Regija
ŽELJA MU JE IMATI MUZEJ DOMOVINSKOG RATA

Fotografijama čuva uspomenu na rat
Objavljeno 10. kolovoza, 2018.
Miroslav posjeduje više od 2000 fotografija i 20-ak videouradaka u svojoj arhivi
ORAHOVICA - Miroslav Tot (53) iz Orahovice već punih deset godina marljivo skuplja fotografije i videouratke iz Domovinsog rata i raspolaže s više od 2000 fotografija u digitalnom i originalnom obliku te više od 20 videouradaka koje je skupio iz HVIDR-e Orahovica, obiteljskih zbirki i bivših fotografskih i videostudija.
- Sve je počelo prije deset godina kada sam u razgovoru s hrvatskim braniteljem Ivanom Grgurićem saznao da ima malu arhivu fotografija iz Domovinskog rata. Rodila se ideja da pokušam skupiti što više materijala, Ivan mi je dao svoje i krenuo sam skupljati. Vrlo brzo uspio sam dobiti dosta fotografija iz obiteljskih zbirki i arhive HVIDR-e i tako sam odlučio na tome još detaljnije i intenzivnije raditi - kaže Miroslav koji je iza sebe ima 100-tinjak izložbi koje su danas neizostavni dio svake obljetnice iz Domovinskog rata na širem orahovačkom području.
- Prvu izložbu sam postavio 2011. u caffe baru Sokol u sklopu manifestacije Orahovačko proljeće i ta je izložba postala tradicionalna. Posebno mi je drago kada na izložbama ljudi prepoznaju na fotografijama rodbinu i prijatelje susjede i vesele se tome ne znajući da tako nešto uopće negdje i postoji. Cilj cijele moje priče je da se ne zaboravi, jer ne smije se nikada zaboraviti kako se stvarala Hrvatska, tko je za nju prolio krv, ostavio svoj život i dijelove tijela, tko je srcem stao na branik Lijepe Naše – kaže Tot te naglašava da sve fotografije koje posjeduje rado podijeli s građanima, pokloni za uspomenu, a neke upečatljive čak i povećava.
- Svaku izložbu radim preko projekata uz pomoć Ministarstva hrvatskih branitelja kojima se i ovim putem zahvaljujem na punoj podršci. Upravo preko tih projekata organiziram izložbe i niz drugih sadržaja, posebno za mlade naraštaje, učenike osnovnih i srednjih škola. Oni moraju shvatiti što se događalo i gdje su se njihovi očevi i djedovi borili te da su oni stvorili Hrvatsku - kaže Tot koji je jedan od najvrjednijih čuvara uspomene na Domovinski rat u Orahovici.
Vladimir Grgurić
UDRUGA ĆE DOBITI SVOJU SPOMEN-SOBU IZNAD PP-a
Totov plan je jednog dana sve te fotografije i videourtake postaviti u Muzej Domovinskog rata u Orahovici, a prve korake u tom poravcu već radi. “Za sada ono što smo uspjeli je da će udruga u kojoj sam predsjednik, UDVDR Orahovica, iznad prostora Policijske postaje, dobiti jednu spomen-sobu u kojoj ćemo postaviti dio tog materijala. Plan je organizirati posjet toj sobi, posebno učenika, a naravno najveća želja je da se u gradu otvori prostor za muzej Domovinskog rata gdje bi onda bila i oprema vojnika, istaknuta imena poginulih te naravno mnoštvo fotografija, a sve bi pratio videozid s uratcima koje posedujem, a ima ih dosta još kod drugih kolega. Pitali su me odakle mi energije i kako uopće želim toliko raditi bez ikakve naknade. Domovinski rat nema cijenu, žrtva mojih suboraca i svih hrvatskih branitelja neprocjenjiva je, to se radi sa srcem i punom dušom”, kaže on.
Možda ste propustili...

PREDSTAVIO POSLJEDNJI ROMAN

Miro Gavran u Donjem Miholjcu

VATROGASNA ZAJEDNICA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE - REZIME 2023. GODINE

Vatrogasci imali 1600 intervencija

Najčitanije iz rubrike