Sport
PREMIJERA ANE BABAN NA EP-U

Cernogoraz joj pomogao sanirati kundak
Objavljeno 10. kolovoza, 2018.

Ugostio je autrijski Leobersdorf najbolje europske strijelce u gađanju letećih meta, trapu i skeetu. U prvoj disciplini nastupili su i hrvatski predstavnici, a među njima bila je 22-godišnja Bizovčanka, članica GSD-a Osijek 1784 Ana Baban.


Po povratku iz Austrije, a prije odlaska na jadransku obalu Ana se nije odmarala, nego je odrađivala obveze na obiteljskom gospodarstvu u Novakima Bizovačkim. Ipak, rad na užarenom suncu nije još otopio sjećanja s debitantskog nastupa na smotri najboljih seniorskih trapašica Starog Kontinenta.
- Prije nastupa imala sam samo jednu želju, a to je izbjeći začelje u pojedinačnom poretku. Nastupilo nas je 37, na kraju sam zauzela 35. mjesto, što znači da sam ispunila glavni cilj - kaže Ana koja je u kvalifikacijama pogodila 95 meta. Po serijama to je izgledalo ujednačeno u prve četiri (20, 19, 21, 19), ali posljednja je bila nešto slabija.
- Pogodila sam 16 meta, a razlog je što sam imala dosta problema s kundakom. Nisam imala preduvjete za normalne hitce, to se odrazilo i na rezultat, ali ne i na plasman. Da je zadnja serija bila, recimo, na razini treće, tada bih možda i napravila pomak za jedno mjesto u poretku.
U tom slučaju Baban bi imala isti učinak kao njezina glavna konkurentica u Hrvatskoj, ali Una Sedmak sada je bila reprezentativna kolegica. Kolege su joj pak bili oni iz trap elite. Tako je s Giovannijem Cernogorezom pucala u disciplini mješovitih ekipa, gdje su osvojili visoko 12. mjesto u konkurenciji 29 kombinacija.
- Naravno da imaš tremu kada nastupaš s olimpijskim pobjednikom. Giovanni mi je prvo pomogao sanirati kundak, a onda i da se riješim početne treme i nesigurnosti u miks nastupu. Nakon par promašaja, dao mi je korisne savjete. U tri serije, u prvoj sam pogodila 23 mete, na kraju ukupno 66. Đani je imao samo jedan promašaj te smo sa 140 golubova zauzeli 12. mjesto. Za finale je trebalo pogoditi 142 mete. Stoga mi je nastup u miksu popravio raspoloženje i donio samopouzdanje za dalje - naglašava Baban, koja je prije dvije godina bila osma juniorka u Europi.
Nakon kratkog ali zasluženog odmora Ana će odraditi još tri natjecanja. Početkom rujna čeka je nastup na domaćem terenu, na Pampasu je Grand Prix Osijek, a tri tjedna kasnije je i državna završnica, gdje će učenica trenera Gorana Blaževića jurišati na sedmu titulu. Potom još slijedi nastup na GP-u u Beogradu za kraj sezone koja će se ipak pamtiti po prvom nastupu na seniorskom EP-u. Sigurno će ih u budućnosti biti još. N. Benčina
JEDNA MEDALJA
Nije Ana Baban bila jedina predstavnica iz grada na Dravi u Austriji. Član osječkog Metka Josip Pavošević odradio je dobar nastup u juniorskoj konkurenciji. Među 37 europskih nada zauzeo je 22. mjesto sa 111 pogođenih meta. Osam više bilo je konkurentno za finale, a dvije bi donijele pomak za četiri mjesta. Stoga je jasno da je zaslužio i opravdao poziv u reprezentaciju. Inače, Hrvatska se iz Leobersdorfa vratila sa samo jednom medaljom. Kažemo samo, jer su nas naši “traperi” naviknuli na postolja u pojedinačnoj, ali i momčadskoj konkurenciji. Ovaj put samo je Anton Glasnović završio s kolajnom oko vrata. Uzeo je srebro, pucao do kraja u finalu, koje je zamalo izmaknulo bratu Josipu. Njega je golub dijelio do raspucavanja za peto i šesto mjesto u kojemu je sudjelovalo čak devet strijelaca (svih 121 u kvalifikacijama). Podbacio je Cernogoraz, njegov rezultat od 112 meta ispod je svih očekivanja, stoga Hrvatska ekipno nije izborila mjesto u četvrtfinalu. S našom Anom Giovanni je bio precizniji, stoga je jasno da je u pojedinačnom dijelu imao samo loš dan. Događa se i najboljima.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike