada je sezona pri kraju. U ovom pripremnom periodu plan je da odradimo 45 treninga. Prvih pet tjedana je kondicijska priprema tjelesne sposobnosti, a poslije se kombinira taktički i tehnički dio. Ovi treninzi služe kako bi igrači što duže igrali na visokom nivou, kako bi izdržali sve napore dugačke sezone te kako bi se smanjio broj ozljeda, jer kod potpuno spremnog igrača sigurno je znatno manji rizik od ozljeda. Od igrača se očekuje da tijekom utakmice daju sve od sebe, a cilj je da ih se uvježba kako bi što veći dio izdržali u maksimalnom intenzitetu. Svakako, ako dođe do neke ozlijede, tu su i liječnici, koji prvo ublaže ozljedu. Kada se ozljeda sanira do određenog nivoa, moj je zadatak da ih, uz specifične treninge, vratim u prvobitno stanje, prije nego što se ozljeda dogodila. Naravno, i za to je potreban određeni period i specifični treninzi.
Za one koji ne znaju, koliko ste dugo u poslu kondicijskog trenera? Imate doista bogato životno iskustvo u tom području.
- Inače, kao kondicijski trener u ovom sam poslu od 1987., dakle, evo, više od 30 godina. Do sada sam trenirao ondašnju Jugoplastikui, bio sam osobni kondicijski trener Tonija Kukoča i Dina Rađe, kojem sam bio osobni trener 12 godina. Poslije sam pripremao Panathinaikos, Barcelonu, Cibonu, a i svi naši NBA igrači, iz tih generacija, prošli su kroz moje ruke. Poslije sam radio i s rukometnom reprezentacijom, bio sam dio stožera na Europskom prvenstvu u Hrvatskoj ove godine, kao i s nizom pojedinačnih sportaša, s kojima i danas radim individualno. Danas mi je posao kondicijski trener Rukometnog kluba NEXE, mogu reći kako sam već godinama trener rukometaša Našica.
I kako ste zadovoljni dečkima na treningu? Slušaju li?
- Nikada u Našicama nisam imao problema. U NEXE-u se uvijek stvarno radilo i sada se radi dobro. Vidim kako je radni elan na visokom nivou, svi su iznimno motivirani i skloni raditi. Uvjeren sam zato kako ćemo biti spremni za početak nove sezone - zaključio je Mirko Krolo.
Srećko SOBODIĆ
Našičani danas na turniru zagrebačke Dubrave igraju protiv Tatabanye
Možda ste propustili...

MEĐUŽUPANIJSKA NOGOMETNA LIGA OSIJEK-VINKOVCI

Vodeći trojac traži bodove na gostujućim terenima

PAKET24 PREMIJER LIGA ZA RUKOMETAŠE

Poraz Osijeka, borba za opstanak se komplicira

Najčitanije iz rubrike