Sport
PRILIKA ZA NOVI REKORD

Bijelo-plavi nikada sezonu nisu otvorili trima vezanim pobjedama
Objavljeno 10. kolovoza, 2018.
Zekić je s Osijekom prije dvije sezone bio blizu tog ostvarenja, ali ih je na tom putu zaustavila Rijeka

Nogometaši Osijeka su nakon dvodnevnog predaha opet na okupu. U nedjelju ih čeka susret 3. prvenstvenog kola, s pulskom Istrom 1961, a on im sa sobom nosi i mogućnost rušenja jednog rekorda. Osijek, naime, još nikada u HNL-u sezonu nije otvorio trima vezanim pobjedama.


Nekoliko su puta bijelo-plavi bili sasvim blizu tog učinka, ali su najčešće posrnuli baš u trećoj utakmici. Ove sezone zbog određenih okolnosti (zamjena domaćinstva s Rudešom) Osječanima se nudi najbolja prilika za ostvarivanje najboljeg ulaska u sezonu u povijesti. Uspiju li svladati Puljane, ime trenera Zorana Zekića stajat će pokraj još jednog rekorda. U sezoni 2016./17. srušio ih je cijelo čudo, ali najžilaviji se još drže, no Zekić je i dalje u sedlu, pa nije isključeno da i oni naoko nedostižni rekordi, koje drže momčadi Stanka Mršića iz sezone 2000./01. (najdulji niz uzastopnih pobjeda i najdulji niz bez poraza) i Ive Šuška iz 1994./95. (sezona s najviše postignutih pogodaka), budu ugroženi.

Plafon - sedam bodova

Padne li Istra 1961, Osijek će biti na tri uzasopne pobjede ili na pola puta do dostizanja Mršićeva rekorda po broju vezanih pobjeda, a rekord u najduljem prvenstvenom nizu bez poraza iznosi 12 utakmica i ako bi se Osijek njega dokopao, onda bi istaknuo i kandidaturu za titulu prvaka. Kako je krenuo u prva dva kola, Osijek bi mogao ugroziti rekord Šuškove momčadi iz sezone 1994./95. od 65 postignutih pogodaka. No te su kote još uvijek - daleka obala. Ovaj o tri startne pobjede je tu, pred vratima, i nije nerealno očekivati da će ga osječka momčad uspjeti nadmašiti.
- To bi me jako razveselilo. Ne samo zbog rekorda nego i zbog našeg učinka na početku ove sezone. No bilo bi mi puno lakše kada bih znao protiv koga ćemo igrati u nedjelju - rekao je Zoran Zekić, aludiravši na stanje u pulskoj momčadi, koja se još slaže i traži, pa može biti "plutajuća mina".
Dosad je maksimalan broj bodova koji je Osijek uzeo u prva tri prvenstvena kola bio - sedam. Dogodilo se to triput. Prvi puta u sezoni 2004./05., kada je na klupi sjedio Stjepan Čordaš, a bijelo-plavima je tada proricana loša sudbina jer je "Čarlika" bio prisiljen momčad slagati od tada, uglavnom, anonimnih igrača. No krenuo je u sezonu pobjedama u Koprivnici i kod kuće protiv Zadra te remijem u Maksimiru u 3. kolu. Bilo je to veliko iznenađenje. Sljedeći koji je uspio ponoviti takav rezultat bio je Ilija Lončarević tri godine poslije. I njegova je momčad priliku za devet bodova u prva tri kola propustila u trećoj rundi. Krenuo je pobjedama protiv Slaven Belupa u Gradskom vrtu (1:0) i u Varaždinu (2:1), a za maksimalan učinak ispriječila se Rijeka u Osijeku (2:2). Posljednji trener kojem je uspjelo uzeti sedam bodova u početna tri nastupa bio je Vlado Bilić u sezoni 2011./12. Njegova je momčad već u prvom kolu izgubila mogućnost uzimanja svih devet bodova jer je remizirala protiv Rijeke (1:1), ali je zato u sljedeća dva nastupa uzela svih šest bodova svladavši Istru 1961 u Puli (1:0) i Zagreb (4:0) na svom terenu. Bilo je još prilika. Recimo, u prvoj sezoni HNL-a, kada je također Stjepan Čordaš bio trener. Bijelo-plavi su otvorili sezonu dvjema pobjedama (Zagreb i Šibenik), ali su onda u Đakovu (ondje je Osijek igrao svoje domaće utakmice, nap. a.) izgubio od Istre. Nešto slično dogodilo se i u sezoni 1995./96., kada je u prva dva kola osječka momčad prvo pomela Segestu (4:0), pa onda Zagreb (2:0), ali je u trećem kolu bolja bila Marsonia (0:2).
Zekić uvjerljiv


