Regija
U VRHU NAJUSPJEŠNIJIH

Županja druga po povlačenju EU novca
Objavljeno 10. kolovoza, 2018.
Pokazatelji govore da je grad na Savi iz EU-a u 2017. dobio 224 kune po stanovniku, 52 kune više nego treći Rab
ŽUPANJA - Nedugo nakon što je Gradska organizacija SDP-a Županje prozvala gradsku vlast zbog neučinkovitosti, nepostojanja razvojne strategije i nedostatka razvojnih projekata koji bi doveli do poboljšanja životnog standarda građana i otvaranja novih radnih mjesta, objavljeni su službeni podatci o iskorištenosti EU fondova u 2017. godini koji govore posve suprotno. Županja je pozicionirana na visokom drugom mjestu "top 10" najuspješnijih gradova u Hrvatskoj koji su u prošloj godini povukli najviše sredstava po stanovniku!
I dok četvrtina gradova u pet godina hrvatskoga članstva u EU-u nije uopće ni pokrenula mehanizme za izradu europskih projekata, a kamoli povukla bilo kakva sredstva, grad na Savi je iz Europske unije lani dobio 224 kune po stanovniku, 52 kune više nego trećeplasirani Rab.

Govore djela, ne riječi

- Uvijek govorim da su bitna djela, a ne riječi i ovo je samo potvrda toga. Grad Županja šuti i radi, ne reklamiramo se i ne hvalimo, a koliko smo uspješni najbolje govori i ovaj pokazatelj. Kao čovjeku mi je drago što smo u samom vrhu gradova u Hrvatskoj koji su u 2017. povukli najviše europskih sredstava, i to zahvaljujući kvalitetnim i na vrijeme pripremljenim projektima - ističe gradonačelnik i saborski zastupnik Davor Miličević (HDZ). Podsjetio je da je Županja do sada povukla znatna sredstva iz raznih fondova za značajne i vrijedne investicije. Sagrađen je uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u sklopu projekta "Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Županja" vrijednog 77 milijuna kuna, od čega su 71,1 posto nepovratna europska sredstva. Prošao je i projekt sanacije gradskog deponija vrijedan sedam milijuna kuna.
- Grad Županja prvi je u Hrvatskoj potpisao ugovor za program "Zaželi" vrijedan također oko sedam milijuna kuna. Navrijeme smo imali pripremljenu projektnu dokumentaciju za gradnju i opremanje reciklažnog dvorišta i Županja je među prvih deset gradova u Hrvatskoj koji su uspjeli dobiti nepovratna europska sredstva u najvećem postotku - ističe Miličević. Napominje da su brojni infrastrukturni projekti u gradu već realizirani ili su u fazi realizacije, a u pripremi su i drugi.
Pozitivni trendovi

Gradonačelnik ponavlja da je pobornik lokalnih, konkretnih i ostvarivih projekata koji će pridonijeti poboljšanju kvalitete života građana i stvaranju pretpostavki za razvoj gospodarstva. Grad Županja će, najavljuje, i dalje nastaviti u tom smjeru, raditi i boriti se za realne projekte koji se mogu isfinancirati, a ne kao pojedinci i oporba u Gradskom vijeću populistički govoriti o nekim pričama koje samo lijepo zvuče, a nemaju veze sa stvarnošću.

Inače, višemilijunsko podebljanje poreznih prihoda u gradskom proračunu u prvih šest mjeseci ove godine pokrenulo je pozitivne trendove u Županji, snažan je vjetar u leđa i dobar temelj za uspješno funkcioniranje grada. Gradonačelnik Davor Miličević naglašava kako je novi Zakon o financiranju lokalne samouprave, koji je stupio na snagu početkom 2018., Županji jako puno pomogao. Zahvaljuje ministru Zdravku Mariću i Ministarstvu financija što su prepoznali potrebe Slavonije i osnažili lokalne proračune. "Ako se ovakav trend nastavi, a vjerujem da hoće, u ovoj bismo godini mogli ostvariti 24 milijuna kuna prihoda od poreza na dohodak, a imali smo projekciju na 22,3 milijuna kuna", kaže i pita se kako bi Grad uopće funckionirao da je ostao na starim prihodima. Porezni prihodi usmjeravaju se u tekući život i društvenu nadgradnju i Grad sufinancira sve aktivnosti koje se događaju u Županji. Miličević poručuje da Grad čini sve što je u njegovoj moći da pomogne svojim sugrađanima, a posebno se velika pozornost pridaje mladima, učenicima i studentima.
Marija Lešić Omerović
Pomoć učenicima i studentima
Svim učenicima osnovnih i srednjih škola s prebivalištem u Županji Grad je uplatio po 500 kuna za sufinanciranje kupnje udžbenika. Cilj je da udžbenici u što skorije vrijeme budu besplatni i na tome će se poraditi. Svi redovni studenti ostvarili su pravo na gradsku stipendiju od 400 do 800 kuna mjesečno, ovisno o prosjeku ocjena. Grad im nastoji što više olakšati školovanje i stvoriti uvjete da se nakon studija vrate u Županju i zaposle. Povećane su i rodiljne naknade - 3000 kuna za prvo, 4000 kuna za drugo i 5000 kuna za treće dijete.
Projekt

sanacija gradskog deponija
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike