Novosti
IZBORNA JE GODINA

Vlasti su popustile braniteljima, to će previše koštati BiH
Objavljeno 9. kolovoza, 2018.
Povjerenstvo za usuglašavanje različito usvojenih tekstova zakona o razvojačenim braniteljima u dva doma Parlamenta Federacije BiH odobrilo je u četvrtak u Mostaru sve izmjene koje su tražili branitelji, što bi ovaj entitet moglo dovesti u velike financijske probleme, no s obzirom na to da je izborna godina ni jedna stranka se nije usudila proturječiti tim zahtjevima.
Predsjednik povjerenstva Jasenko Tufekčić je u pratnji pripadnike specijalne policije nakon okončane sjednice poručio braniteljima da su svi njihovi zahtjevi prihvaćeni. U suprotnom, branitelji su prijetili nasilnim ulaskom u zgradu gdje je održana sjednica. U jednome trenutku došlo je i do verbalnog obračuna članova povjerenstva s pripadnicima braniteljskih udruga u Mostaru. "Povjerenstvo je dalo prolaz isto tako amandmanima koji su usvojeni u Zastupničkom domu, a Vlada ih prihvatila kao svoje i samim tim postali su sastavni dio teksta zakona. Dali smo prolaz, kao i na prvoj sjednici, amandmanima koje nije prihvatila Vlada, a koji su usvojeni u Zastupničkom domu i u Domu naroda", rekao je Tufekčić. Riječ je o zahtjevima branitelja, ali i pojedinih političkih stranaka koje im nastoje udovoljiti. No, sam Tufekčić nije točno naveo što je povjerenstvo odobrilo pa je najavio da će sutra pismeno poslati zaključke. Najavio je kako će o tome dokumentu razgovarati s premijerom i vodstvom Federacije BiH nakon čega bi cijeli zakon trebala ponovno prihvatiti oba doma Parlamenta Federacije BiH. Pripadnici udruga koje okupljaju bivše pripadnike Armije BiH i HVO-a zaprijetili su prethodno blokadama prometnica i novim masovnijim prosvjedima.
Donošenju ovoga zakona oštro se usprotivio voditelj Misije MMF-a u BiH Francisco Parodi tvrdeći da će za njega trebati više stotina milijuna maraka. Analitičari, ali i predstavnici međunarodnih financijskih institucija u BiH, upozoravaju da je novi zakon što se donosi pod pritiskom prosvjednika nerealan i neodrživ jer fondovi za isplatu naknada koje sve političke stranke olako obećavaju uoči izbora - ne postoje. Tvrdnje da će za to trebati samo 14 milijuna konvertibilnih maraka (oko 7 milijuna eura) na godišnjoj razini su obmana, rekao je Parodi za TV N1 te istaknuo da se radi o "stotinama milijuna" koje se moraju uzeti obrazovanju, zdravstvu ili oduzeti od planiranih investicija. H
Analitičari i predstavnici međunarodnih financijskih institucija u BiH upozoravaju da je novi zakon neodrživ