Inače, Zoran Zekić je već jednom bio u situaciji da sezonu može otvoriti trima vezanim pobjedama. Bila je to ona njegova prva sezona, u kojoj je počeo oporavak osječkog prvoligaša. U ljeto 2016. Zekić i njegova momčad krenuli su s dvije vezane gostujuće pobjede. Prvo kod Istre 1961 (1:0), pa u Zaprešiću kod Intera (2:0). No u trećem je kolu stigla, tada teško premostiva, prepreka - Rijeka. Osijek je poražen minimalno u Gradskom vrtu (1:0), pa je prilika za rekord propala. No dvije godine poslije evo je opet. Ovaj put bijelo-plavi će ipak imati bar malo lakši posao. Inače, ako malo bolje pogledate, shvatit ćete kako se Istra 1961, ili neke prijašnje inačice njezina imena, vrlo često nalazila s Osječanima u tim prvim kolima, a jednom su Puljani i spriječili osječku momčad da ostvari tri startne pobjede. Inače, vrlo je zanimljivo pogledati i statistiku Zorana Zekića u prva tri kola. Osijekov trener prilično je uspješan jer je u osam utakmica zabilježio četiri pobjede, tri remija i samo jedan jedini poraz. Dakle, otkako je on u Gradskom vrtu, Osijek ima dobre ulaske u sezonu. Prošla je godina bila zanimljiva jer su ju Osječani otvorili trima vezanim remijima. Naravno, sva tri bila su s rezultatom - 1:1, koji je Osijek prošle sezone ponovio čak 13 puta. Sada Zekić i momčad imaju novu priliku upisati se u klupske knjige rekorda. Ta mogućnost koja im se otvara nedjeljnom će ogledu s Puljanima dati dodatnu dimenziju.
Dalibor Keler
rekordi
ZEKIĆ DRŽI BROJNE KLUPSKE REKORDE
TRI NAJBOLJA STARTA U SEZONU
2004./05. - 7 bodova (trener Stjepan Čordaš)

1. kolo: Slaven Belupo - Osijek 1:2

2. kolo: Osijek - Zadar 3:1

3. kolo: Dinamo - Osijek 0:0

2007./08. - 7 bodova (trener Ilija Lončarević)

1. kolo: Osijek - Slaven Belupo 1:0

2. kolo: Varteks - Osijek 1:2

3. kolo: Osijek - Rijeka 2:2

2011./12. - 7 bodova (trener Vlado Bilić)

1. kolo: Osijek - Rijeka 1:1

2. kolo: Istra 1961 - Osijek 0:1

3. kolo: Osijek - Zagreb 4:0
ZEKIĆEVI STARTOVI
2016./17.

1. kolo: Istra 1961 0:1

2. kolo: Inter Zaprešić 0:2

3. kolo: Rijeka 0:1

2017./18.:

1. kolo: Osijek - Rudeš 1:1

2. kolo: Istra 1961 1:1

3. kolo: Dinamo 1:1

2018./19.:

1. kolo: Osijek - Hajduk 4:1

2. kolo: Osijek - Rudeš 3:1

3. kolo: Osijek - Istra 1961 ?
Možda ste propustili...

PRVENSTVO HRVATSKE U HRVANJU

Roko Ćurić potvrdio odlazak na Euro

JEDINSTVENA KADETSKA KOŠARKAŠKA LIGA

Subotnja predigra prigoda za popravni

Najčitanije iz rubrike